Ακόμη μια επιτυχία του προέδρου του ΑΚΚΕΛ Βάκη Τσιομπανίδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Μετά την αναφορά του  ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΚΚΕΛ) στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την καθυστέρηση
πληρωμών προγραμμάτων του πυλώνα β΄(βιολογικά κλπ)  από το έτος υποβολής αιτήσεων 2018, τα κράτη μέλη που δεν πληρώνουν εγκαίρως τους δικαιούχους θα υφίστανται τεράστιες κυρώσεις. Άρθρο 75 παράγραφος 1 του τρέχοντος κανονισμού (ΕΕ)

Δείτε την απάντηση της επιτροπής αναφορών:
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
2014-2019
Επιτροπή Αναφορών

31.7.2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
Θέμα: Αναφορά αριθ. 0541/2015, του Ευάγγελου Τσιομπανίδη, ελληνικής ιθαγένειας, εξ ονόματος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος (ΑΚΚΕΛ), σχετικά με καθυστερήσεις πληρωμών για το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας στην Ελλάδα

1. Περίληψη της αναφοράς
Ο αναφέρων καταγγέλλει ότι, από το 2012 που ξεκίνησε το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, δεν έχει πληρωθεί κανένας παραγωγός, ενώ για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας οι παραγωγοί έχουν πληρωθεί μόνο για το έτος 2012. Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους παραγωγούς οι οποίοι αναγκάζονται να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (πιστοποίηση προϊόντων, πληρωμή συμβούλων γεωπόνων, αγορά βιολογικών ζωοτροφών, δέσμευση αγροτεμαχίων για τον σκοπό αυτό) χωρίς να λαμβάνουν τα αντίστοιχα κονδύλια. Διαμαρτύρεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χρησιμοποίησε τους πόρους του 2012 που προορίζονταν για την επιδότηση αυτή, για να πληρώσει την εξισωτική αποζημίωση. Επισημαίνει επίσης ότι τα χρήματα αυτά δίνονται στους παραγωγούς ως αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος – καθώς παράγουν ποιοτικά προϊόντα, πολλές φορές εις βάρος της ποσότητας – και όχι ως ενίσχυση.
2. Παραδεκτό
Χαρακτηρίσθηκε παραδεκτή στις 19 Ιανουαρίου 2016. Η Επιτροπή εκλήθη να παράσχει πληροφορίες (άρθρο 216 παράγραφος 6 του Κανονισμού).
3. Απάντηση της Επιτροπής, που ελήφθη στις 29 Απριλίου 2016
Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των πληρωμών για αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2012 βάσει του προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 οφείλονταν σε ένα πρόβλημα στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων και στη δυσκολία προσδιορισμού των επιλέξιμων για την πληρωμή περιοχών. Λόγω του πολυετούς χαρακτήρα του μέτρου, οι ελληνικές αρχές δεν προέβησαν σε πληρωμές για τις αιτήσεις του 2012 και τις μεταγενέστερες, ώστε, σε περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, να μην έχουν οι δικαιούχοι να επιστρέψουν μεγάλα ποσά. 

Οι ενισχύσεις που αντιστοιχούν στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2012 για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας κατεβλήθησαν από τον ελληνικό οργανισμό πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2015. Οι ενισχύσεις που αντιστοιχούν σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2013 και το 2014 δεν έχουν ακόμα καταβληθεί ή αναμένεται να καταβληθούν με πόρους του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 κατά τους προσεχείς μήνες.

Συμπέρασμα

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές δικαιούχων της βιολογικής κτηνοτροφίας του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Ο έλεγχος που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο 2015 προσπάθησε να κατανοήσει καλύτερα το πώς αξιολογείται από τις ελληνικές αρχές η επιλεξιμότητα των μόνιμων βοσκοτόπων στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα.
4. ΑΝΑΘ. Ι Απάντηση της Επιτροπής, που ελήφθη στις 31 Ιουλίου 2017
Όπως αναφέρεται στην αρχική απάντηση της Επιτροπής, η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές δικαιούχων της βιολογικής κτηνοτροφίας του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε ένα πρόβλημα στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων (LPIS). Έτσι, οι ελληνικές αρχές δεν προέβησαν σε πληρωμές ώστε, σε περίπτωση υπερ-αντιστάθμισης,να μην έχουν οι δικαιούχοι να επιστρέψουν μεγάλα ποσά.

Για να κατανοήσει καλύτερα πώς οι ελληνικές αρχές αξιολόγησαν την επιλεξιμότητα των μόνιμων βοσκότοπων στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, η Επιτροπή διενήργησε στα τέλη του 2015 έρευνα ελέγχου. Στη συνέχεια, οι ελληνικές αρχές διευθέτησαν στο LPIS τα προβλήματα στην καταγραφή των μόνιμων βοσκότοπων και ξανάρχισαν τις πληρωμές προς τους δικαιούχους.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν πλέον εξοφληθεί. Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν στην από 26 Ιουνίου 2017 επιστολή τους προς την Επιτροπή Αναφορών ότι όλες οι υπόλοιπες πληρωμές για τα έτη υποβολής αιτήσεων 2015 και 2016, όπως και κάθε άλλη πληρωμή που εκκρεμούσε από τα προηγούμενα έτη (π.χ. λόγω προσφυγών) προχωρούν και αναμενόταν να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου 2017. Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, οι υπόλοιπες πληρωμές ανέρχονται περίπου σε 109 εκατ. EUR για τη Βιολογική Γεωργία και σε 47,5 εκατ. για την Βιολογική Κτηνοτροφία . 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τον 2ο πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (Αγροτική Ανάπτυξη) δεν προβλέπει προς το παρόν προθεσμίες πληρωμής, σε αντίθεση με τους κανόνες του 1ου πυλώνα για τις Άμεσες Ενισχύσεις.  Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν δημοσιονομικές συνέπειες για το κράτος μέλος σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής στους δικαιούχους.

Για να ευθυγραμμιστεί η αντιμετώπιση που προβλέπουν οι δυο πυλώνες και για να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα πληρώνονται έγκαιρα, η ιδιαιτερότητα αυτή του 2ου πυλώνα θα τερματισθεί το 2018, δυνάμει του άρθρου 75 παράγραφος 1 του τρέχοντος κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής  ο οποίος ισχύει για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Από το ερχόμενο έτος υποβολής αιτήσεων, δηλ. το έτος υποβολής 2018, οι πληρωμές προς τους δικαιούχους για στρεμματικού χαρακτήρα μέτρα θα πρέπει να διενεργούνται μέσα στο διάστημα από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου του επόμενου έτους, όπως στον 1ο πυλώνα. Η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο εκτελεστικού κανονισμού που θα καθιερώσει μια μέθοδο υπολογισμού μειώσεων στις δαπάνες που επιστρέφονται στα κράτη μέλη, για πληρωμές πραγματοποιούμενες μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής.
  
Συμπέρασμα

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές δικαιούχων της βιολογικής κτηνοτροφίας του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Όμως, το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την αγροτική ανάπτυξη προς το παρόν δεν προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση καθυστέρησης των πληρωμών από τα κράτη μέλη. Τούτο θα αλλάξει από το έτος υποβολής αιτήσεων 2018, και τα κράτη μέλη που δεν πληρώνουν εγκαίρως τους δικαιούχους θα υφίστανται κυρώσεις. 

Σχόλια