Μετά από 40 χρόνια θα γίνει δημοψήφισμα. Mε 178 "Ναι" και 120 "Όχι" της Βουλής

Με 178 "Ναι" και 120 "Όχι",  πέρασε με κοινοβουλευτική πλειοψηφία η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Δημοψήφισμα την Κυριακή, 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή όχι της πρότασης των θεσμών, εξήγγειλε ο
πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Παρασκευής. 

Ο πρωθυπουργός στήριξε σαφώς το «όχι» στην κάλπη της 5ης Ιουλίου, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας
Έπειτα από μία πολύωρη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, που ξεκίνησε Σάββατο και τελείωσε... Κυριακή, η Βουλή, με ψήφους 178 υπέρ, 120 κατά και δύο απόντες, ενέκρινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, με ερώτημα εάν εγκρίνεται η πρόταση των Θεσμών ή όχι.

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία στις 5 Ιουλίου 2015

Οι διαδικασίες προκήρυξης και διενέργειας δημοψηφισμάτων καθορίζονται από το Σύνταγμα στο άρθρο 44, βάσει της αναθεώρηση του 2008. Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται (και) για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου. 
Η διενέργεια δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί με βάση τα όσα ορίζονται στον νόμο 4320 που ψηφίστηκε το 2011 και είναι ερμηνευτικός του άρθρου 44 του Συντάγματος και συγκεκριμένα των παραγράφων 3 και 4.  Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία, μεταξύ άλλων ισχύουν και τα εξής:

Τι προβλέπει ο NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4023
"Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος".
Το δημοψήφισμα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα. Το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, από τον Πρόεδρο της Βουλής. Το προεδρικό διάταγμα εκδίδεται, εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ψηφοφόρος καλείται να εκφράσει την προτίμηση του στο ερώτημα ή στα ερωτήματα, που καθορίζονται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το ερώτημα ή τα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους διατυπώνονται κατά τρόπο σαφή και σύντομο.
Το ερώτημα ή τα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους αναφέρονται ειδικά στο προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα διενεργείται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.
Τα έσοδα και οι δαπάνες κατά τη διάρκεια της περιόδου από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, έως τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας θεωρούνται εκλογικές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 3023/2002 (Α' 146).
Η οικονομική διαχείριση κατά τη διάρκεια της περιόδου από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, έως τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ελέγχεται από την Επιτροπή του άρθρου 21 του ν. 3023/ 2002.

Τα πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους ως δικαιούχων κρατικής χρηματοδότησης, καθώς επίσης οι ενώσεις προσώπων, οι επιστημονικές, οι επαγγελματικές ή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος υποχρεούνται στη σύνταξη και τη δημοσίευση ειδικής έκθεσης εσόδων και δαπανών.

Η ψηφοφορία διεξάγεται εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται το δημοψήφισμα, κατά εκλογικές περιφέρειες, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά στις διατάξεις του νόμου για την εκλογή βουλευτών.
Ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας ορίζεται η Κυριακή και η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας.
Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμηση του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφαση της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Από τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σε κάθε ερώτημα επικρατεί εκείνη, η οποία συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Στα έγκυρα ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται τα λευκά.
Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το σαράντα τοις εκατό (40%) όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.
Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.


Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες. H συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη για να συνεχίσει τις εργασίες του για την Ελλάδα αλλά χωρίς την Ελλάδα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ έριξε όλο το βάρος της ευθύνης στην Ελλάδα με τον Γιάνη Βαρουφάκη να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών. Το Εurogroup, με δήλωσή του το Σάββατο, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνει με λύπη του, ότι η ελληνική κυβέρνηση διακόπτει «μονομερώς» τη διαπραγμάτευση και απορρίπτει την πρόταση που υπέβαλαν οι Θεσμοί.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση που ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης να αναπτύξει τους λόγους που επιβάλλουν την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο υπουργός υποστήριξε πως «the game continues», σημειώνοντας ότι «το παιχνίδι δεν τελείωσε για κυβέρνησή μας και γι' αυτή τη Βουλή».

«Το παιχνίδι θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν στον περιορισμό των δικαιωμάτων των λαού, της Βουλής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» είπε ο υπουργός και απευθυνόμενος τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους όσο και στους Έλληνες πολίτες που θα κληθούν την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτηση «ναι» ή «όχι» στην συμφωνία που εν πολλοίς θα καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, επισήμανε ότι «κάθε λέξη του Συντάγματος αποτελεί τον οδηγό μας.

«Αδιέξοδα δεν υπάρχουν» σημείωσε και κάλεσε τους ψηφοφόρους να απαντήσουν αν «μένουμε Ελλάδα».

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Βούτση, το λόγο έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτοντας αίτηση αντισυνταγματικότητας επί της προτάσεως της κυβέρνησης για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η αίτηση τελικά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας και πλέον η συζήτηση συνεχίζεται με τους εισηγητές των κομμάτων.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν με μια σειρά επιχειρημάτων, αλλά και με την ψήφο τους, ότι η κυβερνητική πρόταση προσκρούει σε μια σειρά διατάξεων του Συντάγματος. 

Από την άλλη πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ, και Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το αίτημα.

Παράλληλα, το ΚΚΕ κατέθεσε δική του πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα για την «αποδέσμευση από την ΕΕ» κάτι ωστόσο που δεν μπορούσε να γίνει, καθώς δεν πληρούσε την καθορισμένη από το Σύνταγμα και το νόμο διαδικασία.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε υψηλούς τόνους κατά των δανειστών και κάλεσε, ουσιαστικά, το λαό να ψηφίσει το «όχι» την επόμενη Κυριακή, για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

madata.gr

Σχόλια