Καλύτερα άπορος!

του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 
Γιατί οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι επαγγελματίες γενικότερα να εργάζονται; Γιατί να κόβουν μπλοκάκια, να συνάπτουν συμβάσεις με συνεργαζόμενα
γραφεία ώστε να παρέχουν υπηρεσίες; Γιατί να κόβουν αποδείξεις; Αφού η εργασία, το εισόδημα, τιμωρείται από την κυβέρνηση. Φορολογείται υπέρμετρα, αλλά και "χαρατσώνεται" ατάκτως και αδίκως  για να καλυφθούν οι "τρύπες". 


Και όσο για τις συντάξεις; Όσο για το προσδοκώμενο όφελος που θα έχουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι στο μέλλον; Ούτε αυτό υπάρχει. Ποιος υπολογίζει πλέον σε μία "αξιοπρεπή" σύνταξη... Καλύτερα λοιπόν άπορος. Μην το ψάχνετε… Καλύτερα στο "ΚΕΑ", στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. 

Μην σας φαντάζει υπερβολικό, έτσι όπως πάνε τα πράγματα σε λίγο θα είναι η νέα "τάση". Το νέο greek dream! Μία τάση βέβαια επικίνδυνη που την δημιουργεί η απέχθεια της κυβέρνησης για το κέρδος, για τον ιδιωτικό τομέα, για την εργασία εκτός... δημοσίου. 

Θα πείτε ίσως, εδώ βρήκε δουλειά ο Καρανίκας! Εμείς θα το γυρίσουμε στο ξαπλωτό; Δεν είναι το ίδιο. Ο σύντροφος Καρανίκας βολεύτηκε στο δημόσιο. Δεν βγήκε στο ελεύθερο επάγγελμα. Μέχρι να βρει θεσούλα χάρη στον κ. Τσίπρα, ε στο ξαπλωτό ήταν και αυτός. Αφήστε… Άλλωστε, όσοι μπορούν ήδη το πράττουν. Κλείνουν τα μπλοκάκια τους και αν βρουν δουλεύουν μόνο για "μαύρα". Όσο μπορούν και όπου μπορούν. Και όταν τους ζητείται κανένας λογαριασμός για να γίνει έμβασμα με την αμοιβή, προτιμούν να την χάσουν… Αφήστε που πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους λογαριασμούς τους λόγω κατασχέσεων. 

Τι τα θέλετε. Άλλωστε, και πού να βρει κανείς να εισπράξει από τη δουλειά του. Έτσι όπως έχει γίνει η αγορά, οι δουλειές έχουν πέσει. Αυτά που γνωρίζατε για μεγαλοδικηγόρους, μεγαλογιατρούς κλπ. ξεχάστε τα. Οι περισσότεροι κυνηγούν το δεκάευρο. Και όσο για τον μεγάλο "πελάτη", το Δημόσιο, έχει γίνει "ανέκδοτο" η αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες. Δράμα! Οπότε θέλοντας και μη, τα ίδια τα πράγματα σε οδηγούν... Στο ΚΕΑ λοιπόν, για τα 400 ευρώ του επιδόματος για την 4μελή οικογένεια, με την κάλυψη περίθαλψης και τα άλλα κοινωνικά "προνόμια" (ειδικά τιμολόγια, σίτιση κλπ) της νέας Ελλάδας που δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Γιατί αν δηλώνεις ότι "έχεις" μπαίνεις στο στόχαστρο. Γίνεσαι "έχων" και πρέπει να υποστείς ξανά το "βάρος" της δημοσιονομικής προσαρμογής. Να πληρώσεις τη μείωση του αφορολογήτου ή τον νέο ΕΝΦΙΑ με εισοδηματικά κριτήρια. Και για να μην γίνονται παρεξηγήσεις, δεν μιλάμε για τους πλούσιους "έχοντες". Μιλάμε για την – πρώην – μεσαία τάξη. Την τάξη που αποδεκατίζεται κάθε ημέρα που περνά.
Μα πέρα από την πλάκα, είναι να τρελαίνεσαι. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί που κυβερνούν ότι αν "ξεζουμίσουν" και άλλο τη μεσαία τάξη δεν θα έχουν έσοδα; Ότι δεν θα υπάρχει πλέον κανείς να πληρώσει τους φόρους;

Δεν καταλαβαίνουν ότι αν συνεχίζουν έτσι του χρόνου οι… ορδές που θα περιμένουν στην  ουρά για το ΚΕΑ θα αυξηθούν. Αλλά τότε, και η δαπάνη που θα δίνει  το κράτος για επιδόματα θα πρέπει να αυξηθεί. Αλλά και τα έσοδα που θα έχει από φόρους θα μειωθούν. Και τότε κι άλλα νέα μέτρα θα πρέπει να έρθουν...

Απλά οικονομικά πρωτοετούς φοιτητού. Μόνο που οι κυβερνώντες, τα φοιτητικά χρόνια τα πέρασαν είτε στα καφενεία αμπελοφιλοσοφώντας, είτε στα αμφιθέατρα καυγαδίζοντας... Όσο για τους "καθηγητές" που διαπραγματεύονται τα νέα μέτρα; Τι να περιμένεις κανείς. Οι περισσότεροι άλλωστε με ελάχιστες εξαιρέσεις, δημόσια οικονομικά σπούδασαν και δίδαξαν. Εντάξει, όχι ο Ευκλείδης με τις σπουδές στην αλλοδαπή και τα γκρίκλις, ούτε ο Σταθάκης που γνωρίζει από... μαρξιστική οικονομία. Οι άλλοι όμως; Οπότε τι να ξέρουν από ελεύθερη οικονομία και αγορά...

capital.gr

Σχόλια