«Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη» είπε στα ελληνικά ο Jean-Claude Juncker στην Ολομέλεια της Βουλής


«Οι συζητήσεις σας με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου μας προσδίδουν έναν υψηλό συμβολισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το τελευταίο στάδιο της πορείας εξόδου της χώρας από τις
ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean-Claude Juncker, στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου εκφώνησε σήμερα ομιλία, σε ειδική συνεδρίαση.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για μένα να έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απευθύνεται στους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού που τόσο αγαπώ» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Juncker, εξαίροντας τη θέληση και το κουράγιο των Ελλήνων καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και προαναγγέλλοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας από τον ερχόμενο Αύγουστο, μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια. Ζήτησε, επίσης, την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία καθώς δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, απειλή για τη γειτονική χώρα.
O Πρόεδρος της Βουλής, κατά την προσφώνησή του, υπογράμμισε την προσήλωση του κ. Juncker στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως με την παρουσία του στη χώρα μας «δίνει ένα μήνυμα υποστήριξης στην ελληνική κοινωνία, στον αγώνα για να μείνει όρθια, με αισιοδοξία για το μέλλον».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε, επίσης, στη θετική συμβολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «στο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη προσφυγική κρίση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, σε αντίθεση με την αδιαφορία ή και την ανοικτή υπονόμευση αυτής της πολιτικής από ηγεσίες άλλων κρατών-μελών».

«Σε όλη μου την πολιτική ζωή παρέμεινα φίλος της Ελλάδας, όταν πολλοί δεν δίστασαν να εκφράσουν την επιθυμία να βγει από την Ευρώπη» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζοντας ότι «ανοίγει ένα κρίσιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη πάνε μαζί και μόνο έτσι έχουν νόημα. Ευρώπη χωρίς Ελλάδα θα ήταν ένα ατελές οικοδόμημα. Η Ελλάδα δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα».
Ο κ. Juncker αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επενδύσεων που φέρει το όνομά του τονίζοντας πως «μιλάμε για 284 δισ. επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη, τα 8,6 μόνο για την Ελλάδα η οποία είναι από τις πρώτες χώρες που αξιοποιούν το πρόγραμμα που φέρει το όνομά μου». «Θα παραμείνουμε στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσουμε να βαδίσει και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «η αναδιάρθρωση των δημόσιων οικονομικών ήταν θεαματική. Από έλλειμμα 15% το 2009 έχετε πια πλεόνασμα από το 2016. Κανένα άλλο κράτος μέλος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα και πιο ριζικά απ’ ότι η  Ελλάδα». Ο κ. Juncker, απευθυνόμενος στους Έλληνες βουλευτές, τους ζήτησε να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας προκειμένου οι θυσίες των τελευταίων χρόνων να μην πάνε χαμένες.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ν’ αφήσουν τη χώρα μας μόνη της στο προσφυγικό. Όπως επισήμανε, «η Ελλάδα έκανε πολλά για να διατηρήσει τη συμφωνία με την Τουρκία. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι αυτό, ιδίως στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Τουρκία συνεχίζει να πράττει παράνομα στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Όταν πρόσφατα συναντηθήκαμε με τον Ερντογάν στη Βάρνα, τονίσαμε την υποχρέωσή του να τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».
Αναφερόμενος στην ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Juncker χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια που έχουν ανάγκη την ευρωπαϊκή προοπτική για να μην επαναληφθούν τα δράματα που είχαμε τη δεκαετία του '90». Όπως επισήμανε, «δεν είναι δικό θέμα να δώσω κατευθύνσεις για ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, θέλω όμως να υπογραμμίσω την ανάγκη να βρεθεί σύντομα μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».
  

Σχόλια