Capital Controls: Αύξηση στα μηνιαία όρια αναλήψεων

Την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ φέρνει η νέα χαλάρωση των capital controls την οποία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά από σχετική εισήγηση της
Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.



Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη όλου του ποσού μία φορά το μήνα και θα επιτρέπεται ελεύθερα σε όλους να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Βέβαια για να προχωρήσει η νέα χαλάρωση στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» οι δανειστές, κάτι που αναμένεται να γίνει αμέσως μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών πρόταση με την οποία εισηγείται νέα χαλάρωση των capital controls σε έξι σημεία. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Έθνος, προτείνεται:

Να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για τους πολίτες.
Να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη του ποσού των 2.000 ευρώ μία φορά το μήνα.
Να αυξηθεί στο 50% το όριο ανάληψης για τα χρήματα που θα επαναπατριστούν από 30% που είναι σήμερα.
Να διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό.
Τέλος προτείνεται να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα, το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων ανά τραπεζικό κατάστημα.

madata.gr

Σχόλια