5ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Στεφανίου Κορινθίας

Ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας στα πλαίσια του 5ου Πολιτιστικού Ανταμώματος Στεφανίου, διοργανώνει από τις 8 έως τις 16 Αυγούστου 2016 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την επαφή του κοινού με την ιστορία και τον πολιτισμό.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρίσκεται φέτος η
ιστορική-λαογραφική έκθεση με τίτλο «Δρόμοι της Ξενιτιάς – Η μετανάστευση στο Στεφάνι στις αρχές του 20ου αιώνα» η οποία φιλοδοξεί να   αναδείξει   τις   πτυχές   της   ξεχασμένης   ιστορίας   της   μεγάλης υπερπόντιας μετανάστευσης  προς   την Αμερική  που   συντελέστηκε στις αρχές  του 20ου αιώνα και παρέσυρε σημαντικό μέρος των κατοίκων του χωριού στη ξενιτιά όπως και κοντά μισό εκατομμύριο Ελλήνων.
Η έκθεση ακολουθεί τα ίχνη των Στεφανιωτών στα αρχεία του Έλλις Άιλαντ, στα υπερατλαντικά τους ταξίδια και τους τελικούς προορισμούς τους ανά των Η.Π.Α. Φωτίζει τα αίτια που οδήγησαν στην μεγάλη δημογραφική αιμορραγία, τη πραγματικότητα που βρήκαν οι μετανάστες στην Αμερική αλλά και τον ρατσισμό που αντιμετώπισαν.  Σκοπός της έκθεσης είναι ο επισκέπτης να γνωρίσει τα βιώματα των προγόνων μας ώστε κατανοώντας το παρελθόν να αντιμετωπίσει καλύτερα το παρόν και το μέλλον.

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν την λαογραφική έκθεση «Η καλλιέργεια του Καπνού» που φιλοξενείται με επιτυχία από το περσινό καλοκαίρι και αναδεικνύει τα στάδια της καλλιέργειας του καπνού και την τοπική ιστορία του μέσα από λαογραφικά αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην παγκόσμια ιστορία του καπνού αλλά και στην ιστορία της ελληνικής καπνοβιομηχανίας και, τη σημασία του καπνού ως βιομηχανικό φυτό μέγιστης οικονομικής σημασίας για τη χώρα.
Εμπλουτισμένοι  θα είναι φέτος και η έκθεση παλαιών φωτογραφιών Στεφανίου, με στιγμιότυπα που χρονολογούνται από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του 1970.

Οι εκθέσεις θα συνοδεύονται από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και οι οποίες θα κορυφωθούν το Σάββατο 13 Αυγούστου με παράσταση παραδοσιακών χορών από τις χορευτικές ομάδες του Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Αθικίων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλένιας «Ο Άγιος Παντελεήμων» και του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου.
Την παράσταση θα ακολουθήσει δημοτικό γλέντι με το  Λαϊκοδημοτικό Συγκρότημα «ΜΟΤΙΒΟ».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συνοδευτικών εκδηλώσεων:
Δευτέρα 08/08/2016
20:00 Πέτρινη βρύση «Ρυάκι»
«Αφήγηση ιστοριών στη βρύση»
Στη πέτρινη βρύση στο «Ρυάκι», η αφηγήτρια Βασιλική Παπαϊωάννου θα αφηγηθεί ιστορίες για μικρούς και μεγάλους.

Τρίτη 09/08/2016
09:00 Αίθουσα Πολιτισμού
Κυνήγι Θησαυρού με την Ομάδα Νέων Στεφανίου

21:00  Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου
Αγώνας ποδοσφαίρου από την Ομάδα Νέων Στεφανίου

Τετάρτη 10/08/2015
21:00 Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου
Θεατρική παράσταση «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημήτρη Κορομηλά από τη Λαϊκή Σκηνή Περιγιαλίου σε σκηνοθεσία Πολυξένης Ορκοπούλου-Ξανθάκη
Είσοδος: 2 Ευρώ

Πέμπτη 11/08/2016
21:00 Αίθουσα Πολιτισμού
«Ιστορίες της Ξενιτιάς» - Θεματική βραδιά & συζήτηση
Στεφανιώτες μετανάστες διηγούνται τους λόγους που οδήγησαν στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, τις συνθήκες εργασίας και τις εμπειρίες τους στη ξενιτιά.

Παρασκευή 12/08/2015
20:30 Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου
«Βραδιά Αστρονομίας» Ο Χάρης Καμπάνης και τα μέλη της Ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου με τα τηλεσκόπιά τους, θα μας ταξιδέψουν στον έναστρο ουρανό του Στεφανίου.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα διαθέσει λεωφορείο από Κόρινθο για την δωρεάν μεταφορά στο Στεφάνι. Αναχώρηση: 20:00 από Περιβολάκια. Για κρατήσεις θέσεων στο λεωφορείο και για περισσότερες πληροφορίες: 27410-28048 (Ομάδα Αστρονομίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου) & 6972-215173 (Ράνια Σαζακλή)

Σάββατο 13/08/2015
21:00 Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου
«Παράσταση παραδοσιακών χορών»
Παραδοσιακοί χοροί από διάφορες περιοχές της χώρας με τη συμμετοχή των χορευτικών ομάδων
Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Αθικίων
Πολιτιστικού Συλλόγου Κλένιας «Ο Άγιος Παντελεήμων»
Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου Κορινθίας

22:00 Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου
«Ζωντανή Μουσική»
Το Λαϊκοδημοτικό Συγκρότημα «ΜΟΤΙΒΟ» θα μας διασκεδάσει ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κυριακή 14/08/2015
21:30 Προαύλιο Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου
«Εσπέρου μελωδίες»
Βραδιά με κλασική μουσική στον προαύλιο χώρο του μεταβυζαντινού ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου.
Παίζουν οι: Κάρκουλα Εύα (φλάουτο), Ριζόγιαννη Κατερίνα (φλάουτο), Παϊβανά Γεωργία (βιολί), Παϊβανάς Γιάννης (βιολί) και Παϊβανάς Νίκος (βιόλα).

Τις ώρες  λειτουργίας της  έκθεσης η Αίθουσα Πολιτισμού θα φιλοξενεί τα παιδιά για παιδικές δημιουργίες και θα είναι και επισκέψιμη από το κοινό.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων του 5ου Πολιτιστικού Ανταμώματος Στεφανίου, η λαογραφική έκθεση «Η Καλλιέργεια του καπνού» καθώς και η έκθεση «Δρόμοι της Ξενιτιάς – Η μετανάστευση στο Στεφάνι στις αρχές του 20ου αιώνα» θα παραμείνουν  μέχρι νεωτέρας ανακοινώσεως του συλλόγου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Στεφανίου για επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και μεμονωμένων επισκεπτών και θα λειτουργούν κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Τηλ. επικοινωνίας: 6973-550370 (Αντώνης Ι. Παπαντωνίου, Πρόεδρος)


Σχόλια