Αφορολόγητο μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος! Φορολογικά - αλλαγές

Για το 2015 θα ισχύσει η συλλογή αποδείξεων, το 2016 θα υπάρξουν αλλαγές με βασικότερη τον προσανατολισμό του υπουργείου για χτίσιμο του αφορολόγητου μόνο με χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω χρεωστικής, πιστωτικής κάρτας ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών

Στο θέμα των αποδείξεων από τις αγορές των πολιτών ο υπουργός είπε ότι
έρχονται μεγάλες ανατροπές καθώς θα αναγνωρίζονται μόνο τα έξοδα που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος, δηλαδή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Την επέκταση του πλαστικού χρήματος παντού ώστε να μετρά και το αφορολόγητο, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος μίλησε το πρωί στον Αντέννα.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης θα πρέπει να επεκταθεί παντού. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά στις ιατρικές δαπάνες ότι οι γιατροί κατάφεραν με ευκολία να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, άρα θα μπορέσουν να ενταχθούν και στο σύστημα της ηλεκτρονικής πληρωμής.
Παράλληλα όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης για όσους χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα θα προβλέπονται και μπόνους με επιπλέον φοροελάφρυνση, ενώ αναζητείται τρόπος να αυξηθεί και το κίνητρο για τους επαγγελματίες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ένα κίνητρο θα μπορούσε να είναι η μείωση της προμήθειας των τραπεζών που φτάνει και 2%. Ο υπουργός ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί παραπέμποντας στο μέλλον για πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Επίσης, τόνισε ότι στον ΕΝΦΙΑ του 2016, υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να υπάρξουν αλλαγές.
Ακόμα, ζήτησε από τις τράπεζες να γίνουν πιο λογικές στην προμήθεια 2% που ζητούν για τα μηχανήματα χρήσης πιστωτικών καρτών.

Για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, κάτι που όπως εκτίμησε θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις υπό εξέταση αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι στόχος είναι "να γίνουν πιο δίκαια και πιο αναλογικά".

"Έχουμε εξωφρενικές περιπτώσεις, αμάξια μεγάλης αξίας λόγω των ρυθμίσεων για τα θέματα των ρύπων να έχουν πολύ μικρά τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας και είναι ασήμαντης αξίας", σημείωσε.

Για το θέμα του περιουσιολογίου είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά αντίθετα πρέπει "να ανησυχούν πάρα πολύ αυτοί που είχαν κάτι να κρύψουν και το κρύβαν τόσα χρόνια".

Οι αντιδράσεις στο θέμα αυτό από ορισμένους, όπως υποστήριξε, είναι "διότι θα εμφανιστούν τα αμοιβαία που έχουν στο εξωτερικό, οι μετοχές που έχουν στο εξωτερικό, τα χρήματα που έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, διότι μαθαίνουμε για τεράστια ποσά. Μια άλλη τραπεζική Ελλάδα είναι στο εξωτερικό".

Σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και εξήγησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε όσες περιπτώσεις, από στοιχεία που έχουν οι φορολογικές υπηρεσίες, ο πολίτης έχει π.χ. τραπεζικές καταθέσεις ή άλλα εισοδήματα και μπορεί να πληρώσει λιγότερες από τις 100 δόσεις.

Σχόλια