Ένας χρόνος capital controls – Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

 του π. προέδρου της ΝΟΔΕ Κορινθίας Χ. Δημητρόπουλου

Η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν προσφέρεται για λαϊκισμό και πολιτική προπαγάνδα. Υπενθυμίζει τη «Μαύρη Επέτειο» από την επιβολή των capital controls.


Αποτυπώνει τις δραματικές ώρες που πέρασαν οι Έλληνες μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης από τις -κατα κοινή ομολογία- αποτυχημένες περσινές διαπραγματεύσεις και την απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών και το δημοψήφισμα «μαϊμού» που ακολούθησε.

Είναι ίσως από τις πιο δυνατές φωτογραφίες των τελευταίων δεκαετιών. Είναι από τις φωτογραφίες που μας καταρρακώνουν και μας προβληματίζουν για το αύριο. Είναι η εικόνα του πατέρα όλων μας ο οποίος σε απόγνωση έχει καθίσει στο πάτωμα έξω από την τράπεζα και κλαίει!

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την επιβολή των capital controls και οι απώλειες στην ελληνική οικονομία αποτιμώνται σε χιλιάδες λουκέτα ΜμΕ, πτώση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των εξαγωγών, αλλά και φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα άνω των 121,5 δισ. ευρώ.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει τη «μαύρη επέτειο» από την επιβολή των capital controls στην ελληνική αγορά και καταγράφει τις επιπτώσεις:

Λουκέτα

Τα λουκέτα σε αυτό το διάστημα είναι τα γνωστά 15.409 από την αρχή του 2016 και συνολικά 25.990 μέχρι σήμερα, από την επιβολή των capital controls. Το ανησυχητικό δεν είναι, όμως, μόνο τα λουκέτα, αλλά και η μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ 12.486 νέες  επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013.

Εξαγωγές, ανταγωνιστικότητα

Η πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%, η ύφεση στο -1,3%, η αποεπένδυση -2,7%, η χρηματοδότηση -1,9%, η κατανάλωση -4,3% και η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 89,7 είναι τα αποτελέσματα των capital controls. Η απώλεια έξι θέσεων στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 61 χωρών, είναι επίσης αποτέλεσμα των capital controls.

Καταθέσεις

Ανάπτυξη με capital controls δεν θα έρθει στην αγορά, ούτε βεβαίως και νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, όπου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 121,5 δις ευρώ.

Το όραμα της «δίκαιης» ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά.

Τα capital controls ήρθαν πέρυσι στις 28 Ιουνίου δυστυχώς για να μείνουν, άγνωστο πόσο…».



Σχόλια