Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου

     Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, με θέμα το ασφαλιστικό και τους τρόπους αντίδρασης ενάντια στις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης.
          Η θέση του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου του Κιάτου διατυπώθηκε
σαφώς και ξεκάθαρα. Το ασφαλιστικό αποτελεί κορυφαίο θέμα, που υπερβαίνει ακόμα και τους στόχους μιας γενιάς, καθώς αφορά τόσο τους ενεργούς οικονομικά πολίτες, όσο και τους συνταξιούχους, αλλά ακόμα και αυτούς που ακόμα δεν έχουν καν γεννηθεί.
Αναγνωρίζουμε ότι η μέχρι σήμερα πορεία, των Ταμείων είναι μη βιώσιμη. Βαρύτατες είναι ευθύνες των κυβερνήσεων, που επί σειρά ετών αντιμετώπισαν τα αποθεματικά των Ταμείων, ιδίως αυτών των ελεύθερων επαγγελματιών, ως λεία για να εφαρμόζουν τις ρουσφετολογικές πολιτικές τους. Βαρύτατες είναι επίσης οι ευθύνες και των Διοικήσεων που α) επέτρεψαν να επενδύονται τα χρήματα των ασφαλισμένων, με παρεμβάσεις των εκάστοτε Κυβερνήσεων σε αμφίβολες και τελικά καταστροφικές κατευθύνσεις, β) άφησαν ανεκμετάλλευτη την περιουσία των Ταμείων κατασπαταλώντας τα κεφάλαια με χαριστικούς τρόπους και γ) μη εφαρμόζοντας σύγχρονα ανθρωποκεντρικά-πελατοκεντρικά συστήματα εξυπηρέτησης, κρατώντας την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του προσωπικού στο ναδίρ και μη εκμεταλλευόμενοι αποτελεσματικά τα τεράστια ευρωπαϊκά κεφάλαια για την εγκατάσταση μηχανογραφικών συστημάτων και την ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών.

Περαιτέρω η πορεία του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας, μαζί με την ουσιαστική παύση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, καθιστούν την υφιστάμενη δομή του ασφαλιστικού συστήματος ακατάλληλη για να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων σήμερα και πολλώ μάλλον στο μέλλον.
Για όλα αυτά και για πολλούς άλλους λόγους είναι βέβαιο ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Ο κλάδος έχει εδώ και πολλά χρόνια προτείνει τη σύνδεση των ασφαλίστρων με το εισόδημα. Αυτό βέβαια στην κατεύθυνση της αναλογικής επιβάρυνσης με γνώμονα τις πραγματικές δυνατότητες κάθε ασφαλισμένου και μάλιστα πιο συγκεκριμένα στην προσπάθεια ελάφρυνσης εκείνων που βρίσκονται σε αδυναμία λόγω χαμηλών εισοδημάτων.
Τόσο από το σχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, όσο και από την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έλαβε χώρα στη Βουλή στις 25-1, διαπιστώνουμε ότι:
1.    Ένα τόσο σημαντικό θέμα έχει αντιμετωπιστεί χωρίς κανένα όραμα, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη βιωσιμότητας και αναπτυξιακής κατεύθυνσης.
2.    Η βασική προτεραιότητα στη νέα πρόταση είναι η ουσιαστική αρπαγή πόρων από τους ασφαλισμένους, χρησιμοποιώντας το ασφάλιστρο ως ένα ακόμα φορομπηχτικό μέτρο που θα κλείσει τις τρύπες του χρέους.
3.    Αγνοείται πλήρως η πραγματική δυνατότητα των ασφαλισμένων και των νοικοκυριών τους να σηκώσουν το οικονομικό βάρος που σχεδιάζεται.
4.    Η τόσο παρωπιδική αντιμετώπιση θα αποτελέσει την απόλυτη καταστροφή της μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει μεν θετικά στοιχεία, όπως η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η σύνδεση με εισοδηματικά κριτήρια και άλλα. Η έλλειψη όμως μελέτης για να μπορέσει το ασφαλιστικό να λειτουργήσει αναπτυξιακά και ο στραγγαλισμός μέσω της υπερχρέωσης των μέσων εισοδημάτων, θα αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα. Βόμβα που θα σκάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας μεν το νέο Φορέα μη βιώσιμο, αιχμαλωτίζοντας δε τους ασφαλισμένους σε νέα, υπέρογκα χρέη, τα οποία θα είναι αδύνατο να πληρώσουν. Ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα αποτελέσει ένα νέο μέσο που θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και θα δημιουργήσει μια ακόμα στρατιά ανέργων και ταυτόχρονα χρεωμένων.
5.    Η ενσυνείδητη ασάφεια του σχεδίου έχει σαν αποτέλεσμα, ακόμα δεν ξεκίνησε η συζήτηση να αρχίσουν οι σκέψεις για εξαιρέσεις και αποσπασματικές τροποποιήσεις. Γνωστή ελληνική τακτική που ακουμπάει στη λογική του ρουσφετιού και στον καθησυχασμό συγκεκριμένων ομάδων που μπορούν να πιέζουν λίγο παραπάνω. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας προφανές. Για άλλη μια φορά η δημιουργία ενός διάτρητου συστήματος, σάπιου εξ αρχής.
6.    Εξαφανίζονται οι διευκολύνσεις προς τους ασφαλισμένους που λόγω κρίσης βρέθηκαν με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά για το πάγωμα, την κεφαλαιοποίηση των εντός κρίσης ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αντιστοίχισή τους σε ασφαλιστικό χρόνο.  Και ενώ η κρίση συνεχίζεται και βαθαίνει, με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα μπουν ακόμα πιο δύσκολοι όροι αποπληρωμής των υποχρεώσεων, θα αρθούν οι ελαφρύνσεις, θα λειτουργήσει το κράτος για πολλοστή φορά αντί με το πνεύμα του καλού οικογενειάρχη, με το πνεύμα του τιμωρού.

Η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου θεωρεί ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό είναι απαράδεκτες. Δεν αποδέχεται το σχέδιο. Απαιτεί την απόσυρσή του και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με συγκεκριμένους στόχους δημιουργίας ενός ασφαλιστικού συστήματος μακρόπνοου, αναπτυξιακού, ανταποδοτικού, με σεβασμό στις μεταξύ των γενεών σχέσεις. Ένα σύστημα που θα φροντίζει για τη βιωσιμότητά του, αλλά και τη βιωσιμότητα των ασφαλισμένων του. Ένα σύστημα που θα αποκλείει ρητά και δεσμευτικά τις παρεμβάσεις οποιασδήποτε Κυβέρνησης. Τέλος ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τη σημερινή πραγματικότητα και την ουσιαστική αδυναμία των νοικοκυριών σήμερα να σηκώσουν το βάρος αυξήσεων των υποχρεώσεών τους.
          Για όλους τους παραπάνω λόγους η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου αποφασίζει:

1.    Το κλείσιμο των καταστημάτων στο Κιάτο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 ως ένδειξη ύστατης διαμαρτυρίας.
2.    Τη συμμετοχή των εμπόρων μελών σε Πανεπαγγελματικό Συλλαλητήριο στην Κόρινθο στις 4 Φεβρουαρίου και την επίδοση του παρόντος στην Διευθύντρια του ΟΑΕΕ Κορίνθου.
3.    Την αποστολή του παρόντος στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, στους αρχηγούς των Κομμάτων και στους Κορίνθιους βουλευτές.
4.    Την ενημέρωση όλων των οργάνων εκπροσώπησης του κλάδου μας πανελληνίως.
5.    Την απαίτηση προς τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα του κλάδου μας της σθεναρής διεκδίκησης των θέσεών μας, καθώς η φωνή του επιχειρηματικού κλάδου στο Κιάτο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, σιγά-σιγά σβήνει υπό το βάρος των αβάσταχτων επιβαρύνσεων. Απαιτούμε από τους εκπροσώπους μας να διεκδικήσουν αδιαπραγμάτευτα το δικαίωμα των εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών στη εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην πρόοδο.
6.    Την επικοινωνία των θέσεών μας με τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους, στο πλαίσιο της εμπέδωσης της κατανόησης, του αλληλοσεβασμού  και της αλληλεγγύης.
7.    Την ευρεία και στενή συνεργασία με τους αδερφούς Εμπορικούς, Βιοτεχνικούς και επαγγελματικούς Συλλόγους της Κορινθίας και την από κοινού διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.
8.    Την συμπαράσταση του εμπορικού κόσμου του Κιάτου σε όλες τις χειμαζόμενες από την κρίση, την Κυβέρνηση και τους δανειστές επαγγελματικές τάξεις σε όλα τα δίκαια αιτήματά τους.



    

Σχόλια