400 δισ $ έχασε η Ελλάδα

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οδήγησε σε ζημία του Δημοσίου, ύψους σχεδόν 400 δισ, λόγω της εξαΰλωσης της συμμετοχής του στα τέσσερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


Σαν να μην είχε αρκετές οικονομικές ανησυχίες η Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα ξένα επενδυτικά funds κατόρθωσαν να πάρουν τον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, δια της συμμετοχής τους στις αντίστοιχες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ύψους 6,42 δισ δολαρίων αλλά και μίας σειράς περίπλοκων νομικών χειρισμών. Εξ αποτελέσματος, οι μετοχές των τραπεζών ξεπουλήθηκαν, εξαϋλώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτές, την ώρα που η περιουσία τους αγγίζει τα 358 δισ δολάρια, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο που δημοσιεύει το CNBC. 

Η κρατική συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα έπεσε στο 24% από 57% και στη Eurobank σε μόλις 2.4% από 35%. Στην Alpha Bank το μερίδιο του Δημοσίου μειώθηκε σε 11% από 64% στη δε Πειραιώς, η συμμετοχή του ανέρχεται σε 22% από 67%. Όλα αυτά - συνεχίζει το άρθρο - μεταφράζονται τελικά σε απώλειες ύψους σχεδόν 44 δισ δολαρίων, χρήματα τα οποία πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για την διάσωση των τραπεζών κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια. 

Οι αγορές αλλά και νομικοί κύκλοι στην Ελλάδα, προσθέτει το CNBC, θεωρούν ότι οι μανούβρες που επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα δρομολογήθηκαν μετά από την τροποποίηση στο σχετικό νομοθετικό καθεστώς που υπερψήφισε η Βουλή και η οποία επέτρεψε στους ιδιώτες επενδυτές να καθορίσουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών οι ίδιοι, κατά την μέθοδο του book-building. Ταυτόχρονα κατέστησε υποχρεωτικό για το ΤΧΣ να αποδεχθεί αυτές τις τιμές, ακόμη και αν δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των μετοχών. 

Οι ξένοι επενδυτές αξιολόγησαν τις τέσσερις τράπεζες στα 800 εκ δολάρια περίπου, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές κάτω από την τρέχουσα αξία τους που αγγίζει τα 3 δισ δολάρια, σημειώνει ο συντάκτης και υπογραμμίζει: 

Την ίδια ώρα από τις 4 ως τις 20 Νοεμβρίου, όσο δηλαδή τα βιβλία των τραπεζών παρέμεναν ανοιχτά, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών καταποντίστηκε σε ποσοστό 70%, γεγονός που επέφερε ένα σκληρότατο πλήγμα στον τομέα. 

στον ΤΟΙΧΟ

Σχόλια