Η Βουλή τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

«Κινητοποιούμαστε εναντίον της σιωπής, εναντίον της ανομολόγητης συναίνεσης» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής

Φορώντας μια Λευκή Κορδέλα στο πέτο τους, το σύμβολο αποτροπής και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, ο Πρόεδρος
της Βουλής, τα μέλη του Προεδρείου –Αντιπρόεδροι, Κοσμήτορες και Γραμματείς– και ο  Υπουργός Εσωτερικών ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης έστειλαν το δικό τους μήνυμα στη σημερινή παγκόσμια ημέρα εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με στόχο την εξάλειψη αυτού του απαράδεκτου φαινομένου, που αποτελεί πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο.


«Σήμερα κινητοποιούμαστε εναντίον της σιωπής ή ακόμα και εναντίον της ανομολόγητης συναίνεσης που υπάρχει στην άσκηση βίας κατά των γυναικών», τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, αναλαμβάνοντας τον ρόλο πρεσβευτή της χώρας μας στην παγκόσμια αυτή καμπάνια, ανταποκρινόμενος με θέρμη στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματέα Ισότητας. 
Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο της Βουλής θα φωταγωγηθεί σήμερα το βράδυ με πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα που καθιέρωσε ο ΟΗΕ για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Βούτσης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, οι Αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτριος Κρεμαστινός, Σπυρίδων Λυκούδης, ο Κοσμήτορας κ. Γεώργιος Πάντζας και οι Γραμματείς κ.κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, Γεώργιος Ψυχογιός και Ιωάννης Κεφαλογιάννης, όπως και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Φωτεινή Κούβελα, που παραβρέθηκε, ένωσαν τις φωνές τους, ως ουσιαστικοί συμμέτοχοι και αρωγοί της μεγαλύτερης κίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο, της Εκστρατείας της Λευκής Κορδέλας (White Ribbon Campaign), δεσμευόμενοι να μην παραμείνουν σιωπηλοί και να εργαστούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για την εξάλειψη του παγκόσμιου αυτού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «το σημαντικό είναι να υπάρξει κινητοποίηση, διεθνής διεργασία συνεχής επί 365 ημέρες τον χρόνο, έτσι ώστε άνδρες και γυναίκες να είναι ευαισθητοποιημένοι και να επαγρυπνούν και από τον χώρο, τον χρόνο, τον ρόλο στον οποίο βρίσκονται να μπορούν να ασκήσουν την πίεση και το κύρος τους για να μην υπάρχει σιωπή, να μην υπάρχει ανοχή, πόσο μάλλον να μην υπάρχει συναίνεση στη βία που ασκείται». Όπως επισήμανε ο κ. Βούτσης, «είναι μια προσπάθεια που μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά και κατασταλτικά, έτσι ώστε να σταματήσουν τα απαράδεκτα φαινόμενα βίας, όπου Γης». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα, η προσπάθεια από όλο το Προεδρείο και τις πολιτικές παρατάξεις της Βουλής, και ελπίζουμε να είναι ένα λιθαράκι, ένα μικρό αποτύπωμα στο παζλ που χρειάζεται ώστε αυτή η πρωτοβουλία να μαζικοποιηθεί, να διευρυνθεί, να νοηματοδοτηθεί και να εμπεδοθεί συνείδηση πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα της βίας εναντίον των γυναικών». 

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «η προσπάθεια να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα συνδυάζεται με συνεχή αφύπνιση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, στην εκπαίδευση, στην καθημερινότητα, για να σπάσουμε πρότυπα, να αλλάξουμε ρόλους». Είναι κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, «δεν κατακτιέται εφ’ άπαξ, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιώνεται διαρκώς, καθημερινά». Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την ανάγκη «να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα σε αυτό το επίπεδο». Και πρόσθεσε: «Εκείνο, που δεν μας επιτρέπεται μετά από τόση συσσωρευμένη παγκόσμια εμπειρία, είναι να εξακολουθούμε απλά να εντοπίζουμε το πρόβλημα, να ψηφίζουμε κάθε φορά νόμους, αλλά να στεκόμαστε μόνο εκεί».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Κρεμαστινός εξήρε τη σημασία αυτής της εκστρατείας, και από πλευράς ΟΗΕ, «διότι αφυπνίζει τους λαούς και προβληματίζει, ιδιαίτερα σε χώρες όπου υφίσταται σαφής διάκριση εις βάρος των γυναικών, ότι υπάρχει ένα γενικότερο κύμα εξέγερσης κατά της βίας». Ζήτησε, «όλοι να συμπαραταχθούμε σε αυτή την προσπάθεια, για να περάσει αυτό το μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη».
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σπυρίδων Λυκούδης επισήμανε ότι η σημερινή ημέρα «δεν είναι γιορτή, αλλά μια μέρα για την αφύπνιση όλων μας, προς την κατεύθυνση να υπερασπίσουμε τον μισό πληθυσμό της γης, τις γυναίκες, από τη βία, που ασκείται σε βάρος του πάρα πολλές φορές».
Ο Κοσμήτορας του Κοινοβουλίου κ. Γεώργιος Πάντζας αναφέρθηκε στις πολλαπλές ιδιότητες της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, θυγατέρας, ερωμένης, συνεργάτιδας στη δουλειά, συντρόφισσας στους κοινωνικούς αγώνες, τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των φύλων πρέπει να διέπονται από αγάπη, σεβασμό και αλληλοστήριξη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Φωτεινή Κούβελα η οποία κάλεσε τις γυναίκες-θύματα βίας να μιλούν, να μη σιωπούν και να απευθύνονται στις δημόσιες δομές. Σημείωσε ότι με συστηματικές προσπάθειες εξασφαλίστηκε η λειτουργία των δομών αυτών (ξενώνες, συμβουλευτικά κέντρα, συμβουλευτική εργασία κ.ά.) ως το 2018 και γίνονται επαφές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να μονιμοποιηθούν. Υπογράμμισε ακόμη πως η Βουλή των Ελλήνων έχει νομοθετήσει πολλές από τις προτάσεις της Γραμματείας Ισότητας. Παράλληλα, τόνισε ότι η  Γραμματεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης το προηγούμενο διάστημα ολοκλήρωσε τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. «Πρόκειται για ένα νομικό κείμενο που αντιμετωπίζει όλα τα θέματα βίας. Είναι έτοιμο να δοθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή» ανέφερε η κυρία Κούβελα.

Ειδική αναφορά στην Ολομέλεια της Βουλής

Αμέσως μετά την εκδήλωση, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, ο προεδρεύων Αντιπρόεδρος κ. Νικήτας Κακλαμάνης έκανε ειδική αναφορά στη σημερινή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας σε βάρος των Γυναικών. Αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών που καταγράφονται στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, «γιατί μόνο μέσα από αυτά τα στοιχεία μπορούμε να συλλάβουμε τον εφιάλτη που ζει το γυναικείο φύλο, όχι μόνο στη χώρα μας ή στην Ευρώπη, αλλά σε κάθε γωνιά του πλανήτη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα στάθηκε και σε μια άλλη μορφή βίας: «Είναι η δική μας ανοχή στη βία, είναι ο συγγενής, ο γείτονας, ο φίλος, ο συνάδελφος, που ξέρει αλλά δεν μιλάει. Γ’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πως για ό,τι συνέβη στο παρελθόν ή θα συμβεί στο μέλλον, είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι. Γιατί, ουσιαστικά, η ανοχή είναι συνενοχή». Και κατέληξε, στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε, μέσα και έξω από τη Βουλή, να μαχόμαστε με κάθε τρόπο ενάντια στη βία, που καταδικάζουμε από κοινού σήμερα. Και είμαι βέβαιος, πως όλοι σας μέσα σε αυτή την αίθουσα μοιράζεστε τις ίδιες σκέψεις και τα ίδια συναισθήματα με εμένα. Αυτή και μόνο η διαπίστωση είναι το καλύτερο εφαλτήριο για την κοινή μας προσπάθεια στο μέλλον».

Σχόλια