Ανακοίνωση από το ΙΝΚΑ Κορινθίας για τον πληστηριασμό κατοικίας άνεργου

Από το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας αναφέρεται: «Με αφορμή στις 22 Απριλίου 2015 προσπάθεια Τράπεζας να εκπλειστηριάσει σε εξευτελιστική τιμή Α΄ κατοικία άνεργου συμπολίτη μας, προσπάθεια που αποφεύχθηκε και με την συμβολή του ΙΝΚΑ Κορινθίας, θα πρέπει να εκθέσουμε τις απόψεις και προτάσεις του καταναλωτικού κινήματος για την προστασία της Α΄ κατοικίας:

  1. Από την 1/1/2015 εκατοντάδες χιλιάδες χρεωμένοι δανειολήπτες με απλήρωτα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ήρθαν αντιμέτωποι με την απειλή εκπλειστηρίασης της Α΄ κατοικίας τους, σύμφωνα με το ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης.
  2. Η παρούσα Κυβέρνηση, δεν νομοθέτησε ως σήμερα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.  Έτσι, σήμερα, βρισκόμαστε ακόμη μπροστά στην απόλυτη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για οφειλές προς τις τράπεζες. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών για οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
  3. Η κατάσταση αυτή και με δεδομένο ότι οι τιμές ακινήτων έχουν κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, διευκολύνει τις τράπεζες και  τα αρπακτικά της Ευρώπης για την αρπαγή των σπιτιών των εργαζομένων, των αγροτών, των βιοπαλαιστών, των μικροεπιχειρηματιών και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες χάρη στον κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών  και την επιχειρηθείσα αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας.
  4. Το σύνολο των καθυστερούμενων δανείων, έχει ξεπεράσει στα 100 δισ. ευρώ, και μαζί με τα υπόλοιπα ιδιωτικά χρέη άνω των 90 δισ. ευρώ, όπως και τα αναλόγου ύψους χρέη, από την ανελέητη μνημονιακή φορολογία, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, απειλούν την επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  5. Η συνεχιζόμενη λιτότητα και η εκτοξευμένη στα ύψη ανεργία, έχουν οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά σε επίπεδα εξαθλίωσης, με αποτέλεσμα οι όποιες “ρυθμίσεις” που εξαγγέλλονται να μην μπορούν να ευδοκιμήσουν.
  6. Έως τώρα, η πολιτική που ακολουθήθηκε, ήταν να πτωχεύσει ο λαός και να στηριχθούν οι Τράπεζες. Υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει σκανδαλώδης ενίσχυσή τους με κρατικές εγγυήσεις το ύψος των οποίων αγγίζει το προ-μνημονιακό Α.Ε.Π. της χώρας αλλά και τα υπερκέρδη των μετόχων τους την εποχή της πιστωτικής επέκτασης (φούσκας) τόσο από    τόκους όσο και από την άνοδο των μετοχικών τους αξιών.
  7. Την ίδια στιγμή, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μικρο-ομολογιούχοι υπέστησαν τρομακτικές απώλειες από το PSI, από τις οποίες πολύ δύσκολα θα συνέλθουν (αν συνέλθουν).
  8. Παρ’ όλα αυτά και σαν γνήσια αρπακτικά, οι τράπεζες διεκδικούν στο ακέραιο τις απαιτήσεις τους έναντι των πολιτών, αν και μέσω της ανακεφαλαιοποίησης έχουν εισπράξει σχεδόν στο ακέραιο τα «κόκκινα δάνεια», σκοπεύοντας στην απόκτηση τεράστιας ακίνητης περιουσίας ουσιαστικά δωρεάν, αφού είναι βέβαιη η πλήρης κατάρρευση των αξιών των ακινήτων με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
Το καταναλωτικό κίνημα, αναπόσπαστο μέλος του οποίου είναι το ΙΝΚΑ Κορινθίας, πιστεύει ότι η μόνη απάντηση στο πρόβλημα είναι η απαγόρευση των πλειστηριασμών της Α΄  κατοικίας, καθώς και των παραγωγικών μονάδων για μια περίοδο ικανή να αποκαταστήσει τις εισοδηματικές και κοινωνικές αδικίες.
Δηλαδή:
  • Απαγόρευση επί 3 έτη των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών της Α΄  κατοικίας, αλλά και της δευτερεύουσας των ανέργων, καθώς και των μισθωτών, αγροτών , βιοπαλαιστών και μικροεπιχειρηματιών που έχουν μικρό εισόδημα.
Η συνολική αξία της προστατευόμενης περιουσίας δεν θα ξεπερνά τις 350.000 ευρώ.
  • Την πλήρη προστασία της Α΄ κατοικίας των ανέργων, καθώς και των μισθωτών, αγροτών , βιοπαλαιστών και μικροεπιχειρηματιών που έχουν πολύ μικρό εισόδημα.  Δηλαδή, νομοθέτηση ρητής εξαίρεσης της από την εκπλειστηρίαση.
Ακόμα, επιβάλλεται:
  • Την διαγραφή τουλάχιστον του 60% των τραπεζικών χρεών τωνευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ανέργων, καθώς και μισθωτών αγροτών , βιοπαλαιστών και μικροεπιχειρηματιών με πολύ μικρό εισόδημα).
  • Την πλήρη διαγραφή των τραπεζικών χρεών των μακροχρόνια ανέργων.
  • Την μείωση των λοιπών τραπεζικών χρεών κατά το ποσοστό της απομείωσης της εμπορικής αξίας των υποθηκευμένων – προσημειωμένων ακινήτων, απώλειας των εισοδημάτων των δανειοληπτών και του ύψους των τοκογλυφικών τόκων των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών.
  • Παύση των προσαυξήσεων στις οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία για ποσά έως 20.000 ευρώ για χρονικό διάστημα 3 ετών.
  • Την πλήρη απαγόρευση εκχωρήσεως δικαιώματος Τραπεζών προερχομένων εκ δανειακών συμβάσεων σε Πιστωτικούς Οίκους της Αλλοδαπής.
  • Την διατήρησητου υπάρχοντος κώδικα πολιτικής δικονομίας στον τομέα των ανακοπών και των πλειστηριασμών.
  • Την αποκατάσταση της νομιμότητας στις τραπεζικές συναλλαγές, με την κατάργηση όλων των καταχρηστικών όρων σε βάρος των δανειζομένων και εισαγωγή ορισμένων και σαφών κριτηρίων ορισμού επιτοκίων σύμφωνα με το κόστος χρήματος.
  • Πτώχευση τραπεζών, εάν δεν μπορούν ν΄ ανταπεξέλθουν στους κανόνες».

Σχόλια