Το ζήτημα της ανορθολογικής διαχείρισης του προσωπικού στους αρχαιολογικούς χώρους της Κορινθίας έφερε στη Βουλή ο
βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.
βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.
Ο κ. Δήμας ζητά να ενημερωθεί από την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αν υπάρχει προγραμματισμός για καλύτερη κατανομή των προσλήψεων των αρχαιοφυλάκων, προκειμένου οι αρχαιολογικοί χώροι να μένουν ανοιχτοί και τους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα, επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη και την προβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Νεμέας η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο, ζητώντας να ενημερωθεί αν υπάρχει μέριμνα για την ψηφιακή αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
26.10.2017
Προς: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Υποβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Αρχαίας Νεμέας
Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας αποτελούν κορυφαία αξιοθέατα ιστορικής αξίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο για την περιοχή της Νεμέας και της ευρύτερης Κορινθίας όσο και για την χώρα. Τα ευρήματα που εκτίθενται προσελκύουν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών και μαζί με τα επισκέψιμα οινοποιεία έχουν προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.
Δυστυχώς όμως για ακόμα μία χρονιά, η δυσκαμψία του Υπουργείου Πολιτισμού και η αδυναμία ενός ολοκληρωμένου προγραμματισμού, δημιουργεί εικόνα αποσύνθεσης, υποβαθμίζοντας την εικόνα της χώρας. Έτσι, ενώ για το καλοκαίρι προσελήφθη σημαντικός αριθμός εποχιακών αρχαιοφυλάκων, για τη χειμερινή περίοδο δεν υπήρξε πρόβλεψη να προσληφθεί κανείς με αποτέλεσμα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας να αποδυναμωθεί σημαντικά. Συνεπώς, υπάρχουν ελλείψεις σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους ενώ δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι της Αρχαίας Σικυώνας, των Ισθμίων και της Αρχαίας Φενεού.
Σε ότι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας θα διαθέτει πλέον μόνο 5 μόνιμους αρχαιοφύλακες, κάτι που σημαίνει πως δε θα μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα μετά τις 24 Νοεμβρίου 2017. Κι' όλα αυτά, όταν σύμφωνα με υπολογισμούς, η κίνηση των επισκεπτών μέχρι το τέλος του 2017, θα παρουσίαζε σημαντική αύξηση.
Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υποβαθμίζει όμως και τη συνολική εικόνα της χώρας. Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι ο τρόπος με τον όποιον γίνεται η προβολή του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Νεμέας από την ειδική ιστοσελίδα «Οδυσσεύς», στην οποία περιλαμβάνονται οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία όλης της χώρας. Αν επισκεφθεί κανείς το συγκεκριμένο ιστοχώρο που θεωρητικά φιλοξενεί πληροφορίες για το Αρχαίο Στάδιο Νεμέας, θα αντικρίσει - στο πάνω μέρος της σελίδας (banner)- φωτογραφία που απεικονίζει το αρχαίο στάδιο των Δελφών (!), ενώ το σχετικό κείμενο περιέχει και ανακρίβειες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:
α) Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας κατά τους χειμερινούς μήνες; Υπάρχει προγραμματισμός για καλύτερη κατανομή των προσλήψεων των αρχαιοφυλάκων, προκειμένου να μην εξυπηρετούνται μόνο οι θερινοί μήνες;
β) Επιπλέον, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Νεμέας εν έτει 2017 δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο, κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε στερεί από το Μουσείο σημαντικές ευκαιρίες αναβάθμισης και προβολής, αλλά και από τους κατοίκους και τους επισκέπτες τη διαδικτυακή πρόσβαση. Είναι στις προθέσεις σας η διαδικτυακή διασύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Νεμέας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για την περαιτέρω ψηφιακή του αναβάθμιση;
Σχόλια