Συνάντηση Γενικού Γραμματέα Χ. Κασίμη με Γαλλική αντιπροσωπεία


Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμης συναντήθηκε, τη Δευτέρα 23 Απριλίου, με τον κ. Antoine ERHEL, γεωργικό
σύμβουλο της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Ρώμη, τον κ. Jean-Pierre PHILIPPE, οικονομικό σύμβουλο και την κ. Στέλλα Κανελλοπούλου, οικονομική ακόλουθο στην Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα.


Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η ΚΑΠ μετά το 2020, σε συνέχεια της Ανακοίνωσης της Ε. Επιτροπής για το Μέλλον των Τροφίμων και της Γεωργίας  και οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις βασικές θέσεις τους για τη μελλοντική ΚΑΠ.

Ο κ. Κασίμης υπογράμμισε τη σημασία του αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία της χώρας αλλά και στην κοινωνική και οικονομική στήριξη της ελληνικής υπαίθρου, ενώ, αναφερόμενος στις βασικές θέσεις της Ελλάδας για την ΚΑΠ μετά το 2020, επεσήμανε την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης, τη διατήρηση των δύο πυλώνων, την αξιολόγηση της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών-μελών, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση, και τη διατήρηση της προαιρετικής συνδεδεμένης ενίσχυσης. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της απλούστευσης του πρασινίσματος, της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, της έρευνας και της καινοτομίας, ενώ επανέλαβε τον προβληματισμό του για το νέο μοντέλο λειτουργίας της ΚΑΠ και την ομαλή εφαρμογή του από τα κράτη-μέλη.

Η Γαλλική αντιπροσωπεία, παρουσιάζοντας της θέσεις της Γαλλίας, για την μελλοντική ΚΑΠ, έδωσε έμφαση κυρίως στην ανάγκη νέας οργάνωσης των διαφόρων τομέων της γεωργίας, στα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων και στην ενίσχυση και απλούστευση της περιβαλλοντικής κατεύθυνσης της ΚΑΠ.



Σχόλια