Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των πολιτικών προσώπων για τα έτη 2014 και 2015
(χρήσεις 2013 και 2014 αντιστοίχως) οι οποίες και αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής. Οι δηλώσεις που δημοσιοποιούνται και αφορούν υπόχρεους των περ. α΄ έως ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003, ως ίσχυε, είναι για το έτος 2013 εξακόσιες τέσσερις (604) και για το έτος 2014 οκτακόσιες επτά  (807). Με τη δημοσιοποίησή τους ολοκληρώνεται ο κύκλος των γραπτών δηλώσεων «πόθεν έσχες», αφού στο εξής οι υπόχρεοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.



«Η Βουλή κάνει πράξη τη δέσμευσή της για περισσότερη διαφάνεια με την έγκαιρη δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων. Αυτό είναι μια καλή αρχή» ανέφεραν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που μέσα σε ένα έτος –το 2016– δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις τριών ετών, δεδομένου ότι και τον περασμένο Μάιο δημοσιοποιήθηκαν τα «πόθεν έσχες» του 2013 (χρήση 2012).

«Θέλαμε να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα και να είναι απολύτως καθαρό το τοπίο ενόψει και της εισόδου μας στην ηλεκτρονική υποβολή. Αν δεν υπάρξει παράταση, στις 15 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία που έχουμε για να γίνουν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις του 2017, που θα αφορούν το έτος 2015. Κι έτσι, θα είναι στη διάθεση όλων τα καινούρια στοιχεία. Στις δηλώσεις που θα υποβληθούν τον Ιανουάριο, θα είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές και όλοι όσοι εξελέγησαν το 2015», εξήγησε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Και επισήμανε ότι «με προηγούμενη εγκύκλιο η ανάρτηση διαρκούσε μόνο για έναν μήνα, ενώ τώρα θα είναι για έναν ολόκληρο χρόνο, ώστε να έχετε τη δυνατότητα και της σύγκρισης με τις καινούριες δηλώσεις, που θα αναρτήσουμε μέσα στο 2017».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία διασφαλίζεται η διαφάνεια και η δυνατότητα των πολιτών να κρίνουν τους δηλούντες την περιουσιακή τους κατάσταση, την οποία είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν για τους πολιτικούς, τους βουλευτές, τους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να διαμορφώνουν συνολική γνώμη».

Η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι από τη δημοσιοποίηση εξαιρέθηκαν οι δικαστές, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης κ. Χριστοδουλοπούλου ευχαρίστησαν όλους όσους συνέβαλαν προκειμένου να ολοκληρωθεί το «γιγάντιο αυτό έργο», όπως χαρακτηριστικά είπαν, και συνεχάρησαν τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης τους εργαζόμενους στην Ειδική Υπηρεσία της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών και τους ορκωτούς λογιστές για την αποτελεσματικότητά τους.






Σχόλια