Κιάτο: Σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής στη Σικυώνιο Μουσική Σχολή

''ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ'' Ελληνική – βυζαντινή παραδοσιακή μουσική το παραδοσιακό τραγούδι και τα παραδοσιακά όργανα: Ούτι-λαούτο-ταμπουράς

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

''Σικυώνιος Μουσική Σχολή'' Κλεισθένους 25 Κιάτο (στον πεζόδρομο) 
και ώρα 17:00


Τηλ: 2742300464 

Ελεύθερη Είσοδος

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Μιχαλόπουλος Δημήτριος
καθηγητής ελληνικής – βυζαντινής παραδοσιακής μουσικής
παραδοσιακού τραγουδιού και οργάνων

 Δύο λόγια για τον Δημήτρη Μιχαλόπουλο

Κατάγεται από το Βέλο Κορινθίας. Καθηγητής Θεολογίας-Ιεροψάλτης-Καθηγητής Ελληνικής - Βυζαντινής-παραδοσιακής μουσικής ο Δ. Μιχαλόπουλος με πατέρα επιφανή πρωτοψάλτη στην περιοχή της Κορίνθου υπήρξε μαθητής, του έως και σήμερα πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Κων/πόλεως Λεωνίδα Αστέρη όπως και Δ. Σουρλαντζή, Χ. Ταλιαδώρου. 

Ξεκίνησε την σπουδή του στο ούτι με τον Ζιάντ Ραντζάμπ (Σύριος-ουτίστας) ενώ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είχε δασκάλους τους Κυριάκο Ταπάκη και Θύμιο Ατζακά. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα από τον ουτίστα Χάικ Γιαζιτζιάν. Σπούδασε λαούτο κοντά στον μέγα παραδοσιακό λαουτιέρη Χρήστο Ζώτο. Ταμπουρά και θεωρητικά ανατολικής μουσικής με τους Ν. Γράψα και Α.Καψοκαβάδη. 

Ειδικεύτηκε στην οργάνωση και διδασκαλία χορωδιών παραδοσιακού τραγουδιού και εκκλησιαστικών ύμνων [χοράρχης] ενορχήστρωση και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων-φεστιβάλ. Επιμορφωτής και επιμορφούμενος σεμιναρίων με θέμα τη διδασκαλία και εκμάθηση του ρεπερτορίου της παραδοσιακής μουσικής -παραδοσιακού τραγουδιού όπως και του βυζαντινού και μεταβυζαντινού ρεπερτορίου της εκκλησιαστικής μουσικής. Σημαντική στιγμή η συμμετοχή του στην ενορχήστρωση της μουσικής επένδυσης του θεατρικού έργου ’’Εκκλησιάζουσες’’ (Αριστοφάνη) που παίχτηκε στην Επίδαυρο από το θέατρο τέχνης του Καρόλου Κουν το 2005.

 Δίδαξε σε ιερούς ναούς, μουσικές σχολές, πολιτιστικά κέντρα δήμους, ωδεία, ενώ είχε σειρές συναυλιών με σημαντικούς συνεργάτες τους: Γιώργο Μαρινάκη (βιολί) Ανδρέα Παππά (κρουστά), Κωνσταντή Πιστιόλη (κλαρίνο, που υπήρξε και μαθητής του), Μάνο Κουτσαγγελίδη (κανονάκι) Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο) και πολλούς άλλους εξαίρετους μουσικούς. Η σημαντικότερη συνάντηση σε ερευνητικό επίπεδο με την αείμνηστη συνεργάτιδα και δασκάλα του Δόμνα Σαμίου. Χρονολογείται ως ιεροψάλτης υπηρετώντας επάξια το αναλόγιο σε ναό της Αττικής έως και σήμερα.

Μετά από μακρόχρονη εμπειρία στα μουσικά σχολεία της Αττικής υπηρετεί ως καθηγητής παραδοσιακής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο μουσικό σχολείο Κορίνθου. Τέλος την φετινή χρονιά κατευθύνεται στην ολοκλήρωση αξιόλογου ερευνητικού έργου, με στόχο την έκδοση εγχειριδίου μεθόδου διδασκαλίας για τον Ταμπουρά, ως όργανο αναφοράς της ελληνικής - βυζαντινής παραδοσιακής μουσικής.

Σχόλια