Πιάσαμε το Λόττο με τον Τσακαλώτο

Αλλαγή ηθοποιών σε ταινία που το σενάριο το ξέρουν μόνο οι δανειστές και οι αγορές

Μαρία Τσολακίδη
Λες και είναι κινηματογραφική ταινία άνευ σεναρίου και όχι πραγματικότητα αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την σοβαρότητα της θέσης της χώρας. Παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον δίνει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μαζί με τον ρόλο αλλάζει και το σενάριο λες και ο κάθε
ηθοποιός-υπουργός δεν έχει κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης αλλά αυτοσχεδιάζει όπως του "κάτσει". 

Χαμένοι στην διαπραγμάτευση
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την αλλαγή ρόλου των διαπραγματευτών είναι τουλάχιστον για γέλια, διότι βάζει τον κ. Τσακαλώτο ως διαπραγματευτή του διαπραγματευτή Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές."Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη Βαρουφάκη, με το συντονισμό στον Τσακαλώτο». Η ευθύνη παραμένει στον κ. Βαρουφάκη, αλλά ο κύριος Τσακαλώτος πριν ακόμη πάρει τον "συντονισμό" στα χέρια του δήλωσε ότι ο συνάδελφός του έκανε λάθη στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις.
Η κυβέρνηση ρίχνει όλη την ευθύνη αποκλειστικά στον υπουργό Οικονομικών λες και διαπραγματευόταν για την προσωπική του περιουσία και όχι για για την χώρα. Ερώτημα είναι αν και ο κύριος Τσακαλώτος θα διαπραγματευτεί όπως θεωρεί αυτός σωστό και όχι όπως είναι η εντολή που θα έπρεπε να έχει πάρει από την κυβέρνηση που εκπροσωπεί. 

Ο καλός, ο κακός κι ο δανειστής
Αν όμως επιβεβαιωθούν αυτά  που δημοσιεύει  η Bild για τα όσα θα αποδεχθεί ο "συντονιστής" κ. Τσακαλώτος, τότε θα αποδειχθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έβαλε τον κύριο Βαρουφάκη να παίξει τον ρόλο του κακού δίνοντας "ελπίδα και αξιοπρέπεια" στην κοινή γνώμη, ενώ στην ουσία είχε έτοιμο τον ρόλο του καλού Τσακαλώτου που αναγκαστικά θα κάνει πίσω για να σώσει τον "κακομοίρη" Έλληνα πετώντας για το "καλό του Έλληνα" την ελπίδα και την αξιοπρέπεια στον κάλαθο των αχρήστων. 
Η Bild αναφέρεται στην λίστα της ελληνικής κυβέρνησης που περιμένει το Brussel Group από την ελληνική πλευρά ως τελευταία ευκαιρία συμφωνίας. Με την λίστα αυτή, που ο κύριος Τσακαλώτος θα διαπραγματευτεί (συντονίζοντας), θα κάνει οπισθοχώρηση έτσι ώστε  η ελληνική κυβέρνηση να πάρει δανεικά μέχρι να έρθει η Νέα Συμφωνία για το μεγάλο πακέτο δανεικών τον Ιούλιο. 
Σύμφωνα με την Bild ο κύριος Τσακαλώτος θα αποδεχθεί τα ακόλουθα μέτρα των δανειστών:
Ο κατώτατος μισθός δεν θα ανέβει στα 751 ευρώ, αλλά θα παραμείνει με πορεία καθόδου στα 580 ευρώ. Θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, αφού μέχρι στιγμής έχουν περικοπεί μόνο οι κύριες κατά 56% ενώ θα μπει τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων. Σύμφωνα με την Bild (γραφείο τύπου της Μέρκελ) η απίστευτη απαίτηση των Ευρωπαίων οι Έλληνες να πληρώνουν φόρο πολυτελών διακοπών σε ελληνικά νησιά που θεωρούνται κοσμικά θα πάρει σάρκα και οστά.
Για την τελευταία απαίτηση των Ευρωπαίων θα είναι πολλοί οι Έλληνες που θα χαρούν για τον φόρο πολυτέλειας διακοπών, αλλά να μην ξεχνάμε ότι με τον όρο αυτόν η Ελλάδα αποκτά οικονομικά σύνορα για τους Έλληνες πολίτες μέσα στην ίδια τους την χώρα. Επίσης, δεν είναι ακόμη γνωστό ποιο θα είναι το όριο πολυτέλειας "διακοπών" που απαιτούν οι εταίροι για να πάει κάποιος  Έλληνας σε χαρακτηρισμένο "κοσμικό" ελληνικό νησί. Άγνωστο επίσης είναι αν η λίστα με τα κοσμικά νησιά της Ελλάδας σιγά-σιγά θα αυξάνεται λόγω των "επενδύσεων ανάπτυξης" με αποτέλεσμα το Αιγαίο και το Ιόνιο να γίνουν "κοσμικά κράτη" που θα μπαίνεις αντί διαβατηρίου με την δήλωση φόρου εισοδήματος. 

Ευκλείδειος ελπίδα 
Σύμφωνα με το Reuters οι αγορές πήραν τα πάνω τους όταν άκουσαν ότι ο κ. Βαρουφάκης μπαίνει στην ναφθαλίνη και την σκυτάλη των διαπραγματεύσεων παίρνει καινούργια ομάδα. "Ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο ενώ οι αγορές ομολόγων έρχονται να επιβραβεύσουν την απόφαση Τσίπρα να απομονώσει τον υπουργό Οικονομικών από τις διαπραγματεύσεις". 
Το ράλι από ό,τι φαίνεται για τις αγορές και το χρηματιστήριο θα είναι ανοδικό διότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πόνταραν σε καλό άλογο με το όνομα "Γιάνη" που κράτησε τα επίπεδα κερδών εκεί που συνέφεραν τις "αγορές" για τρεις μήνες  και εκτόξευσαν τα κέρδη τους βάζοντας το στο στάβλο την κατάλληλη στιγμή. 
Τώρα ήρθε η ώρα τα κέρδη τους να ανέβουν τόσο μέσω των "αγορών" όσο και μέσω της σπινταρίσματος όπισθεν που θα κάνει το άλογο "Ευκλείδη" γράφοντας τη θεωρία των νέων κόκκινων γεωμετρικών ασαφειών.

stontoixo.com

Σχόλια