Αποστόλου: Τα φαινόμενα τύπου Μανωλάδας τώρα μπορούν να αντιμετωπιστούν με το εργόσημο

Με αφορμή τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα γεγονότα του 2013 στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχεται να αναδείξει εκ νέου μια κατάσταση που δεν τιμά τη χώρα μας και τον πολιτισμό της. Ταυτόχρονα φέρνει και πάλι στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα που σχετίζεται με την εποχική απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, χιλιάδων μεταναστών που παραμένουν όμως παράτυπα στη χώρα μας.
Μέχρι τον προηγούμενο χρόνο οι εργοδότες τους, κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν μπορούσαν να τους ασφαλίσουν, με αποτέλεσμα, οι ίδιοι οι μετανάστες να είναι ευάλωτοι σε ακραία εργασιακή εκμετάλλευση, οι  αγρότες – εργοδότες να μην μπορούν να περάσουν στα έξοδά τους τα μεροκάματα που πλήρωναν και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν μια τεράστια απώλεια εσόδων λόγω ανασφάλιστης εργασίας.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θεσπίσαμε ειδική διαδικασία μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων να δηλώσουν τους παράτυπα διαμένοντες μετανάστες που απασχολούν και να τους ασφαλίσουν με εργόσημο.
Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με μαύρη εργασία, με όλες τις θετικές συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους μετανάστες.
Με την ευκαιρία αυτή καλούμε για μια ακόμα φορά, τις μεν Περιφέρειες να προωθήσουν και να διευκολύνουν στην εφαρμογή του μέτρου, τους δε αγρότες και εν γένει τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, να αξιοποιήσουν το εργόσημο ως εργαλείο που στην πραγματικότητα μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει την ανταγωνιστικότητά τους».



Σχόλια