Νεμέα: Συναυλία κλασικού τραγουδιού στην εκδήλωση για τον Τίτο Πατρίκιο


Την εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο  της Αρχαίας Νεμέας, την Παρασκευή 28 Αυγούστου και ώρα 20:30, κατά την οποία θα τιμηθεί ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, πλαισιώνει μια σημαντική συναυλία κλασικού τραγουδιού με την υψίφωνο
Μυρσίνη Μαργαρίτη στην ερμηνεία και την Ζωή Ζενιώδη στο πιάνο.

ΜΥΡΣΙΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
Η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη γεννήθηκε στην Λάρισα, όπου ξεκίνησε και τις μουσικές της σπουδές. Έπειτα σπούδασε βιολί, τραγούδι και Μουσικολογία στην Αθήνα και στην συνέχεια με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, στο  Mozarteum Salzburg (2 μάστερ σε "Λιντ – Ορατόριο" και "'Οπερα"). Υπήρξε επίσης υπότροφος του Ιδρύματος Jürgen Ponto Stiftung. Ήδη κατά την διάρκεια των σπουδών της εμφανίστηκε στους ρόλους της Gretel, Serpetta (Landestheater Salzburg σε συνεργασία με το Διεθνές φεστιβάλ Salzburg), Zerlina (Republic Theater) και Muzio (Giunio Bruto –  τουρνέ Αυστρία, Γερμανία). Για 3 σαιζόν ήταν μόνιμη  σολίστ στην όπερα της πόλης Halle, στην  Γερμανία, όπου ερμηνεύσε  μεταξύ άλλων: Pamina,  Zerlina, Suor Genovieffa (Suor Angelica), Margeurite (Jean d’ Arc au bucher), Voce dal cielo & Tebaldo (Don Carlo), Xenia (Boris Godunow), Wellgunde (Rheingold), Gretel, Euridice κ.α. Έχει εμφανιστεί επίσης στις   όπερες του Darmstadt, Erfurt, Fürth, Winterthur (Ελβετία),  Gotha, Coburg, Bad Lauchstaedt, Διεθνές Φεστιβάλ Χαίντελ, Έτος Μότσαρτ Salzburg κ.α.
Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως Drusilla και Virtu στην Στέψη της Ποπαίας του Monteverdi, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Όπερας της Αρχαίας Κορίνθου και του Φεστιβάλ Αθηνών, στην όπερα “Αλκηστη” στον ρόλο της κορυφαίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην όπερα  “Το έρημο νησί” του Χάυντν στο Φεστιβάλ Αθηνών, ως Παμίνα και ως Μικαέλα (Κάρμεν) στην Όπερα Λάρισας, στο Φεστιβάλ Αιγαίου στην Σύρο και στο Φεστιβάλ Παπάγου, ως Παπαγκένα (Μαγικός Αυλός), ως Gianetta (L’ elisir d’ amore), ως Clorinda (Cenerentola), ως Zerlina (Don Giovanni), ως Despina στην όπερα Cosi fan tutte και ως Βεσπέτα στην όπερα Πιμπινονε του Τέλεμαν στην Εθνική Λυρική Σκηνή,  στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Λόλας στην οπερέτα του Θ. Σακελλαρίδη “Πικ νικ” και ως Λαοδίκη στην μπαρόκ όπερα “Σιρόης” του Χάσε  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως Σαλώμη στην ομώνυμη όπερα του Στραντέλα στο Φεστιβάλ Αθηνών και σε πλήθος συναυλιών.
Κυκλοφορούν τρεις δισκογραφικές δουλειές της: „Απόλλωνας και Δάφνη” του Χαίντελ (Ορχήστρα Διεθνούς Φεστιβάλ Χαίντελ, Bernhard Forck), «The art of Melancholy” του Γιώργου Ψυχογιού και “Claude Debussy: La musique `a moi” (UTOPIA Records, Εκδόσεις Μικρή Άρκτος). Τον Σεπτέμβριο  του 2010  περιόδευσε στο Μεξικό με την γερμανική ορχήστρα  Westsaechsische Symphonieorchester και το καλοκαίρι 2013 σε Ελλάδα και Τουρκία με την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων. Τον Ιανουάριο του 2014 τραγούδησε στην επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας στις Βρυξέλλες με την Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ενώ το καλοκαίρι του 2014  εμφανίστηκε στο διεθνές φεστιβάλ BBC PROMS στο Λονδίνο.  Διδάσκει στο Ωδείο Κόνταλυ και στο Ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης Μουσικής.

ΖΩΗ ΖΕΝΙΩΔΗ
Η Ζωή Ζενιώδη είναι η αρχιμουσικός της MOYSA (Ορχήστρα Νέων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης), της Alhambra Orchestra και της Broward Symphony Orchestra.  Είναι μόνιμη συνεργάτης μαέστρος του Φεστιβάλ Αιγαίου, ενώ έχει συνεργαστεί για τα 3 τελευταία έτη με τη Florida Grand Opera (Cover Conductor). Έχει επίσης διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Brno, την Cleveland Orchestra, την Stockholm Sinfonietta, την Pan-European Philharmonic, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΝΕΡΙΤ, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, την Palm Beach Symphony, την Εθνική Ορχήστρα Νέων της Ισπανίας, την Ορχήστρα Νέων της Φλόριντα, τη New Florida Philharmonic καθώς και τα σύνολα ARTéfacts και Ensemble 21.
Από το 2007 έως το 2011 ήταν μαέστρος της Frost Symphony Orchestra στη Florida με την οποία έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους (“An American Dream του Frank Ticheli, XENIA του Thomas Sleeper, Albany Records). Από την Albany Records κυκλοφόρησε επίσης το έργο “Translucence” του Thomas Sleeper το οποίο ηχογράφησε με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Brno. Τον Μάρτιο του 2015 κυκλοφόρησε το CD “Thiva102Km το οποίο ηχογράφησε με το σύνολο ARTéfacts (Puzzlemusik).
Ο διεθνής τύπος έχει γράψει: “Η συναυλία έδειξε πόσο ικανοποιητικές ερμηνείες μπορούν να  δημιουργηθούν από τον κατάλληλο άνθρωπο στο πόντιουμ. Με εντυπωσιακό κύρος και επιδεξιότητα ανέσυρε εκπληκτική ερμηνεία από την ορχήστρα, μία από τις καλύτερες που έχει δώσει ποτέ. Δημιούργησε μέγιστη ένταση στις αρχικές ακολουθίες, φέρνοντας το ήσυχο ονειρικό μέρος σε μεγάλη κορύφωση.”
David Fleshler, South Florida Classical Review. (22 Νοεμβρίου 2009)
Ως μαέστρος και πιανίστα, έχει εμφανιστεί σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους τόσο στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Εθνική Λυρική Σκηνή), όσο και στο εξωτερικό (Purcell Room, St. Martin in the Fields/Λονδίνο, Montpellier Festival/Γαλλία, Lisinski Concert Hall/Κροατία, Festival de Silly/Βέλγιο, Internationales Theater/Φρανκφούρτη, Rheinsberg Festival/Βερολίνο, Toscana Saal/Würzburg, Altes Rathaus/Κολωνία, Aula Universität/Halle).
Είναι Διδάκτωρ Διεύθυνσης Ορχήστρας από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Έχει σπουδάσει πιάνο στην Αγγλία (Royal College of Music/Master & Bachelor in Performance), στην Αυστρία (Mozarteum/Postgraduate Diploma in Vocal Accompaniment) και στην Ελλάδα με την Ίντα Λώρη Μαργαρίτη. Το 2003 της δόθηκε ο τίτλος “Rosemary Bugden Junior Fellow” από το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε για δύο έτη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, κέρδισε πρώτο βραβείο σε όλους τους διαγωνισμούς πιανιστικής συνοδείας στο Βασιλικό Κολλέγιο.
Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Α. Ωνάσης, του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής”, του Ιδρύματος Προποντίς, του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής και του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Σχόλια