Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥπΑΑΤ - Δελτίο τύπου

Αναλυτικά οι ομιλίες της νέας και παλαιάς ηγεσίας του ΥπΑΑΤ στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015.
ΜΟΣΧΟΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ: Αγαπητοί εργαζόμενοι του Υπουργείου, των Φορέων, αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλοι, κ.κ. Βουλευτές, καλωσορίζουμε στο παραγωγικό κομμάτι του νέου Υπουργείου, τη νέα πολιτική ηγεσία, τον Υπουργό
του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λαφαζάνη, τους  Αναπληρωτές Υπουργούς κ. Ευάγγελο Αποστόλου και  κ. Ιωάννη Τσιρώνη καθώς και τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Σγουρίδη.
                   Θα ήθελα σ’ αυτή την τελετή Παράδοσης – Παραλαβής τον κ. Καρασμάνη ν’ ανοίξει τη διαδικασία, τον κ. Κουκουλόπουλο και μετά τη νέα πολιτική ηγεσία. Ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Καλησπέρα σας. Καλωσορίζω τον νέο Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, τον Υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, έμπειρους, ικανούς κοινοβουλευτικούς άνδρες, καθώς επίσης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, το Γιάννη Τσιρώνη, άριστο γνώστη των περιβαλλοντικών θεμάτων.
                   Τους εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους, ένα έργο που χρονικά συμπίπτει με μια κρίσιμη καμπή του αγροτικού μας τομέα με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, του καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, των νέων κατευθύνσεων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και γενικότερα της κοινής, θα έλεγα, πεποίθησης ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει και μπορεί ν’ αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανάπτυξη και ανάκαμψη της πατρίδας μας.
                   Αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου σε μια περίοδο δύσκολη με προβλήματα πολλά και μεγάλα. Στο σύντομο χρονικό διάστημα αυτών των μηνών που είχα την τιμή και την ευθύνη να προΐσταμαι του Υπουργείου, θεωρώ ότι έγινε μια σημαντική προσπάθεια για να προετοιμαστεί και να θωρακιστεί ο αγροτικός τομέας απέναντι στις νέες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα και να μπορέσει ισότιμα και δημιουργικά ν’ ανταποκριθεί στις προκλήσεις, ευρωπαϊκές και διεθνείς, του νέου περιβάλλοντος.
                   Δε θα ξεχάσω πως από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την προετοιμασία και την εκπόνηση του εθνικού φακέλου, της εθνικής δηλαδή στρατηγικής για την εφαρμογή της καινούργιας ΚΑΠ από την 1η του τρέχοντος έτους στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.
                   Έγινε κυριολεκτικά ένας αγώνας δρόμου μέσα από έναν ειλικρινή και σε βάθος διάλογο, με όλους τους φορείς του αγροτικού κόσμου ώστε ν’ αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα εργαλεία που προσφέρει η νέα ευρωπαϊκή πολιτική και να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες επιπτώσεις με βασικό γνώμονα οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις των 14 περίπου δις ευρώ για την προσεχή πενταετία να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αναδιάταξη του αγροτικού μας χάρτη, ώστε να δημιουργήσουμε μια ύπαιθρο ελκυστική, βιώσιμη, ανταγωνιστική, προσοδοφόρα και φιλική προς το περιβάλλον και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, για να υπάρξουν στέρεες βάσεις για το αύριο της γεωργίας μας.
                   Ένα μέλλον όπου η ελληνική αγροτική οικονομία θα έχει ολοένα και λιγότερη ανάγκη από τις ενισχύσεις και επιδοτήσεις με υπηρεσίες και προϊόντα ποιοτικά και ανταγωνιστικά στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές που θ’ αποδίδουν αγροτικό εισόδημα ικανό ν’ ανταμείβει το μόχθο και την προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών.
                   “Τρέξαμε”  παράλληλα την εκπόνηση του καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας με κύριο μέλημα τη δημιουργική αξιοποίηση των πόρων του, δηλαδή 6 περίπου δις ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, την αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας του αγροτικού πληθυσμού, την προώθηση των υποδομών, των έργων και των προγραμμάτων με στόχο την περαιτέρω αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τον περιορισμό του ελλείμματος στο εμπορικό γεωργικό μας ισοζύγιο κα την προώθηση των συλλογικών δραστηριοτήτων.
                   Καταρτίσαμε το νέο Πρόγραμμα Αλιευτικής Πολιτικής. Ενώ υπήρξαν επιμέρους παρεμβάσεις με κοινό παρανομαστή την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αποτελούσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα.
                   Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύω ότι μπήκαν στέρεες βάσης, για να μπορέσουμε προετοιμασμένοι και από καλύτερες θέσεις ν’ αντιμετωπίσουμε το νέο περιβάλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και κτηνοτροφίας και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ν’ ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
                   Εύχομαι, η προσπάθεια αυτή ν’ αποτελέσει μια καλή «μαγιά», ν ‘ αξιοποιηθεί, να συνεχιστεί και να βελτιωθεί όπου χρειάζεται από τη νέα ηγεσία, ώστε να έχουμε μια ελπιδοφόρα συνέχεια, χωρίς κλυδωνισμούς και παλινδρομήσεις, προς όφελος των Ελλήνων αγροτών της ελληνικής Περιφέρειας, της αγροτικής και κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας.
                   Όμως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα αυτό με τους βοσκοτόπους, που ταλάνιζε για πολύ καιρό τη χώρα μας.
                   Κι εδώ θα ήθελα για άλλη μια φορά να διαβεβαιώσω ότι τα χρήματα των κτηνοτρόφων μας για την ολοκλήρωση της πληρωμής της εξωτικής αποζημίωσης του 2014, υπάρχουν και θα γίνονται οι πληρωμές σταδιακά, και στο επόμενο χρονικό διάστημα.
                   Θα πρέπει επίσης να συνεχιστεί και η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κάλυψη και αντιστάθμιση των απωλειών των Ελλήνων παραγωγών (φρούτων και λαχανικών) από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση το ρωσικό εμπάργκο.
                   Εμείς το αναγάγαμε σε μείζον θέμα και γι’ αυτό το λόγο ενημερώσαμε κατ’ επανάληψη την Commission, το Συμβούλιο υπουργών και φυσικά τους Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων τους ζητήσαμε να συστρατευθούν σ’ αυτή την προσπάθεια. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλό και το έδαφος γόνιμο ώστε να καλυφθούν μ’ ευρωπαϊκά κονδύλια οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πρόσφατα μετά την έγκριση της Commission, με τη μορφή της ήσσονος σημασίας ενισχύσεων, αλλά για να υπάρξουν περαιτέρω καλύψεις σε περίπτωση συνέχισης του ρωσικού εμπάργκο.
                   Όπως θα δείτε στο φάκελο που θα σας παραδώσουμε, έχουμε καταθέσει στην Commission ολοκληρωμένο φάκελο για αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, για τις ζημιές που υπέστησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία πριν από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο και διεκδικούμε μάλιστα 60 εκατομμύρια ευρώ.
                   Πρέπει ταυτόχρονα να σας πω ότι το αίτημά μας αυτό έχει γίνει ενθέρμως αποδεκτό από τον αρμόδιο Επίτροπο και είναι πλέον θέμα χρόνου και θέμα άσκησης πίεσης προκειμένου να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να ισοσκελίσουμε αυτά που δώσαμε με τρόπο απόλυτα νόμιμο, κρυστάλλινο και διαφανή.
                   Χρήματα τα οποία κατανείμαμε όχι αυθαίρετα, αλλά σύμφωνα με τον πίνακα που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ζημιές κάθε νομού. Το ίδιο καλό κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρατεί και στον τομέα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, καθώς είναι έτοιμη η μελέτη για τη διεκδίκηση του Προγράμματος των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα δώσει μια νέα διάσταση στις ασφαλιστικές καλύψεις και στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος από τις κτηματικές αλλαγές με παράλληλες αλλαγές στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και στην ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας.
Για το μείζον κατά την εκτίμησή μας αυτό θέμα θα σας παραδώσω όλες τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας που αφορούν στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και είναι έτοιμες επεξεργασμένες, προκειμένου να κατατεθούν στη Βουλή. Προτάσεις ρεαλιστικές, προσαρμοσμένες και στις τοπικές και στις ευρωπαϊκές συνθήκες, που δυστυχώς είναι το μόνο σημείο στο οποίο υπήρξε διχογνωμία για το κόμμα με το οποίο συγκυβερνήσαμε.
Πέρα από την αναλυτική και σε βάθος ενημέρωση που θα σας κάνω αργότερα για τα επιμέρους ζητήματα και τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως προσωπικά είμαι διατεθειμένος να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις σε κάθε προσπάθεια που θα καταβάλλεται για την εκπλήρωση του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη του Έλληνα αγρότη σε πρωταγωνιστή της ανάκαμψης της χώρας μας.
Ως Βουλευτής θα στηρίξω στο Κοινοβούλιο κάθε δημιουργική πρωτοβουλία που θα συντείνει στο στόχο αυτό, μιας και πιστεύω ότι οι εποχές των διαχωριστικών γραμμών, της στείρας αντιπαράθεσης-αντιπαλότητας έχουν παρέλθει για μένα ανεπιστρεπτί.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω το φίλο μου τον Πάρι Κουκουλόπουλο για την άριστη συνεργασία που είχαμε, τους Γενικούς Γραμματείς τον Μόσχο Κορασίδη και το Δημήτρη Μελά, τον Ειδικό Γραμματέα Δημήτρη Ιατρίδη και τον Διευθυντή μου τον Κώστα Αναγνώστου. Αποτελέσαμε μια ομάδα, δουλέψαμε σκληρά, με διάλογο και άριστη συνεργασία και πάντοτε αναζητώντας την καλύτερη λύση.
Οφείλω ασφαλώς κι ένα ευχαριστώ στους διαπιστευμένους Δημοσιογράφους, που με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα κάλυψαν όλο αυτό το διάστημα τις δραστηριότητές μας. Ευχαριστώ επίσης τα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών, τους Ειδικούς Συμβούλους και συνεργάτες και φυσικά όλο το προσωπικό του Υπουργείου και των Οργανισμών, χωρίς τη στήριξη των οποίων δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε από ότι καταφέραμε αυτούς τους λίγους μήνες, χωρίς μεγαλοστομίες και τυμπανοκρουσίες.
Σας συγχαίρω για την ανάληψη των καθηκόντων σας, εύχομαι καλή επιτυχία και επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά ότι θα είμαστε δίπλα σας στο δύσκολο έργο που έχετε μπροστά σας.
Σας τείνω χέρι φιλίας και συνεργασίας στη νέα εποχή που πρέπει να μπούμε, της εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας. Άλλωστε αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί από τις στείρες αντιπαραθέσεις και πρακτικές εξυπηρέτησης μικροκομματικών, μικροπολιτικών, καμιά φορά και προσωπικών συμφερόντων.
Το δικό μου μήνυμα προτού αποχωρήσω από αυτή τη θέση, αλλά και το μήνυμα κάθε νέας Πολιτικής Ηγεσίας, πιστεύω ότι πρέπει να είναι ότι στον αγροτικό τομέα δεν υπάρχουν ουσιαστικά πράγματα που να μας χωρίζουν, ενώ υπάρχουν χιλιάδες που μας ενώνουν.
Σας ευχαριστώ, υγεία καλή δύναμη και καλό κουράγιο. Να είστε όλοι καλά, ευχαριστώ.
ΜΟΣΧΟΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ: Ευχαριστούμε. Καλούμε στο βήμα τον Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Να καλωσορίσω κι εγώ τη νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με τα τρία τέταρτα της Πολιτικής Ηγεσίας έχουμε προσωπικούς δεσμούς από πολύ παλαιά, δεσμούς που αλλοιώθηκαν, θόλωσαν για τα μάτια των τρίτων αυτά τα πέντε δύσκολα χρόνια, αλλά η εκτίμηση τουλάχιστον από την πλευρά μου παραμένει και πραγματικά το καλωσόρισμα είναι και ειλικρινές και οι ευχές για καλή επιτυχία είναι ειλικρινείς από την πλευρά μου σε όλη την Πολιτική Ηγεσία.
Φυσικά δεν εξαιρώ τον κ. Τσιρώνη, προς Θεού, απλά υπάρχουν δεσμοί με τους τρεις υπόλοιπους Υπουργούς, γι΄ αυτό και έκανα αυτή τη διάκριση, όχι για να διακρίνω εσάς, προς Θεού. Σας γνωρίζω από τα δημόσια πράγματα της χώρας και σας εκτιμώ βεβαίως.
Αλλά κυρίως και πάνω απ΄ όλα το καλωσόρισμα και οι ευχές με τις οποίες θέλω να ξεκινήσω ακριβώς από εκεί που τέλειωσε ο συνάδελφος Υπουργός ο κ. Καρασμάνης, όχι για προσωπικούς λόγους είναι ειλικρινή τα καλωσορίσματα, αλλά γιατί η αγροτιά και ο αγροτοδιατροφικός τομέας της χώρας είναι κεντρικό ζήτημα για την πατρίδα.
Οι εκλογές τελείωσαν τα διλήμματα που τέθηκαν κρίθηκαν από τους πολίτες και θα φανεί αν ισχύουν οι αφηγήσεις του καθενός από εμάς στους επόμενους μήνες. Εγώ αυτό που πιστεύω βαθειά και με βάση αυτή την πεποίθησή μου λειτούργησα εδώ έξι-εφτά μήνες με άριστη συνεργασία με τον συνάδελφό μου και φίλο το Γιώργο Καρασμάνη, πραγματικά.
Κι εδώ θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί ήταν πραγματικά χωρίς την παραμικρή σκιά η συνεργασία, αν και υπάρχουν διαφορές αντιλήψεων και είναι καλό να υπάρχουν διαφορές, παρόλα αυτά ακριβώς αυτό που είπα το κοινό καλό μας οδήγησε της αγροτιάς και της πατρίδας μας να λειτουργήσουμε συγκεκριμένα.
Κι εγώ θέλω να πω αυτό που πιστεύω βαθειά λοιπόν, ότι το πραγματικό δίλημμα της χώρας είναι ένα και μοναδικό: Ή θα προχωρήσει σε παραγωγική ανασυγκρότηση προκειμένου να παράγουμε γνώσεις προϊόντα και υπηρεσίες ποιοτικά και ανταγωνιστικά ή ξανά γονατισμένοι στους δανειστές. Άλλο δίλημμα δεν έχει η χώρα.
Και ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι μία από τις σταθερές, που μπορεί να δώσει υπόσταση σε αυτή την προσπάθεια, γιατί έδειξε και από την ιστορία που σήκωσε πολλές φορές την πατρίδα στις πλάτες της η αγροτιά, έδειξε όμως και μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης κάτι πολύ σημαντικό:
Το ισοζύγιο όλοι ξέρουμε ότι βελτιώθηκε, έχει μηδενιστεί το τρομακτικό έλλειμμα 15% που είχε η Ελλάδα το 2009, που είναι από τα απόλυτα θετικά αυτό της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του κόμματος στο οποίο εγώ ανήκω, άσχετα αν δεν έχει αξιολογηθεί από τους πολίτες, γιατί δεν μπορεί με έλλειμμα ισοζυγίου η χώρα να βαδίζει.
Και η αλήθεια όμως ολόκληρη κι όχι η μισή είναι ότι το ισοζύγιο βελτιώθηκε γιατί μειώθηκαν τα ευρώ στην τσέπη και μειώθηκε η κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων. Στον αγροτικό τομέα όμως αυτό δε συμβαίνει, έχουμε μείωση εισαγωγών κατά 1 δις, αλλά και αύξηση εξαγωγών κατά 2 δις αυτά τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό δείχνει τον δυναμισμό που έχει ο αγροδιατροφικός τομέας και πιστεύω κατ΄ ουσίαν μας δείχνει και το δρόμο.
Εγώ έχω μια συγκεκριμένη ιδεολογία και αξίες που υπηρετώ, πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε σε βαθιά διαρθρωτικές αλλαγές γιατί το θέμα δεν είναι στις ενισχύσεις. Η Ελλάδα παίρνει σχεδόν τετραπλάσιες ενισχύσεις και από την Ιταλία και από την Πορτογαλία και η αγροτιά. Για να μην πετυχαίνουμε αυτά που πετυχαίνουν εκεί σε ό,τι αφορά το εισόδημα του παραγωγού, κάτι δεν κάνουμε καλά.
Οι ενισχύσεις παραδίδονται ακατάσχετες και αφορολόγητες. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, είναι πολλή η κουβέντα γι΄ αυτό, οι ενισχύσεις των αγροτών παραδίδονται ξαναλέω από την Κυβέρνηση από τον κ. Καρασμάνη κι εμένα ως αρμόδιους Υπουργούς ακατάσχετες και αφορολόγητες. Απολογούμασταν επί μήνες γι΄ αυτό άδικα νομίζω.
Διαρθρωτικές αλλαγές. Θα πω δυο-τρεις που δρομολογήσαμε. Τον ίδιο τον διαρθρωτικό χαρακτήρα που δώσαμε στην ΚΑΠ με τη μεταφορά στον δεύτερο πυλώνα μεγάλου ποσού, που σχεδόν εξαντλήσαμε το όριο που μας έδινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα παρακαλέσω πραγματικά τη νέα πολιτική ηγεσία να επιμείνει ως το τέλος στην αποκέντρωση των πόρων, που μεγάλο μέρος και του υπηρεσιακού μηχανισμού είναι απέναντι. Ο συγκεντρωτισμός είναι μια παθογένεια των Υπουργείων εδώ και 30 χρόνια, δεν είναι θέμα προσωπικό των υπαλλήλων, δεν είναι κατά της αποκέντρωσης οι υπάλληλοι προς Θεού.
Προχωρήστε σε στοχευμένη αποκέντρωση, αν θέλουμε να απελευθερώσουμε παραγωγικές δυνάμεις στην ελληνική περιφέρεια. Και βέβαια μιλώντας για διαρθρωτικές αλλαγές, θέλω να επιμείνω στοχευμένα, γνωρίζοντας καλά την ατζέντα της Κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σήμερα αναλαμβάνει και αυτό το Υπουργείο.
Λοιπόν κατανοώ την ευαισθησία για τα θέματα του κόστους παραγωγής από την πλευρά του κράτους, αλλά θέλω επίσης με σαφήνεια να πω αυτό που πιστεύω βαθειά: Καμία κρατική πολιτική υποβοήθησης του παραγωγού στο κόστος παραγωγής δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτά που κερδίζει σε έσοδα και σε έξοδα όντας οργανωμένος σε ομάδες παραγωγών.
Τα παραδείγματα είναι πολλαπλά και είναι συντριπτικά, ομάδες παραγωγών και υγιείς συνεταιρισμοί, αυτό είναι που χρειάζεται η αγροτιά και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την ταπεινή μου γνώμη το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα πολιτική ηγεσία.
Όπου κι αν γυρίσαμε σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίσαμε, για να τα λέμε όλα, αντιμετωπίσαμε άρνηση, δυσπιστία, καχυποψία και η κατασυκοφάντηση της συνεταιριστικής ιδέας και της συλλογικής δράσης όλα τα προηγούμενα χρόνια κρατάει επιφυλακτικούς όλους τους αγρότες.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν δεκάδες, δεν μπορώ να πω εκατοντάδες, δεκάδες εξαιρετικά λαμπρά παραδείγματα και στην πατρίδα μου, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το κόστος παραγωγής που ξέρω καλά ακούγοντας από τη Βουλή ήδη, όχι μόνον από τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού που θα εγκατασταθεί εδώ και αγαπητού μου φίλου και συναδέλφου από τα αυτοδιοικητικά χρόνια Βαγγέλη Αποστόλου εγώ τη συμμερίζομαι και τη στηρίζω, δηλαδή την ευαισθησία για το κόστος. Θέλω όμως να καταθέσω και να κάνω αυτή την πρόταση: προσέξτε πάρα πολύ πόσα μπορεί να κερδίσει ο αγρότης από μία στοχευμένη οργάνωση ομάδας ή υγιούς συνεταιρισμού, δεν μπορεί να του τα δώσει δυστυχώς ή ευτυχώς καμία κρατική πολιτική.
                   Θέλω να πω ότι για το επίμαχο θέμα της κτηνοτροφίας, μιας και ήμουνα αρμόδιος ζωικής παραγωγής, θέλω να πω τρεις αράδες. Πρώτον, ότι είναι κεντρικός στόχος της χώρας στον εθνικό φάκελο και φαντάζομαι θα υπάρχει εθνική συμφωνία να παραμείνει ως κεντρικός στόχος. Είναι η μεγάλη δύναμη, το «πυρηνικό» όπλο της χώρας η κτηνοτροφία, εάν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε.
                   Το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ είναι πανέτοιμο να ξεκινήσει αν επιθυμεί η πολιτική ηγεσία που βάζει φραγμό στις ελληνοποιήσεις.
                   Όπως επίσης και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η οικοτεχνία που υπέγραψα αλλά δεν δημοσιεύθηκε, γιατί δεν ήταν δυνατόν να δημοσιευθεί πριν τις εκλογές. Υπήρχε μια δημοκρατική ευαισθησία κι έτσι έπρεπε να κάνουμε.
                   Και όλα τα υπόλοιπα και τα ζητήματα των «ανακτήσεων» για τα οποία θα  υπάρξει και ειδικότερη ενημέρωση και σε σημειώματα που σε συνεργασία με τον κ. Καρασμάνη έχουμε κάνει και από κοινού και ο καθένας χωριστά για να παραδώσουμε, όπως επιβάλει ο πολιτικός πολιτισμός του υπουργείου στη νέα ηγεσία.
                   Και να ευχηθώ πραγματικά από την καρδιά μου για τους λόγους που είπα, για το νευραλγικό ρόλο που έχει αυτό το υπουργείο την καλή επιτυχία και την πίστη μου ότι θα υπάρξει επιτυχία, γιατί γνωρίζω τα πρόσωπα, τα οποία αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη.
                   Και ολοκληρώνω και εγώ βέβαια ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά φυσικά το φίλο Υπουργό τον Γιώργο Καρασμάνη, που είμαστε και περίπου συντοπίτες, τους Γενικούς Γραμματείς το Μόσχο Κορασίδη, τον Δημήτρη Μελά, τον Δημήτρη Ιατρίδη που μέχρι 31/12 ήταν εδώ. Τον Κώστα Αναγνώστου και τη Γεωργία Ζεμπελιάδου, για να προσθέσω τους Διευθυντές των γραφείων.
                   Όλους τους προέδρους και τις ηγεσίες των οργανισμών που εποπτεύουμε, ιδιαίτερα το φίλο μου και σύντροφό μου από τα παλιά τον Βασίλη Έξαρχο που έχει την αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ. Και στον ΕΛΓΑ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αναλογιστική μελέτη υπουργέ που είναι υπέρ της κτηνοτροφίας. Έχει αποκαλύψει η αναλογιστική μελέτη ότι είναι άδικη η εισφορά του κτηνοτρόφου.
                   Όλους λοιπόν να τους ευχαριστήσω και να ευχαριστήσω όλους τους Διευθυντές, όλα τα στελέχη του  Υπουργείου. Και εάν ανταλλάξαμε ποτέ καμία κουβέντα δεν ήταν από άγχος πολιτικού κόστους, ήταν ακριβώς γιατί υπηρετούμε μια υπόθεση. Μια αποστολή είναι όλο αυτό το πράγμα που έχει να κάνει με την πατρίδα και με την αγροτιά. Όλο το προσωπικό πραγματικά στάθηκε δίπλα μας και θέλω όλους να τους ευχαριστήσω, ιδιαίτερα όλα τα παιδιά στο γραφείο μου που μου στάθηκαν νυχθημερόν αυτούς τους μήνες εδώ πέρα.
                   Και να πω ότι και εγώ από την πλευρά μου άσχετα εάν δεν είμαι πλέον βουλευτής, δεν έχει σημασία, δεν αποχωρώ από τα δημόσια πράγματα της χώρας και από το δημόσιο βίο. Σε αυτή την υπόθεση, πιστεύω, θα είμαι δίπλα και στην πολιτική ηγεσία όπου χρειαστεί με όσες δυνάμεις και γνώσεις έχω, γιατί όπως είπα η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ο κεντρικός στόχος και η αγροτιά μας ενώνει και έχει ανάγκη ο τόπος να βρει σημεία που θα ενωθεί. Αυτό το πιστεύω περισσότερο από όλα. Σας ευχαριστώ πολύ».
ΜΟΣΧΟΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ: Καλούμε τώρα στο βήμα το νέο Υπουργό κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να σας καλημερίσω όλους και όλες σας. Να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και για την παρουσία σας, την οποία βλέπω μαζικότατη και να σας ευχαριστήσω από καρδιάς.
                   Να πω ειλικρινά ότι στα πρόσωπά σας η νέα πολιτική ηγεσία του Υπερυπουργείου ας το πούμε έτσι απλά, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, δεν βλέπει μόνο εργαζόμενους, τους οποίους τιμάμε ως αριστερά και ως κυβέρνηση, αλλά πρώτα απ’ όλα βλέπουμε συνεργάτες. Συνεργάτες και συμμέτοχους σε μια μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
                   Η κρίση που περνάμε δεν είναι μόνο κρίση χρέους. Κυρίως δεν είναι κρίση χρέους. Το χρέος έχει χρησιμοποιηθεί, δυστυχώς, με ένα νέο αποικιακό τρόπο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, προκειμένου να λεηλατηθεί, να καταληστευθεί και να διαλυθεί αυτή η χώρα η οποία ρημάζει τα τελευταία μνημονιακά χρόνια που τα βιώνουμε όλοι και βλέπουμε να μας ρημάζουν. Να μας ρημάζουν ως οικονομία, ως οικογένειες, ως άτομα, ως ελπίδες, ως προσδοκία και ως ψυχολογία.
                   Αλλά δεν είναι μόνο χρέος, όπως σας είπα. Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα. Το κύριο πρόβλημα της χώρας, ελέχθη ήδη είναι η παραγωγική ερήμωση και διάλυσή της και πρώτα απ’ όλα θα λέγαμε η υποβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες και αναπτυγμένες χώρες έχουν αναβαθμίσει την πρωτογενή τους παραγωγή και την έχουν καθετοποιήσει. Και εκεί στηρίζουν πολλές χώρες από τις αναπτυγμένες και προηγμένες χώρες την προοπτική, το μέλλον τους και την απασχόλησή τους. Δείτε η Ελβετία δεν στηρίζεται στις τράπεζες και στα ρολόγια. Στην αγροτική της παραγωγή, στην κτηνοτροφία της και στη βιομηχανία τροφίμων στηρίζεται. Την Ολλανδία δείτε και άλλα παραδείγματα προηγμένων χωρών.
                   Η Ελλάδα όμως δυστυχώς περιορίστηκε μονόπλευρα στο να γίνει υποτίθεται ένα χρηματοπιστωτικό ναυτιλιακό, όπως μας λέγανε μέχρι τώρα, και τουριστικό κέντρο. Βεβαίως χρειαζόμαστε όλα αυτά, αλλά δεν μπορεί να ζήσει η χώρα μας μόνο, αποκλειστικά, όσο κι αν πρέπει να ενισχύσουμε αυτό τον τομέα ως τουριστικός προορισμός.
                   Το πρώτο μέλημά μας για να βγούμε από την κρίση είναι να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε, να αναβαθμίσουμε την αγροτική μας παραγωγή. Την κτηνοτροφική μας παραγωγή και την αλιεία μας. Τον πρωτογενή τομέα. Αυτός ο τομέας μπορεί να γίνει το όχημα για την ανασυγκρότηση και τη διέξοδο από την κρίση.
                   Δεν ήρθαμε εδώ βεβαίως για να κατεδαφίσουμε αυτά που έχουν γίνει, αλλά να δημιουργήσουμε και κυρίως θα έλεγα και πρέπει να το προσθέσω αυτό για να είμαστε συνεννοημένοι, και για να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε πολιτικές και προσανατολισμούς. Αυτό θα το κάνουμε.
                   Να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Γιώργο Καρασμάνη και τον Πάρι Κουκουλόπουλο για την υποδοχή που μας έκαναν, για τα καλά λόγια και τις ευχές που μας είπαν, να τους ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα θα έλεγα και για αυτή την τελετή παραλαβής η οποία δείχνει πολιτικό πολιτισμό.
                   Και θα έπρεπε να επιδειχθεί αυτός ο πολιτικός πολιτισμός σε όλα τα επίπεδα. Και τον χρειαζόμαστε, διότι έχουμε διαφορές, έχουμε αντιπαραθέσεις και είναι χαρακτηριστικό της δημοκρατίας να υπάρχουν οι διαφορές και οι αντιπαραθέσεις και είναι γόνιμο να υπάρχουν, αλλά άλλο αυτό και άλλο το να επιχειρούμε ο ένας να ταπεινώσουμε και να μειώσουμε τον άλλον, όσες διαφορές και εάν υπάρχουν.
                   Βεβαίως εδώ δεν είναι η ώρα για να κάνουμε προγραμματικές δηλώσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία στη Βουλή η κυβέρνησή μας με το νέο Πρωθυπουργό να κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις και θα μας δοθεί η ευκαιρία και σε εμένα και στους συνεργάτες μου τον κ. Αποστόλου, τον κ. Τσιρώνη και τον κ. Σγουρίδη να μιλήσουμε στη Βουλή πιο αναλυτικά, αφού ενημερωθούμε και καλύτερα βεβαίως για τις βασικές κατευθύνσεις της δικής μας πολιτικής.
                   Θέλω όμως να πω ότι εμείς θα επιδιώξουμε μια συνολικότερη αλλαγή προσανατολισμού του αγροτικού τομέα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ειδικότερα θα έλεγα θα καταβάλουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, πιο αποδοτικά τα προϊόντα μας και στη βάση των αγροτικών μας προϊόντων, των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής αν είναι δυνατό να διαμορφώσουμε και να ορθώσουμε μια σύγχρονη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αυτό είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να είναι προτεραιότητα όχι μόνο δική μας, είναι δική προτεραιότητα, αλλά είναι και προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Και στο πλαίσιο αυτό δυο βασικές κατευθύνσεις μας είναι να μειώσουμε το κόστος των αγροτικών προϊόντων τόσο από την άποψη των εφοδίων αλλά και από την άποψη του ενεργειακού κόστους. Και φυσικά είναι να ανακουφίσουμε τον αγρότη και να στηρίξουμε τα εισοδήματά του ιδιαίτερα θα έλεγα στο φορολογικό τομέα, όπου ο αγρότης υφίσταται μια φορολογική πίεση, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι' αυτούς που είναι ευσυνείδητοι από το πρώτο στρέμμα και από το πρώτο ευρώ.
Το 12.000 αφορολόγητο και η κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. νομίζουμε θα είναι μια σημαντική συνεισφορά για τα αγροτικά εισοδήματα.
Να σημειώσω τέλος και κάτι που έχει μια ιδιαίτερη αξία. Θέλουμε οι οικονομικές μας σχέσεις να είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Η Ελλάδα μπορεί να είναι στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές οικονομικές σχέσεις οι οποίες να κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Γι' αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και με τον ρωσικό λαό έχουμε και ιστορικούς δεσμούς θα έλεγα. Ήταν αδιανόητο αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες να έχουμε κείμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ψυχροπολεμικού χαρακτήρα κατά της Ρωσίας, κείμενο που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, χωρίς την έγκριση της χώρας μας.
Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως είναι αδιανόητο να υπάρχουν αποφάσεις στις οποίες είτε δεν ρωτόμεθα είτε αγνοούμεθα. Και εμείς διαφωνούμε και θα το τονίσουμε και τις επόμενες μέρες, με τη συνέχιση και επέκταση αυτής της πολιτικής των κυρώσεων στη Ρωσία.
Το λέω ως παράδειγμα  μιας νέας εξωτερικής πολιτικής και μιας νέας πολιτικής εξωτερικών οικονομικών σχέσεων που έχει ειδική σημασία για τον αγροτικό χώρο και την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας για να μπορέσει να κάνει βήματα διεξόδου από την σημερινή κρίση.
Ευχαριστώ πάλι για την παρουσία σας, θεωρώ ότι η συμμετοχή σας και η κοινή προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει η πολιτική ηγεσία και οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο είναι η μεγάλη δύναμη, η ατμομηχανή για να πάμε μπροστά στον πρωτογενή τομέα.
Στηριζόμαστε σε εσάς, αποσαφηνίζουμε ότι θέλουμε να είμαστε μια πολιτική ηγεσία η οποία θα κινηθεί με απόλυτη διαφάνεια, δεν εξαρτώμεθα από κανέναν τρίτο και δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν τρίτο, πέρα από τον ελληνικό λαό και συγκεκριμένα από αυτό το Υπουργείο στον αγροτικό κόσμο.
Δεν υπάρχει διαπλοκή και να ξέρετε ότι από αυτή τη θέση που θα είμαστε θα δώσουμε μια μεγάλη μάχη κατά των διαπλοκών μεγάλων και μικρών, και κατά των πελατειακών σχέσεων. Σας βλέπουμε στα μάτια χωρίς να κάνουμε πολιτικές διακρίσεις, δεν μας ενδιαφέρει το τι ψηφίζει ο καθένας, τι επιλέγει, ποιες είναι οι προτιμήσεις του οι ιδεολογικές του κατευθύνσεις, αλίμονο σε μια δημοκρατία ο καθένας έχει κάνει τις επιλογές του ελεύθερα. Εμείς σας βλέπουμε πρώτα απ' όλα σα συμμέτοχους μιας μεγάλης προσπάθειας.
Και ελπίζουμε και ξέρουμε και είμαστε βέβαιοι ότι από εσάς θα βρούμε ανταπόκριση. Ανταπόκριση, σε μια δουλειά με ευθύνη, ανταπόκριση στη συνέπεια, ανταπόκριση σε μια ηθική διάσταση που έχει το έργο σας. Εσείς και πρώτα απ' όλα εμείς λογοδοτούμε μόνο στους Έλληνες πολίτες, Έλληνες και Ελληνίδες.
Είμαστε εδώ χάρη στην εμπιστοσύνη, όχι μόνο εμείς και εσείς των Ελλήνων πολιτών. Κάθε κίνησή μας, κάθε ενέργειά μας θα έχει ένα γνώμονα και θα αποβλέπει σε ένα πράγμα: πως θα τους υπηρετήσουμε καλύτερα, πως θα σηκώσουμε ψηλότερα τον ελληνικό λαό, την ελληνική Περιφέρεια ιδιαίτερα τη Νεολαία θα έλεγα πως θα σηκώσουμε ψηλότερα την πατρίδα μας.
Ελπίζω να κάνουμε το καλύτερο όχι μόνο στα λόγια, κυρίως στα έργα. Γιατί τα έργα μετράνε. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΜΟΣΧΟΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ: Καλούμε στο βήμα τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου.
Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Δεν θα σας κουράσω πολύ, εξάλλου θα έχουμε το χρόνο εμείς να τα λέμε σε καθημερινή βάση. Να σας ευχαριστήσω κι εγώ για τη μαζική παρουσία σας, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την απερχόμενη πολιτική ηγεσία για τα καλά λόγια, πολλά χρόνια γνωριζόμαστε, είχαμε συγκρούσεις στη Βουλή αλλά δεν μπορώ και από αυτό το βήμα να αμφισβητήσω την ευαισθησία τους ιδιαίτερα για τα ζητήματα του αγροτικού χώρου.
Αυτό για μας είναι θα έλεγα μια βάση πάνω στην οποία ορμώμενοι από διαφορετικές προσεγγίσεις να χτίσουμε μαζί με εσάς την πολιτική μας την αυριανή, στον αγροτικό χώρο. Και το λέω «μαζί με εσάς» γιατί όλοι οι ψίθυροι που υπήρξαν ιδιαίτερα στην Περιφέρεια για την αυτόνομη παρουσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η συγκρότηση ενός υπερυπουργείου που θα έχει ως βασικό στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αποτελεί αναβάθμιση για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεδομένου ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον ότι η αγροτική δραστηριότητα, ο αγροτικός χώρος είναι αυτός που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Για ποιο λόγο; Γιατί μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, πλεονεκτήματα ιδιαίτερα που έχουν σχέση με το φυσικό περιβάλλον, με το ανάγλυφο της χώρας.
Γι' αυτό και υπάρχει αυτή η σύζευξη. Διότι δεν είναι ο πρωτογενής τομέας μόνο ο καθαρά τομέας της ζωικής και της φυτικής παραγωγής, πρωτογενής τομέας είναι η οικονομική δραστηριότητα εκείνη, που αφορά θα έλεγα τη βασική οικονομική απασχόληση της υπαίθρου, της Περιφέρειας και για μας αυτό θα είναι το ζητούμενο: πως μέσα από τις πολιτικές που θα κληθούμε αύριο να εφαρμόσουμε, θα διασφαλιστεί για τους κατοίκους της υπαίθρου ένα βιώσιμο εισόδημα, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
                   Δεν είναι η ώρα να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις, αυτό που θέλω να σας πω μόνο είναι δυο τρία σημεία τα οποία θα είναι βασικός οδηγός.
                   Το πρώτο είναι ότι οπωσδήποτε πρέπει να καταστήσουμε ανταγωνιστικά τ’ αγροτικά μας προϊόντα ιδιαίτερα επαναφέροντας τα παραδοσιακά προϊόντα που τόσα χρόνια αποτελούσαν βασικό εργαλείο για την πατρίδα μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση βάλτε στο νου σας μια φράση που πάντα θα χρησιμοποιούμε: Προστιθέμενη αξία. Προστιθέμενη αξία την οποία πολλαπλά μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να συμβάλλουμε.
Και το δεύτερο κομμάτι είναι αυτό που αποτελεί ζητούμενο για κάθε χώρα, η διασφάλιση των αγροτοδιατροφικών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Και αυτό σημαίνει, το ακούτε και από μας, το άκουσα και από τον Πάρι προηγούμενα, αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα. Εκεί θα δώσουμε μεγάλη ώθηση. Και βέβαια βασική παράμετρος ενός αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος δε μπορεί να μην είναι η κτηνοτροφία.
Οι ορεινοί όγκοι, μιλάμε για μια σύνδεση τέτοια, θα προσπαθήσουμε, διότι νομίζω πως, αγαπητοί μου πρώην Υπουργοί, όντως στο ζήτημα της διαχείρισης των βοσκίσιμων, των επιλέξιμων εκτάσεων, δεν υπήρξε τόσα χρόνια μια σωστή αντιμετώπιση, και δεν το καταθέτω σε βάρος σας, έγινε μια προσπάθεια και μάλιστα η τελευταία τροπολογία που καταθέσατε λύνει κατά μεγάλο μέρος το πρόβλημα, όμως υπήρξε μια αβλεψία και προχειρότητα.
Τα κουβεντιάζαμε, τα είπαμε πολλές φορές στη Βουλή, αλλά να μην παρελθοντολογούμε, αυτό που προέχει σήμερα είναι να δούμε πώς από δω και πέρα όλα αυτά που θα πάρουμε από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία κα αυτά που εμείς ως πολιτικές φέρνουμε, να μπορέσουμε μαζί μ’ εσάς, το επαναλαμβάνω, να δώσουμε το ζητούμενο σήμερα για την ύπαιθρο, για τον αγροτικό κόσμο, επιτέλους ν’ αρχίσει ν’ αναζωογονείται και επιτέλους οι νέοι ναι παραμένουν στις ρίζες τους.
Να είστε καλά, σας ευχαριστώ και βέβαια θα τα πούμε από αύριο.
ΜΟΣΧΟΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ: Καλούμε στο βήμα τον κ. Τσιρώνη.
Ι. ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για την παρουσία σας και ευχαριστώ την πολιτική ηγεσία, την απερχόμενη, για το έργο της μέχρι τώρα και σέβομαι τη διαπίστωση ότι κάτι λάθος κάνουμε μέχρι τώρα, γιατί πραγματικά θεωρώ ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το χαρτοφυλάκιο αυτό, είναι το χαρτοφυλάκιο το οποίο έχει το μεγαλύτερο πλούτο, είναι το πιο πλούσιο Υπουργείο απ’ όλα.
                   Έχουμε να διαχειριστούμε έναν πλούτο ανυπολόγιστο, έναν πλούτο ο οποίος μπορεί να μας δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην παραγωγική ανασυγκρότηση και χαίρομαι πάρα πολύ που ο Πρωθυπουργός επέλεξε αυτή την αναβάθμιση να συνδέσουμε το περιβάλλον, να μην είναι ένα κόστος με την παραγωγική ανασυγκρότηση.
                   Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση, αλλά το περιβάλλον ξέρετε όλοι όσοι δουλεύετε σ’ αυτό το Υπουργείο, ότι από κει μπορεί να είναι ένας τεράστιος πλούτος,  μπορεί να γίνει κι ένα τεράστιο πρόβλημα, ένα κόστος γιατί βλέπουμε παραδείγματα πολλά, την παραγωγική γη να χάνεται από την αποχέρσωση, από λάθος διαχείριση, από τις πυρκαγιές, βλέπουμε να χάνονται οι υδάτινοι πόροι να δηλητηριάζονται και αυτό δημιουργεί κόστη, πρόσθετα κόστη στον αγρότη, λάθος κόστη από εκεί που έχουμε έναν πλούτο δημιουργούμε ένα πρόβλημα.
                   Βλέπουμε τ’ αλιεύματα να χάνονται, τη μικρή παράκτια αλιεία η οποία χτυπιέται αλύπητα εξαιτίας ακριβώς της αλόγιστης αλίευσης, της εντατικής αλίευσης κι όλα αυτά σε μια χώρα η οποία έχει τεράστια βιοποικιλότητα σπόρων, τεράστια βιοποικιλότητα διαφορετικών φυτών και ζώων, πανίδας και χλωρίδας, κι όλα αυτά τα πράγματα τα λέμε αόριστα «περιβάλλον» το οποίο πρέπει να πληρώνουμε για να το προστατεύουμε.
                   Δεν είναι έτσι, γιατί θα μπορούσαμε από αυτό το περιβάλλον  με μια χρηστή διαχείριση να έχουμε τεράστια οφέλη. Ν’ αναφέρω πολύ χαρακτηριστικά ότι πληρώνουμε πολλά εκατομμύρια ευρώ για διαχείριση των σκουπιδιών, πολύ μεγάλο κομμάτι των οποίων ξέρετε πάρα πολύ καλά, είναι πολύτιμο κομπόστ.
                   Είναι πολύτιμο και αυτή τη στιγμή στην Αυστρία έγιναν τεράστιες επενδύσεις πάνω στο μαύρο χώμα για όσους γνωρίζουν. Άρα λοιπόν, αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε μια άλλη κατεύθυνση ακριβώς για να πάψει κάτι λάθος να γίνεται, να χτυπήσουμε αυτή τη λογική, να επενδύσουμε σ’ ένα πράγμα που η Ελλάδα είναι ασυναγώνιστη, στην ποιότητα και όχι σε μια ποσότητα αμφίβολης ποιότητας την οποία δε μπορούμε ν’ ανταγωνιστούμε εκεί πέρα άλλους, η ποιότητα όμως, το τεράστιο όπλο μας, η ποιότητα σε μια καθετοποιημένη παραγωγή η οποία θα φέρει το ελληνική Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεων κατευθείαν στον καταναλωτή και θα βοηθήσει το προϊόν αυτόν να έρχεται κατευθείαν στον καταναλωτή, θα γίνει και φθηνότερο και με καλύτερη απόδοση για τον αγρότη.
                   Όλα αυτά τα πράγματα λοιπόν είναι αλληλένδετα, το περιβάλλον είναι αλληλένδετο με την παραγωγική ανασυγκρότηση και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Δε θα κουράσω κι εγώ άλλο, νομίζω ήρθε η ώρα των έργων κι όχι των λόγων. Σας ευχαριστώ.
ΜΟΣΧΟΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ: Καλούμε τον Υφυπουργό, τον κ. Σγουρίδη στο βήμα.
Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Καλό μεσημέρι σε όλους. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ.
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Καρασμάνη και τον κ. Κουκουλόπουλο για την ενημέρωση που μας έγινε. Θέλω να τονίσω δυο πράγματα: Το πρώτο έχει να κάνει με το εξής: Ότι η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από τη γη και από τις ομορφιές της. Αυτό αν αναλυθεί συνοψίζει όλα όσα ακούστηκαν. Όμως για να γίνει αυτό θα χρειαστεί μια μεγάλη προσπάθεια, μια συντονισμένη προσπάθεια που θα συνδυάζει την παραγωγή, αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική, τα δάση, το περιβάλλον, την ενέργεια, που μέσα σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη θ’ αποδώσουν τα μέγιστα.
Προς αυτή την κατεύθυνση για να κινηθούμε, θα πρέπει να έχουμε συμμάχους όλους τους φορείς οι οποίοι ασχολούνται με αυτούς τους τομείς, θα είναι σύμβουλοί μας, θα είναι συνεργάτες μας, καθώς και όλο το διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου, θα είναι συμπαραστάτες και συνεργάτες. Για να μπορούν να μας βοηθούν στο έργο το οποίο θέλουμε να κάνουμε.
Ένα έργο που, όπως είπε ο κ. Υπουργός, ο κ. Λαφαζάνης, δεν επηρεάζεται από κανέναν, δεν έχουμε δεσμεύσεις σε κανέναν. Ούτε στα καρτέλ που αυτή τη στιγμή απομυζούν την αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική παραγωγή.
Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι επειδή τυχαίνει να είμαι και εγώ κατά κάποιον τρόπο αμπελοκαλλιεργητής, ασχολούμαι με τη γη, είναι ότι πολλές φορές η γραφειοκρατία είναι αυτή η οποία εμποδίζει τα οφέλη των προγραμμάτων να φτάνουν στους αγρότες. Άρα εκεί που θα πρέπει να δώσουμε μια μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε όσο είναι δυνατόν το καλύτερο, η γραφειοκρατία να μειωθεί, ν’ απλουστευθούν οι διαδικασίες.
Τότε πιστεύω ότι θα πετύχομε αυτό το οποίο επιδιώκουμε. Δε θα πω τίποτε άλλο, εύχομαι να προχωρήσουμε όλοι μαζί, όπως βλέπετε σ’ αυτό το υπερυπουργείο, ήρθαν και ο Υπουργός, παρέλαβε ένα Υπουργείο του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας, ο Υπουργός μαζί με τους άλλους δύο Αναπληρωτές Υπουργούς αλλά και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και σήμερα βρίσκονται πάλι, τώρα βρίσκονται πάλι όλοι, η ηγεσία αυτού του υπερυπουργείου για να το παραλάβει. Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία αυτή, οι δυο Αναπληρωτές, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός θα λειτουργήσουν ως μια ομάδα γιατί έπρεπε να γίνει για το καλύτερο αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε να πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ, καλό μεσημέρι.
ΜΟΣΧΟΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ:  Αγαπητοί συμμετέχοντες, εδώ τελείωσε η τελετή παράδοσης και παραλαβής, πολιτισμένα όπως αρμόζει, νομίζω όμως και  παραγωγικά, ανταλλάχθηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις.
                   Κύριε Λαφαζάνη, κ. Αποστόλου, κ. Τσιρώνη, κ. Σγουρίδη, οφείλω να σας διαβεβαιώσω ότι εδώ υπάρχει πολύ αξιόλογο και υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό. Να είστε βέβαιοι ότι θα σας βοηθήσουν στο έργο σας.  Καλώς ήρθατε.

                   Στο δε κ. Κουκουλόπουλο και κ. Καρασμάνη, ευχόμαστε κάθε ευτυχία, επιτυχία  και πρόοδο στην από δω και πέρα πορεία τους. Να είστε καλά. 

Σχόλια