Με επιτυχία το πρόγραμμα YOUTH EXCHANGE στο Λουτράκι


Ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα YOUTH EXCHANGE πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 18 Απριλίου στο Λουτράκι με τη συμμετοχή νέων από έξι κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Συντονιστής του προγράμματος ήταν το Ελληνικό Ινστιτούτο EXANDAS (Exandas - Institute for Sustainable Civil Society) με συντονιστή τον κ. Σπύριδωνα Τζανή, εκπαιδευτή και youth worker τον κ. Mustafa Seyrek και αρχηγούς της Ελληνικής αποστολής τις κ.κ. Ελένη Τζανή και Νίκη Καραχάλιου.

Βασικό θέμα του Youth Exchange ήταν «YOUNG JOURNALISTS IN ACTION» και συμμετείχαν 40 νέοι από 6 χώρες της Ε.Ε (Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Τουρκία, Τσεχία και Ελλάδα). Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Λουτρακίου, όπου ο Δήμαρχος Γεώργιος Γκιώνης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους συμμετέχοντες, να ανταλλάξει απόψεις και να τους παρουσιάσει τον τόπο μας και τις παραδόσεις. Παράλληλες δράσεις έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης, προκειμένου οι νέοι δημοσιογράφοι να συλλέξουν πληροφορίες για την περιοχή, να φωτογραφήσουν τα αξιοθέατα και να πάρουν συνεντεύξεις από κατοίκους και τουρίστες ώστε να δημιουργήσουν videos για την προβολή της περιοχής τα οποία θα αναρτηθούν σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα. (Δείγμα εργασίας έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση https://stefanomge.wixsite.com/loutraki).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ανταλλαγή απόψεων σε θέματα όπως η δημοσιογραφία, τα νέα κανάλια των Μέσων ενημέρωσης και το blogging. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν με την αίσθηση δημιουργικότητας, της επιχειρηματικότητας και της περιπέτειας, στοιχεία απαραίτητα για να διανύσουν ένα δημιουργικό ταξίδι και να φθάσουν γεμάτοι εμπειρίες και γνώσεις στον προορισμό τους. Κατά τη διάρκεια των 8 ημερών, οι συμμετέχοντες αντιμετώπισαν διάφορες προκλήσεις και συνάντησαν νέους φίλους από την Ε.Ε. αναπτύσσοντας έτσι νέες δεξιότητες. Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες έλαβαν το πιστοποιητικό Youthpass που αποτελεί το εργαλείο της Ε.Ε που πιστοποιεί τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των νέων κατά την διάρκεια της μη τυπικής μάθησης .

Τα προγράμματα Ανταλλαγής Νέων πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ YOUTH δίνουν τη δυνατότητα σε ομάδες νέων από διάφορες χώρες να έρθουν σε επαφή, να γνωριστούν και να συζητήσουν πάνω σε μια θεματική κοινού ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής, οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν και υλοποιούν από κοινού ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται από τους ίδιους .Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει εργαστήρια, συζητήσεις, εργασίες σε μεικτές ομάδες, παιχνίδια ρόλων, προσομοιώσεις, υπαίθριες δραστηριότητες, κλπ. Οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταλλαγής βασίζονται στις αρχές της μη-τυπικής μάθησης.

Σχόλια