Θλιβερή ανακοίνωση του ΚΚΕ περί παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Και πάνω εκεί που λέγαμε ότι ακούσαμε ό,τι θλιβερό επιχείρημα υπάρχει περί της αναδοχής παιδιών (και) από ομόφυλα ζευγάρια, ήρθε και η ανακοίνωση από το ΚΚΕ:
 «Για το ΚΚΕ, το βασικό κριτήριο για την αναδοχή, για την υιοθεσία και συνολικά για την παιδική προστασία -ιδιαίτερα για κακοποιημένα ή εγκαταλειμμένα παιδιά- είναι η ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν μέσα σε ένα πλαίσιο όπου είναι διακριτή η σχέση άνδρα – γυναίκας, πατέρα – μητέρας».

 Και κάπως έτσι πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων έρευνες (παιδο)ψυχολόγων και σύγχρονες θεωρίες για τους κοινωνικά κατασκευασμένους έμφυλους ρόλους. Αγνοούνται οι διεκδικήσεις ανθρώπων της λοατκια+ κοινότητας και το αίτημά τους να αντιμετωπίζονται ισότιμα ενώπιον του νόμου. Κυρίως όμως αγνοείται η ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων να προσφέρουν, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αγάπη και φροντίδα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Η ανακοίνωση γίνεται ακόμα θλιβερότερη με την καταφυγή στο επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό η παιδοθεσία αντιμετωπίζεται «ως ατομική υπόθεση και όχι σαν ζήτημα κοινωνικό που πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως μέσω του κράτους και των υπηρεσιών του» (!). 

Θα είχε ένα ενδιαφέρον βέβαια να απαντηθεί από το ΚΚΕ με ποιο τρόπο διαταράσσεται η «ομαλή ψυχοσωματική κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών» αν ανατραφούν από ένα ομόφυλο ζευγάρι. Η έμφαση, ωστόσο, της ανακοίνωσης στο δίπολο «άντρας/γυναίκα» και η απαίτηση για διακριτότητα στους ρόλους «πατέρας/μητέρα» μάς δίνει μια αμυδρή –ανατριχιαστική- ιδέα για την επιχειρηματολογία που ξετυλίγεται πίσω από αυτό.
 Μια επιχειρηματολογία βαθύτατα συντηρητική, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα απελευθερωτικά προτάγματα της αριστεράς. 
Το 1917 οι μπολσεβίκοι αποποινικοποίησαν την ομοφυλοφιλία, διευκόλυναν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που καταπιέζονταν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, έκαναν απλή υπόθεση μιας υπογραφής το διαζύγιο για τις γυναίκες, ενώ γίνονταν ακόμα και επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού του φύλου. 
Αυτή είναι η παράδοση της επανάστασης του 1917, από την οποία το ΚΚΕ προφανώς έχει πάρει διαζύγιο, παραμένοντας πιστό στην παράδοση της σταλινικής αντεπανάστασης που συνέτριψε όλες αυτές τις κατακτήσεις. 

Κική Σταματόγιαννη
kar.org.gr


Σχόλια