Σκοπιανό: Με τις ευλογίες της Εκκλησίας το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Με τις ευλογίες της Εκκλησίας ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας για το Σκοπιανό
Την Τρίτη ο δήμος Αθηναίων κατέληξε στο Συντονιστικό των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, μετά την κατάθεση εγγράφων υποστήριξης φορέων και τα καταστατικά τους, όπως είχε ζητηθεί.

Η άδεια του δήμου Αθηναίων προβλέπει την τοποθέτηση εξέδρας στην πλατεία Συντάγματος με τους όρους και προϋποθέσεις που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί. Όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει μεγαλύτερη ηχητική κάλυψη, σε σχέση με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, γύρω από την πλατεία Συντάγματος και στις οδούς Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου έως το ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. Επιπλέον στη Βασιλίσσης Σοφίας έως το ύψος του Πολεμικού Μουσείου και από την άλλη πλευρά έως τις αρχές της λεωφόρου Συγγρού.

Στο επίσημο facebook event της διοργάνωσης («Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα | 4 Φεβρουαρίου 2018»), έχει αναρτηθεί λίστα λεωφορείων με διαδηλωτές που θα καταφθάσουν στην Αθήνα, από ολόκληρη τη χώρα.

Δρομολόγια κάθε 5 λεπτά
Οι εταιρείες ΚΤΕΛ Ν. Αττικής και ΚΤΕΛ Ν. Θεσσαλονίκης έβαλαν έκτακτα δρομολόγια την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρουν κάθε 5 λεπτά θα αναχωρούν λεωφορεία από Θεσσαλονίκη για Αθήνα με ειδική τιμή εισιτηρίου στα 45 ευρώ με αυθημερόν επιστροφή. Η προσφορά ισχύει σε όλα τα δρομολόγια που θα αναχωρούν από τις 5:00 π.μ. έως και 8:00 π.μ

Η Συντονιστική Επιτροπή έχει προσκαλέσει τον Μίκη Θεοδωράκη να βρεθεί στην εξέδρα του συλλαλητηρίου και να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως εφόσον δεν το καταφέρει, θα αποστείλει ηχογραφημένο ηχητικό μήνυμα, εκφράζοντας την υποστήριξη του στο αίτημα να μην συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.

Στη λίστα των ομιλητών, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, αλλά και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, που θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ, έχοντας δίπλα του επάνω στην εξέδρα τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο.

Την Τρίτη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών δέχτηκε αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του συλλαλητηρίου, όπου επανέλαβε τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του ως συστατικό του ονόματος των Σκοπίων, ενώ διευκρίνισε και τις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».
newsbeast.gr

Σχόλια