Στα «κάγκελα» οι άνεργοι, λάθη επί λαθών στις διασταυρώσεις για την Κοινωφελή εργασία

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο 
Σοβαρή εμπλοκή έχει ανακύψει με την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων, για τους δικαιούχους του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα οι άνεργοι αιτούντες να είναι κυριολεκτικά στα «κάγκελα».

 Παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερο από ένας μήνας από την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων, στις
27 Απριλίου, ο ΟΑΕΔ αδυνατεί να αναρτήσει στο διαδικτυακό του τόπο (www.oaed.gr) έστω και τα προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος, που περιλαμβάνει 32.433 θέσεις απασχόλησης διάρκειας πέντε μηνών σε δήμους και περιφέρειες όλης της χώρας. Μάταια οι 192.571 άνεργοι που υπέβαλλαν αίτηση, περιμένουν εδώ και ένα δεκαπενθήμερο την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων, αφού τα προβλήματα με την παραλαβή στοιχείων από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) μοιάζουν αξεπέραστα.
Τελευταίο «κρούσμα» η αποστολή λάθος στοιχείων του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, για χιλιάδες ανέργους που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Ως συνέπεια αυτού του τελευταίου λάθους, ήταν να ζητηθεί ξανά η συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον ΟΑΕΔ να μένει σε κατάσταση «αναμονής» όλο το τριήμερο, περιμένοντας τα καινούργια, σωστά στοιχεία αυτή τη φορά από την ΓΓΠΣ. Εάν κάτι τέτοιο γίνει, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε οι προσωρινοί πίνακες να αναρτηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Διαφορετικά, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο να γίνει η ανάρτηση, το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή, χωρίς όμως και αυτό ακόμα να μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Για την τεράστια καθυστέρηση στο εν λόγω πρόγραμμα, έχει ήδη εκφραστεί δυσαρέσκεια από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και έχουν γίνει συζητήσεις για να διαπιστωθεί πώς η συγκεκριμένη «γκάφα» δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. 
Το ζήτημα όμως, έχει προεκτάσεις και στην ολοκλήρωση της β' φάσης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που μόλις πριν από μία εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η σχετική προκήρυξη για την έναρξη υποβολής αιτήσεων, θα γίνει το α' δεκαήμερο του Ιουνίου. Το πρόγραμμα αφορά 20.385 θέσεις εργασίας  με αποδοχές από 431 έως 495 ευρώ  ανάλογα εάν είναι οι δικαιούχοι μικρότεροι ή όχι των 25 ετών. Εάν όμως δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των θέσεων εργασίας, που αφορούν την πρώτη φάση, τότε δεν μπορεί να ξεκινήσει η β' φάση. 
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να  αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες για την α' φάση, να υποβληθούν και να εξεταστούν οι ενστάσεις και στη συνέχεια να αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους, για να προκηρυχθεί η έναρξη υποβολής αιτήσεων. Στο ενδεχόμενο που μπλέξουν η α' φάση, με τη β' φάση, τότε προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερο μπάχαλο. Είναι πιθανό να υπάρξουν άνεργοι που θα υποβάλλουν αίτηση β' φάση του προγράμματος, ενώ θα έχουν επιλεχθεί ως δικαιούχοι στην α' φάση του.
 Συνεπώς, όσο καθυστερεί η ανάρτηση των πινάκων για την α' φάση, τόσο μεταφέρεται και πιο πίσω, η προκήρυξη της β' φάσης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

dikaiologitika.gr

Σχόλια