Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη. Κλινικά νεκρό το Μνημόνιο

Αμοιβαίες υποχωρήσεις συμφώνησαν -έστω και ατύπως- οι κκ. Γέρουν Ντάισελμπλουμ και Γιάννης Βαρουφάκης, με στόχο την επανέναρξη των συζητήσεων και την υποβολή των προτάσεων στο Eurogroup. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν απέκλεισε στο ενδεχόμενο να δειχτεί η Ευρωζώνη την απόσυρση της τρόικας και διαμόρφωση νέου προγράμματος, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης έκανε λόγο για συνεργασία τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με το ΔΝΤ στο πλαίσιο διαμόρφωσης νέου
προγράμματος.

Συνεπώς ο κοινός παρονομαστής που προκύπτει από τη συνάντηση είναι η συνεργασία για τη διαμόρφωσή νέου προγράμματος. Το Μνημόνιο θεωρείται κλινικά νεκρό. Τη διαπίστωση έκανε πάντως και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, o οποίος το χαρακτήρησε και αντιευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Με τη σχετική δήλωση του κ. Βαρουφάκη ο κ. Ντάισελμπλουμ φάνηκε ενοχλημένος αλλά δεν τις σχολίασε, δείχνοντας ότι εμμένει στην τελευταία τοποθέτηση του βάσει της οποίας το Eurogroup θα συζητήσει τις ελληνικές προτάσεις από μηδενική βάση.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν διαφώνησε με τη διαπίστωση Ντάισελμπλουμ ότι το πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, δίνοντας χώρο και χρόνο στις διαπραγματεύσεις και αποδεχόμενος άτυπα την παράταση του -κλινικά νεκρού- προγράμματος.

Η αρχική καλή διάθεση που επιχείρησε να δημιουργήσει ο Γιάννης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για "μεγάλη χαρά" που υποδέχθηκαν στην Ελλάδα τον επικεφαλής του Eurogroup, δεν υπήρχε στο τέλος, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του για άρνηση και εκ βάθρων αναθεώρηση του Μνημονίου.

Σημείωσε επίσης πως είναι μία γνωριμία που θα αποτελέσει τη βάση για μία εποικοδομητική συνεργασία πάντα σύμφωνα με το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ ποιές είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και την αποφασιστικότητα για νέες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος. Από τη δική μου μεριά είπα στον Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε και πρέπει να είναι βαθιές χωρίς φόβο και πάθος. Η Ελλάδα και η κυβέρνηση προσφέρει εγγύηση στον ελληνικό λαό και στους εταίρους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρό πλεόνασμα.

Η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα συνεχίσουν τις συζητήσεις και τους επόμενους μήνες για το πως θα πορευθούν. Το κράτος έχει συνέχεια, η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση όχι»,ανέφερε στις δηλώσεις του ο Γιάννης Βαρουφάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε αναφέρθηκε και στην εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης πρώτον στον ελληνικό και στη συνέχεια στους δανειστές για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρά πλεονάσματα, αλλά διευκρίνισε πάντα με γνώμονα πως το χρέος θα είναι βιώσιμο. Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η ελληινκή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει και δε συναργάζεται με την τρόικα.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως είχε συναντήσεις πολύ σημαντικές. Όπως είπε ο σκοπός της συνάντησής του ήταν να ακούσει τις προτάσεις και απόψεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως στόχος όλων είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να ανεξαρτητοποιηθεί η πορεία της.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως παραμένει ως όρος η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει να γίνουν μονομερείς ενέργειες. Τόνισε πως συνειδητοποιεί πως οι Έλληνες βίωσαν δύσκολες συνθήκες και πως αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

sofokleousin.gr

Σχόλια