Je Suis Yanis

Νίκος Μελέτης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν γνωστός σε όλους. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Ο Γιάνης κήρυττε από την αρχή την ανάγκη να δραπετεύσει οριστικά η χώρα από τη θηλιά του χρέους γυρνώντας στη δραχμή. Η ακαδημαϊκή ιδιότητά του και ο αθεράπευτος ακκισμός με τον τηλεοπτικό φακό τού έδιναν βήμα, του επέτρεπαν να
αλλάζει απόψεις και θέσεις συχνά.

Το ταλέντο του του άνοιξε τον δρόμο για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ανάγκη την επικοινωνιακή κοσμοπολίτικη αύρα του, χωρίς να απαιτήσει καν να αντικαταστήσει τον κ. Μηλιό στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας τον επέλεξε προσωπικά για τη θέση του υπουργού Οικονομικών και του εμπιστεύτηκε τον χειρισμό των «δαιμόνων» των δανειστών, που μόνο ο Γιάνης με το χάρισμά του μπορούσε ίσως να τους καταλάβει και να τους κουμαντάρει. Η πορεία είχε πολλές ατυχείς στιγμές, από το πρώτο ραντεβού με τον Ντάισελμπλουμ μέχρι τα τελευταία στη Ρίγα. Όμως ο Γιάνης ήταν ο πρώτος που άνοιξε δρόμο για συμβιβασμό στο 70% των μνημονιακών υποχρεώσεων. Από την επομένη, μία τα μάζευε, μία τα άπλωνε, αλλά φυσικά δεν έκανε του κεφαλιού του. Την κυβερνητική πολιτική ακολουθούσε, τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παρουσίαζε. Κι όμως ήταν ο πρώτος που μπόρεσε να ξεβουλώσει πολλά αυτιά, που δεν ήθελαν να ακούσουν καν τη λέξη Ελλάδα, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο.

Η υπερέκθεση στα ΜΜΕ, όπως εκείνη στο εξώφυλλο του Paris Match και η αλαζονεία του στυλ, όταν «όλοι ενώνονται εναντίον μου», εγώ τους... απομονώνω απέχοντας από το επίσημο δείπνο των υπουργών Οικονομικών, αποκαλύπτουν την άλλη πλευρά του. Εξανεμίζουν την αξιοπιστία του και δυσκολεύουν τη θέση του μια και λοιδορείται πια από εχθρούς και φίλους. Λίγο-πολύ του αποδόθηκε η ευθύνη επειδή, υποτίθεται, καταστράφηκε στη Ρίγα ό,τι είχε επιτευχθεί την προηγουμένη, στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ. Και σιγά σιγά «κτίζεται» η πρόωρη Ιφιγένεια της κυβέρνησης, χωρίς να το αξίζει (εντελώς). Γι' αυτό για τις επόμενες ήμερες όλοι: JE SUIS YANIS, Yanis Varoufakis.

ethnos.gr

Σχόλια