Προσφυγικό: Ανοικτή Επιστολή σε Περιφέρεια και Δήμους της Πελοποννήσου

Να δώσουμε προτεραιότητα σε παιδιά - έγκυες γυναίκες – οικογένειες

Στις δύσκολες αυτές ώρες, κατά τις οποίες μια πρωτόγνωρη ανθρώπινη τραγωδία εκτυλίσσεται στη χώρα μας, είναι αυτονόητο το καθήκον όλων των
φορέων της Πολιτείας να συνδράμουμε με οποιοδήποτε τρόπο και στο μέτρο του δυνατού στην αντιμετώπισή της.
Ειδικότερα, οι εικόνες των ανήλικων παιδιών που έχουν βρεθεί ασυνόδευτα στη χώρα μας, εγκύων γυναικών, οικογενειών με μικρά παιδιά και πολύτεκνων οικογενειών, επιβάλλουν την παροχή κάθε είδους αρμόζουσας βοήθειας από όποιον έχει σχετική δυνατότητα. Με πλήρη, επομένως, συναίσθηση του ανθρωπιστικού καθήκοντος μας καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση.
Η πιο οδυνηρή πλευρά του προσφυγικού προβλήματος είναι η τύχη των παιδιών, που, φέρεται ότι φτάνουν σε διψήφιο ποσοστό του συνόλου. Είναι η πιο ευάλωτη προσφυγική ομάδα, παράλληλα όμως είναι η πιο προσαρμόσιμη στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και πρωτοβουλίες που ήδη έχουν εξαγγελθεί σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στα Χανιά, με αφορμή και την σχετική  συζήτηση πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε να προτείνουμε τα παρακάτω: 
Είναι άμεση η ανάγκη να αναλάβουμε ως πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης τις ευθύνες μας χωρίς προσχήματα και παραπομπές του θέματος στις καλένδες,
Απευθύνω το παρόν για να θέσω υπ΄ όψη της Περιφερειακής Αρχής και τους Δημάρχους της Πελοποννήσου την παρακάτω πρόταση: 
Προτείνουμε ως «Πελοπόννησος Οικολογική»  την ανάληψη πρωτοβουλιών για την κατά προτεραιότητα συμβολή της περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων της στην φιλοξενία:
·         ασυνόδευτων παιδιών
·         πολύτεκνων οικογενειών
·         οικογενειών με μικρά παιδιά 
·         εγκύων γυναικών
Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους : (α) την διάθεση υπαρκτών υποδομών της Περιφέρειας, των Δήμων, της Εκκλησίας ή άλλων που θα διαμορφωθούν κατά τρόπο επείγοντα,  για την φιλοξενία των ομάδων αυτών και (β) την δημόσια έκκληση σε οικογένειες που ενδιαφέρονται και που, με εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, θα αναλάβουν εθελοντικά την φιλοξενία εγκύων γυναικών προσφύγων, οικογενειών με μικρά παιδιά και πολύτεκνων οικογενειών.
Αντιλαμβανόμενοι τις ιδιαιτερότητες του ειδικού καθεστώτος προστασίας ειδικά για τα παιδιά και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, που αφορά τις εξαιρετικά ευάλωτες αυτές ομάδων προσφύγων και μεταναστών, προσβλέπουμε φυσικά σε στενή συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων,  σε συντονισμό με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και την καθοδήγηση φορέων και οργανισμών όπως το χαμόγελο του παιδιού (ειδικά για τα ασυνόδευτα παιδιά) αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που ήδη υλοποιεί ανάλογα προγράμματα, για την προσπάθεια πραγματοποίησης της πρότασής μας.

Ειδική μνεία θα κάνουμε στον Δήμο της Καλαμάτας που διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2021. Αναρωτιόμαστε  τι καλύτερο δείγμα γραφής πολιτισμού (στην πράξη , όχι στα λόγια) θα μπορούσε να δώσει ο Δήμος της Καλαμάτας από την φιλοξενία παιδιών, εγκύων γυναικών, οικογενειών με μικρά παιδιά και πολύτεκνων οικογενειών που θα μπορεί να αποτελεί και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα για την διεκδίκηση.
Εξυπακούεται ότι μια τέτοια πρωτοβουλία, εφόσον αναληφθεί, όπως ενθέρμως σας προτρέπουμε, διατηρείται ακέραιο το δικαίωμα της διεκδίκησης χρηματοδότησης από τους διεθνής οργανισμούς και την Ε.Ε. Από την πλευρά μας το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουμε σε επαφή με τον νέο Γενικό Γραμματέα πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης για την κατάθεση της πρότασης μας.

Υ.Γ Η πρόταση μας κατατέθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τέταρτη 30 Μαρτίου 2016.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης
«Πελοπόννησος Οικολογική»


Σχόλια