Υπό διαμόρφωση το δίπολο της ΝΔ για την προεδρία

Πώς διαμορφώνονται τα δύο βασικά στρατόπεδα - Όλα τα ονόματα και οι συμμαχίες

Ορατό διά γυμνού οφθαλμού γίνεται όσο πλησιάζουμε στην προθεσμία της 2ας Οκτωβρίου για την τελική υποβολή των υποψηφιοτήτων το δίπολο που δημιουργείται στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας με φόντο την εκλογή
νέου προέδρου στη γαλάζια παράταξη.

 Από τη μία συνασπίζονται δυνάμεις γύρω από την παραδοσιακή κεντροδεξιά του κοινωνικού φιλελευθερισμού, όπως διαχρονικά εκφραζόταν από τη Συγγρού και από την άλλη αναδύεται η δεξιόστροφη πολιτική δύναμη που υιοθετεί μία πιο «καθαρόαιμη» δεξιά ρητορική. Αποτέλεσμα είναι η μάχη για την προεδρία της ΝΔ να αποκτά έναν αμιγώς ιδεολογικό χαρακτήρα για τη γαλάζια παράταξη, με τους υπέρμαχους των δύο στρατοπέδων να εκτοξεύουν σκληρές κατηγορίες εκατέρωθεν. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε την Παρασκευή ο προνομιακός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή, Γιώργος Βλάχος, κληθείς να σχολιάσει τυχόν υποψηφιότητα Βορίδη. «Πρέπει να δούμε τι θέλουμε. Θέλουμε να αλλάξουμε την ιδεολογία της ΝΔ;» αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι αδιανόητο δηλαδή. Οποιος διαφωνεί με την ιδεολογία της ΝΔ. ας πάει εκεί που ήταν. Ας φτιάξει κόμμα δικό του. Δεν θα αλλάξει η ΝΔ για να ικανοποιήσει 2-3» σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας ουσιαστικά το κλίμα διχασμού που επικρατεί εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η 3η Οκτωβρίου θα βρει τη Νέα Δημοκρατία με τουλάχιστον τρεις υποψηφιότητες. Η πρώτη δεν είναι άλλη από αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πρώτος δήλωσε ανοιχτά ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισφραγίσει και εντός του Σαββατοκύριακου την υποψηφιότητά του με την επίσημη κατάθεση των 50 υπογραφών στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με πεντηκοστή να είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η δεύτερη υποψηφιότητα αναμένεται να έρθει από το μπλοκ της «δεξιάς πλατφόρμας» της ΝΔ, η οποία αναμένεται να επιχειρήσει να δώσει ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα και πολιτική χροιά στην εκλογική διαδικασία για τον νέο πρόεδρο, καθώς εκφράζοντας τη «σαμαρική» δεξιά, ήδη από την πρώτη ημέρα της εκλογικής ήττας τονίζει την ανάγκη δεξιόστροφης πορείας του κόμματος. Η τάση αυτή όπως αναφέρει το ρεπορτάζ θα εκφραστεί μέσα από την υποψηφιότητα του Μάκη Βορίδη. Ο κ. Βορίδης μάλιστα χθες σε δεύτερη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά εντός της εβδομάδας φέρεται να κλείδωσε την υποψηφιότητά του, έχοντας μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώσει τις απαιτούμενες πενήντα υπογραφές.

Ρόλο συμβούλου μάλιστα του Μάκη Βορίδη φέρεται να έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης. Στο πλευρό του Μάκη Βορίδη θα βρίσκεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χθες άφησε ανοιχτό να διεκδικήσει την προεδρία, αφού πρώτα εξετάσει τις υποψηφιότητες που θα κατατεθούν, καθώς και όλο το «σαμαρικό» μπλοκ της ΝΔ.

Πηγές της Συγγρού ωστόσο υπογραμμίζουν τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι Μάκης Βορίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης τους τελευταίους μήνες, αρχής γενομένης από την ήττα της ΝΔ τον Ιανουάριο και εκτιμούν ότι ένας εκ των δύο διεκδικητών κατά τη διάρκεια της κούρσας για τη διαδοχή θα παραιτηθεί προς όφελος του δεύτερου, αναλαμβάνοντας έτσι εφόσον στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα, ρόλο «υπαρχηγού» στο κόμμα.

Η τρίτη υποψηφιότητα αποτελεί και το μεγαλύτερο ερώτημα στις τάξεις της γαλάζιας παράταξης. Ο μεταβατικός πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται απρόθυμος να μπει στην κούρσα της διαδοχής, εκφράζοντας μάλιστα σε συνομιλητές του την έντονη δυσφορία του για τον εσωκομματικό πόλεμο που δέχθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών από το μπλοκ της δεξιάς πλατφόρμας, αφήνοντας αιχμές κατά των Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη αλλά κυρίως του Αντώνη Σαμαρά που εκτιμά ότι βρίσκεται πίσω από τους δύο σκληρούς δεξιούς της ΝΔ.

Ο κ. Μεϊμαράκης βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκε στη Ραφήνα μαζί με άλλα γαλάζια στελέχη και βουλευτές. Ωστόσο απόφαση ακόμα για το κατά πόσο θα διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ δεν έχει ληφθεί. Πάντως, όπως και να έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να κρατά στα χέρια του τα κλειδιά για το μέλλον της τρίτης υποψηφιότητας, καθώς οι λοιποί δελφίνοι της ΝΔ, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι, τηρούν στάση αναμονής και εκτιμάται ότι θα κάνουν πίσω εφόσον κατέβει ο κ. Μεϊμαράκης, συνασπιζόμενοι πίσω από τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος.

Την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αναμένει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης για να καθορίσει την στάση του σε σχέση με την διεκδίκηση της ηγεσία της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν ο κ. Μεϊμαράκης διεκδικήσει την ηγεσία τότε ο κ. Κεφαλογιάννης θα μείνει εκτός της κούρσας της διαδοχής. Εάν ο κ. Μεϊμαράκης αποσυρθεί, τότε ο κ. Κεφαλογιάννης δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έχει εμφανιστεί απρόθυμη να στηρίξει την υποψηφιότητα του αδερφού της, Κυριάκου, διαρρέεται ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα πλήρως τα χαρτιά της. Ως εκ τούτου αφήνεται ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να μετατραπεί η μάχη για την αρχηγία της ΝΔ σε ενδοοικογενειακή υπόθεση...

Στα υπ' όψιν παραμένει και μία υποψηφιότητα της λεγόμενης νέας γενιάς της ΝΔ, την οποία επιχειρεί να βρει μία ισχυρή ομάδα εντός του κόμματος. Τα σενάρια για τον Απόστολο Τζιτζικώστα. ο οποίος έχει ακουστεί έντονα και αποτελεί για πολλούς το alter ego του Τσίπρα που μπορεί να δώσει νέα πνοή στο κόμμα, δείχνουν να κολλάνε στο γεγονός ότι δεν είναι αιρετός με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες μάχες εντός της Βουλής εφόσον αναδειχθεί αρχηγός της ΝΔ.

newsbeast.gr

Σχόλια