Για πρώτη φορά μαζί Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και Πολιτισμός – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με στόχο την αναβάθμιση, τη σύνδεση με τον Πολιτισμό και τη διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για πρώτη φορά διοργανώνονται παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις
 (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις) με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας.  Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η  Έλενα Κελεσίδη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Πάνος Σκουρολιάκος, η Αλίκη Καγιαλόγλου,  ο Πέτρος Γάλλιας, η Αγλαΐα Παπά, η Λουίζα Κωστούλα, η Δήμητρα Στασινοπούλου  είναι μόνο μερικοί από αυτούς που με την τέχνη τους θα συμβάλουν σε αυτό τον στόχο.
Πρόκειται για πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας) και των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, που με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  και την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης – καλλιτεχνικό σύμβουλο της διοργάνωσης,  στέλνει μέσα από τον Πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα που πρεσβεύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με συντονιστή το δημοσιογράφο, διευθυντή της aftodioikisi.grΧρίστο Βούζα:
-Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής. Ο κ. Κοντονής αφού μετέφερε τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά για την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί, έκανε λόγο για «υψηλού επιπέδου πρωτοβουλία που συναρθρώνει τον Αθλητισμό με τον Πολιτισμό» και πρόσθεσε με έμφαση: «Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι έννοιες αδιαίρετες και ο ένας τροφοδοτεί τον άλλο, όσο και αν η οργανωμένη αλητεία των γηπέδων και παράγοντες που λυμαίνονται επί χρόνια το χώρο του αθλητισμού, προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Na ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους ανθρώπους του πολιτισμού, διαπρεπείς καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, τις αναβαθμίζουν με την παρουσία τους και δίνουν κύρος σ’ αυτό το θεσμό. Συγχαρητήρια σε όλους και  θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης σε όσα σας τόνισα προηγουμένως θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Οι τελευταίες εξελίξεις πιστεύω ότι πείθουν ακόμα και τον τελευταίο κακοπροαίρετο»,κατέληξε ο κ. Κοντονής.
 -Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και τους συνεργάτες της Περιφέρειας τόνισε ότι «η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο γεγονός, ένα οικουμενικό ορόσημο για τον παγκόσμιο αθλητισμό και πολιτισμό. Από την Αρχαία Ολυμπία, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπέμπεται ένα ισχυρό αξιακό μήνυμα ειρήνης, εκεχειρίας, ευ αγωνίζεσθαι και αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αθλητισμού και πολιτισμού», υποστήριξε. Και πρόσθεσε: «Επομένως, ένα τέτοιο ορόσημο για τον παγκόσμιο αθλητισμό και πολιτισμό, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δημιουργική σύζευξη του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, και την προώθηση της εξωστρέφειας της περιοχής μας και των τοπικών προϊόντων μας. Στόχος μας είναι η στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι μέσα από την αναβάθμιση και διεθνή προβολή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας». Έκλεισε, δε, την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την ερχόμενη εβδομάδα να είστε όλοι στην Αρχαία Ολυμπία!» 
-Στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος: «Ο Αθλητισμός είναι Παιδεία και η Παιδεία Πολιτισμός. Και η Αρχαία Ολυμπία έχει ανάγκη από τη σύνδεση με το σύγχρονο Πολιτισμό», τόνισε.  Και πρόσθεσε: «Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει από τις ακτίνες του πανάρχαιου ήλιου και το Ολυμπιακό Πνεύμα εμφανίζεται και πάλι στη γη που το γέννησε, για να εμπνεύσει την ανθρωπότητα με τα αθάνατα και οικουμενικά Ολυμπιακά Ιδεώδη, ξεπερνώντας τα εμπόδια που θέτουν σύνορα, γλώσσες, θρησκείες, φυλές και ιδεολογίες, που κρατούν τα έθνη απομονωμένα.»
– Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, του τόπου που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες,  κ. Ευθύμιος Κοτζάςυποστήριξε ότι «τα μηνύματα των Ολυμπιακών Αξιών είναι επίκαιρα γιατί ο κόσμος μας βρίσκεται σε αναταραχή» και κάλεσε «όλους τους Έλληνες να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία τις ημέρες εκείνες.»
-Ο Σύμβουλος Διοίκησης και Προγράμματος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, κ. Δημήτρης Γιολάσηςαναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, σημειώνοντας ότι «ξεκινούν με το προσφυγικό και κλείνουν με το προσφυγικό.»
-Ο Μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος ευχαρίστησε όλους αυτούς που σχεδίασαν και οργάνωσαν τις παράλληλες εκδηλώσεις με την Αφή της Ολυμπιακές, ενώ αναφέρθηκε στη «Λειτουργία του Ορφέα»,  το έργο που θα παρουσιάσει την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 19.30 στην Αρχαία Ολυμπία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ‘Λειτουργία του Ορφέα’ είναι αφιερωμένη σε όλους τους Έλληνες. Πρόκειται για ένα Ορατόριο, προτιμώ όμως να το λέω Λειτουργία, μια Λειτουργία που εξανθρωπίζει τα στοιχεία της φύσης. Ο Ορφέας είναι το όριο του φωτός. Η Ευρυδίκη το ύδωρ.»

Η Ολυμπιακή Φλόγα τότε και σήμερα
Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιλογή για την ουσιαστική αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν αντιμετωπίζεται ως συγκυριακό αίτημα, αλλά αποτελεί το εφαλτήριο, τόσο για την στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι και την σταδιακή καταξίωσή της όχι μόνον ως τόπου ολιγόωρης επίσκεψης, αλλά και ως κοιτίδα παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού και συνεπώς ως προορισμού, όσο και ως καθοριστικό σκέλος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής.
Στην Αρχαιότητα, οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν ως στόχο την καλλιέργεια του σώματος, του νου και της ψυχής με τις πανανθρώπινες φιλοσοφικές αξίες και την προβολή του ατόμου και των πόλεων –ως κοινοτήτων- με το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας. Στην αφετηρία του νέου σχεδιασμού για την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βρίσκεται η διαχρονική ρήση του Θαλή του Μιλήσιου: «ο το μεν σώμα υγιής, την δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσιν ευπαίδευτος» {Θαλής ο Μιλήσιος (Διογένης Λαέρτιος Ι 37)}.
Παράλληλα, η φωτιά, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα, φλέγεται εις ανάμνηση της φλόγας που έκαιγε κατά την αρχαιότητα, στο Βωμό της Εστίας στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτός ο διαχρονικός και αέναος συμβολισμός, μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση, αρχικά για την αναβάθμιση και στη συνέχεια την ολόπλευρη ανάδειξη των αξιών που συμβολίζονται μέσα από την Αφή και το ταξίδι της Φλόγας. Μια τέτοια θεώρηση, ενσωματώνει τις αξίες του Ολυμπιακού ιδεώδους, αλλά και εμπλουτίζει τη σημασία τους στη σύγχρονη εποχή, με τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της δικαιοσύνης, τα οποία δίδαξε στη νεώτερη σκέψη ο Διαφωτισμός, αναδεικνύοντας τον υπερεθνικό, ειρηνικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα των Ολυμπιακών αγώνων της Αρχαιότητας.
Με στόχο, λοιπόν, την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και με δεδομένο το γεγονός ότι  το Φως της Ολυμπίας σηματοδοτεί στις καρδιές των ανθρώπων τη δημιουργική δύναμη που παράγει πολιτισμό, προγραμματίστηκαν οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από τις 16 έως τις 23 Απριλίου 2016.



Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (16/4 έως 23/4/2016)

-Σάββατο 16 Απριλίου-Σάββατο 23 Απριλίου 2016, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας: Έκθεση Φωτογραφίας : ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα  τηςΔήμητρας Στασινοπούλου – Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00, 19:00-22:00 Εγκαίνια Σάββατο 16 Απριλίου 2016,  στις 20:00
-Κυριακή 17 Απριλίου – Σάββατο 23 Απριλίου 2016, Μηχανοστάσιο ΟΣΕ Αρχαία Ολυμπία:  Έκθεση- εγκατάσταση «Μαρία Χορς» – Ώρες λειτουργίας 10:00-14:00,18:00-21:00
Επιμέλεια: Πέτρος Γάλλιας. Συμμετέχουν: Αλίκη Καγιαλόγλου- τραγούδι, Νίκος Μανιταράς- κιθάρα,Νικολέτα Καρμίρη –χορός.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016,  19:30, Λαζαράκειο Θέατρο, Αμαλιάδα:
Διγενής Ακρίτας, Παράσταση Αφηγηματικής Τέχνης. Σύλληψη, σκηνοθεσία, αφήγηση: Μάγδα Κοσσίδα. Σαντούρι: Ουρανία Λαμπροπούλου

Τρίτη 19 Απριλίου 2016, 19:30, Αρχαία Ολυμπία:
Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου
Συμμετέχουν: Κώστας Μαυρογένης, βαρύτονος, Έλενα Κελεσίδη, υψίφωνος, Πάνος Σκουρολιάκος,ηθοποιός, και οι ερμηνευτές Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Μικτή Χορωδία της Τρίπολης”Ορφέας”

-Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 19.30, Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας (αίθουσα αετωμάτων) – Ζωντανή αναμετάδοση στον αύλιο χώρο:
Παράσταση: ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΕΣ   TΡΩΑΔΕΣ
Μία σκηνική αφήγηση με αφορμή τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη με την χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων καθώς  και τρεις ηθοποιούς- performers
Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουίζα Κωστούλα. Ηθοποιοί- Μουσικοί: Αγλαΐα Παπά- Παναγιώτης Γαρμπής-Λουίζα Κωστούλα. Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά  : Nἰκος Λεβαντἠς- Λουίζα Κωστούλα- Bασίλης Κουντούρης. Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19 Kοστούμια:Λίλιαν Ξυδιά

-Παρασκευή 22 Απριλίου σε Πάτρα και Αμαλιάδα & Σάββατο 23 Απριλίου 2016, σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία:
Θεατρικό Δρώμενο για τους πρόσφυγες με τίτλο:  “Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν”. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Πέτρος Γάλλιας, με πηγή  έμπνευσης το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» (Συλλογή Κίχλη).

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.
Η είσοδος στην παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» θα γίνεται μόνο με δελτία ελευθέρας εισόδου τα οποία θα διατίθενται καθημερινά (εκτός Σ/Κ) από τις 09:00-13:00 από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, 1ος όροφος.
Περισσότερες πληροφορίες:  Τηλ. 26213 60 501


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ευχαριστούμε θερμά:
-Την Εθνική Λυρική Σκηνή για την ευγενική παραχώρηση τεσσάρων κοστουμιών από την παράσταση «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Luigi Cherubini.
-Το Ίδρυμα Γιάννης Τσαρούχης για την ευγενική παραχώρηση άδειας χρήσης των τεσσάρων κοστουμιών από την παράσταση «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Luigi Cherubini, που μας παραχωρεί η ΕΛΣ.
-Το Εθνικό Θέατρο για το κουστούμι από την παράσταση «Οιδίπους επι Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.
-Τον κ. Γιώργο Χατζιδάκι για την άδεια εκτέλεσης τραγουδιών από το έργο “Ματωμένος Γάμος” του Μάνου Χατζιδάκι, που θα ακουστούν στο δρώμενο του Πέτρου Γάλλια στη έκθεση-αφιέρωμα στη Μαρία Χορς.

aftodioikisi.gr

Σχόλια