Γ. Ψυχογιός: Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τρέφουν το τέρας του φασισμού, του ρατσισμού και του σεξισμού στην Ευρώπη

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει αυτές τις ημέρες στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου
της Ευρώπης, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας. Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, που πραγματοποιούνται στο Στρασβούργο, ο βουλευτής τοποθετήθηκε στη συζήτηση για το Ψήφισμα σχετικά με τις εισοδηματικές ανισότητες.

Στη παρέμβασή του ανέφερε τα εξής:
«Όπως τονίζεται στο Σχέδιο του Ψηφίσματος, το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων έχουν πλέον συσσωρεύσει περισσότερο πλούτο από ό,τι συγκεντρώνει συνολικά ο υπόλοιπος κόσμος. Η παραπάνω παραδοχή μας θυμίζει τo μεγάλο κίνημα «του 99%» στη Νέα Υόρκη και τις διαδηλώσεις έξω από την Wall Street τα προηγούμενα χρόνια. Το Ψήφισμα αναφέρεται επίσης στα «υψηλά επίπεδα ανεργίας και της επισφαλούς απασχόλησης των νέων», όπου θα ήθελα να προσθέσω και των ανθρώπων άνω των 50 ετών, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να βρουν δουλειά, όταν απολύονται.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο χώρες που έχουν εφαρμόσει ή εξακολουθούν να εφαρμόζουν μνημόνια συνεργασίας με το ΔΝΤ και την Ε.Ε., αλλά και ισχυρές χώρες που δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία , η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετούν μέτρα λιτότητας μειώνοντας ή περιορίζοντας τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, ιδίως των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι συνεχείς παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην εργασία και τη δίκαιη αμοιβή, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση, οι περικοπές στις συντάξεις και η υπερφορολόγηση, καθώς και η κατεύθυνση για μια Ευρώπη– φρούριο για πρόσφυγες και μετανάστες, τρέφουν  το τέρας του φασισμού, του ρατσισμού και του σεξισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ακράδαντα ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου από όλα τα κράτη-μέλη.

Τέλος, επειδή προέρχομαι από μια χώρα που έχει υποφέρει από τις πολιτικές λιτότητας και τους νεοφιλελεύθερους μύθους, επικαλούμαι τις ευρωπαϊκές κοινωνικές μας αρχές και αξίες, προκειμένου να υπηρετήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και να θεμελιώσουμε έναν άλλο τρόπο ζωής που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, τους συλλογικούς θεσμούς και τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου».

Σχόλια