Εργασία: Πρόγραμμα 5μηνης κατάρτισης για ανέργους με αμοιβή 2.600 ευρώ

 Την ευκαιρία να καταρτιστούν και να απασχοληθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για τουλάχιστον πέντε μήνες θα έχουν 23.000 άνεργοι, ηλικίας 29 έως 64 ετών, μέσω του νέου προγράμματος του υπουργείου
Εργασίας που πρόκειται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η κατάρτιση και πιστοποίησης ανέργων σε κλάδους αιχμής, αφορά πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και απόφοιτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι άνεργοι θα καταρτιστούν σε 9 κλάδους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης και είναι οι εξής: Εμπόριο, Logistics, Έργα υποδομής και Τεχνικά επαγγέλματα, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Περιβάλλον-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια, Βιομηχανία και Αγροτικός Τομέας.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν επίδομα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης ύψους 2.600 ευρώ (για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών), ενώ οι πάροχοι κατάρτισης (ΚΕΚ) θα λάβουν αμοιβή 1.155 ευρώ η οποία θα προσαυξάνεται κατά 200 ευρώ για κάθε άνεργο που θα συνεχίζει να εργάζεται στην επιχείρησης που έκανε την πρακτική του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες παρέμβασης:

- θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες

- συμβουλευτική υποστήριξη με στόχο την κατάλληλη σύζευξη του προφίλ των ωφελουμένων με διαθέσιμες θέσεις πρακτικής στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και την μετατροπή της πρακτικής τους άσκησης σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, όπου είναι δυνατό

- πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο  των προγραμμάτων  κατάρτισης

- πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διάρκειας 500 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες. Αποκλειστικά και μόνο για τα προγράμματα κατάρτισης σε ειδικότητες του Αγροτικού Τομέα η πρακτική άσκηση δύναται να πραγματοποιηθεί και σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η συνολική διάρκεια της κατάρτισης για κάθε ημέρα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 8 ώρες.

Το πρόγραμμα

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα, που περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης το οποίο ανέρχεται σε 600 ευρώ και το επίδομα πρακτικής άσκησης το οποίο ανέρχεται σε 2000 ευρώ.

Επίσης θα χορηγείται επιταγή κατάρτισης, που αφορά στην οικονομική αξία ποσού έως 1.155 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην παροχή υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική - 945 ευρώ) και συμβουλευτικής  (60 ευρώ) καθώς και της πιστοποίησης των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης από τους ωφελούμενους ανέργους (150 ευρώ).

Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1.355 ευρώ, στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου, σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των 6 μηνών.

Τα κριτήρια επιλογής των ανέργων έχουν να κάνουν με τη διάρκεια της ανεργίας, το συνολικό εισόδημα  (ατομικό ή οικογενειακό), την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, την αναπηρία, καθώς και την ύπαρξη προστατευόμενου/ων τέκνου/ων ΑΜΕΑ.

Περισσότερες πληροφορίες θα παρέχονται μέσα από την ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr

 madata.gr

Σχόλια