Εις υγεία των κορόιδων

Βασίλης Βιλιάρδος
Η Ελλάδα πηγαίνει καλά, πολύ καλά. Έχει μία κυβέρνηση που σέβεται τη βούληση των
Πολιτών, όπως απέδειξε με το δημοψήφισμα του 2015 - οπότε λογικά βαδίζει προς το καλύτερο. Σεβάσθηκε επίσης τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια υπέρ της Μακεδονίας, αφού σύμφωνα με τις σημερινές ειδήσεις βρήκε λύση - ενώ επενέβη ακόμη και το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών, μάλλον επειδή χωρίς την παράδοση του ονόματος δεν πρόκειται να εγκρίνει την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να στηρίξει το μύθο που πιστεύει πως θα τον διατηρήσει στην εξουσία.


Γιατί τόσο ενδιαφέρον από τη Γερμανία; Ασφαλώς όχι για τη σταθερότητα της περιοχής, όπως δήλωσε - αλλά για την πρόσβαση μέσω του Δούναβη στη Θεσσαλονίκη, στο Αιγαίο, στα ενεργειακά μας αποθέματα και στους αγωγούς από τη Μέση Ανατολή. Πάντοτε η Γερμανία είχε πρόβλημα με την ενέργεια, από την εποχή του Χίτλερ, οπότε πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που την αφορά άμεσα - ενώ φυσικά αξίζει το μηδαμινό αντάλλαγμα που έτσι και αλλιώς θα μας προσέφερε, αφού η εξυπηρέτηση του χρέους μετά το 2021 είναι αδύνατη.

Η Ελλάδα πηγαίνει επίσης καλά, αφού καταφέρνει το αδύνατο: από τη μία πλευρά του ισολογισμού της να έχει πρωτογενή πλεονάσματα συν έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ από την άλλη αύξηση των δημοσίων χρεών της! Έτσι το χρέος από 319 δις € το 2015 εκτοξεύθηκε στα 328,7 δις € στα τέλη του 2017 και στα 343,74 δις € στις 31 Μαρτίου του 2018, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο του υπουργείου οικονομικών. Θα μπορούσε βέβαια να ισχυριστεί η εντιμότατη κυβέρνηση μας πως τα χρέη δεν αυξάνονται εις υγεία των κορόιδων που ούτε καν διαμαρτύρονται, αλλά επειδή δημιουργεί ένα μαξιλάρι για την καθαρή έξοδο στις αγορές. Εν τούτοις, εάν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα νούμερα, θα διαπιστώσει πως η άνοδος τους προέρχεται κυρίως (α) από το δανεισμό (δόση) εκ μέρους του μηχανισμού στήριξης ύψους 5,17 δις € (β) από ομόλογα εσωτερικού περί τα 3 δις € και (γ) από repos 7,57 δις €, τα οποία αποτελούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό που δεν ενδείκνυται για μαξιλάρι ασφαλείας.

Ως εκ τούτου κάτι καταλαβαίνουμε λάθος, αφού αποκλείεται να μας κοροϊδεύει η σεβαστή μας κυβέρνηση που προσπαθεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια στην έξοδο από την τρίτη δανειακή σύμβαση (τα μνημόνια είναι δεδομένα έως το 2060) - καθώς επίσης να μας προστατεύσει από τα μαύρα σύννεφα του φασισμού που απειλούν τη Θεσσαλονίκη, στηρίζοντας το δήμαρχο της που κατάγεται από τα Σκόπια και που επιχείρησαν να δολοφονήσουν έμμεσα οι ακροδεξιοί Πόντιοι. Ας μην είμαστε επομένως φιλύποπτοι και ας μην κατηγορούμε άδικα μία κυβέρνηση που είναι πρόθυμη να θυσιαστεί για το καλό μας - όπως ο ευγενικός δήμαρχος που δεν δίστασε να συμμετέχει στην εκδήλωση αυτών που είχε δηλώσει επίσημα πως αδιαφορεί για τη γενοκτονία που υπέστησαν από το μεγάλο ηγέτη των Τούρκων, το σπίτι του οποίου στη Θεσσαλονίκη τιμάει ευλαβικά.


Σχόλια