Η τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλα δείχνουν εκλογές

Είναι αντιληπτό ότι πλέον οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται προ των πυλών. Η πληροφορία που κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ καο η όποια δεν διαψεύστηκε απο κυβερνητικές πηγες θέλει τον Αντώνη Σαμαρα αμέσως μετα το πέρας της ψηφοφορίας να συγκαλεί στις δυο το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ζητά τις παραιτήσεις των υπουργών του προκειμένου να
διαλυθεί η βουλή και να πάμε σε εκλογές.

Απο την ωρα που θα θυροκοληθει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η Βουλη διαλύεται τότε στις επόμενες 21 ημέρες τουλαχιστον θα πρέπει να έχουν στηθεί κάλπες. Οι προτεινόμενες μέχρι στιγμη ημερομηνίες είναι η 25η Ιανουάριου ή 1η Φεβρουαρίου.

Όλα δείχνουν πρόωρες εκλογές

Οι διαβουλεύσεις που υπήρξαν ολά τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα προκειμένου να βρεθούν οι 12 βουλευτές που θα δημιουργούσαν την προεδρική πλειοψηφία ώστε να εκλέγει ο Σταυρός Δημας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ...έπεσαν στο κενό.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τη δυναμική που θα επέτρεπε σε βουλευτές τόσο της Δημαρ όσο και των ΑΝΕΛ οι όποιοι διαφωνούν με της ηγεσιες τους να κάνουν το βήμα και να ψηφίσουν την υποψηφιότητα Δημα προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Ενω όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα δύσκολα θα ξεπεραστεί και ο αριθμός των 170 στηνβτριτη ψηφοφορία καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει μεταστροφή στην ψήφο ανεξάρτητων βουλευτών οπώς της Ν. Φούντα , του Β. Καπερναρου και του Βύρωνα Πολυδωρα που στις δυο προηγούμενες προτίμησαν το " Πάρων" ενω προεξοφλουταν οτι στην τρίτη ψηφοφορία θα επέλεγαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Στ. Δημα. Και οι τρεις τους δεν έδειξαν διάθεση αλλαγης της στάσης και δείχνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν σταθεροί. Ενω στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και ο Μ. Ανδρουλάκης και ο Π. Τατσόπουλος.

Τα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» και οι εκπλήξεις

Έτοιμη για εκλογές –αν χρειαστεί– είναι η ΝΔ. Τα ψηφοδέλτια έχουν κλείσει σε ποσοστό 80%, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι έχουν βρεθεί, ενώ η προεκλογική καμπάνια ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Στη Συγγρού συνεδριάζει, ήδη, μία ομάδα στελεχών με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, τον διευθυντή Κώστα Τσιμάρα, τον Μενέλαο Δασκαλάκη, τον Δημήτρη Μαραβέλια και τον Γιώργο Λουλουδάκη.

Συνωστισμός υποψηφίων στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελική ευθεία της συγκρότησης των ψηφοδελτίων του βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έως την Τρίτη οι Νομαρχιακές Οργανώσεις θα έχουν αποστείλει στην Κουμουνδούρου τις προτάσεις τους.

Η επιτροπή ψηφοδελτίων του κόμματος (Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Βίτσας, Τάσος Κορωνάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Θοδωρής Δρίτσας) θα εγκρίνει το 70% των ψηφοδελτίων, με το 30% να αποτελεί ουσιαστικά το ποσοστό που θα χρησιμοποιηθεί για τις συμμαχίες στην πορεία προς τις εκλογές, αλλά και για ανοίγματα σε προσωπικότητες.

Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν για γερά χαρτιά

Ισχυρές υποψηφιότητες ανά την Ελλάδα αναζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ώστε να αναπληρώσει το κενό που θα δημιουργήσει σε πολλές περιφέρειες η μετακίνηση στελεχών προς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η πολιτική «βεντέτα», που θα ακολουθήσει μετά τη διάσπαση, είναι τέτοια που οι πιο σκληροί πόλεμοι θα είναι οι εμφύλιοι μεταξύ βενιζελικών και παπανδρεϊκών στελεχών. Αλλωστε αυτό είναι και το κριτήριο με το οποίο πολλοί υποψήφιοι θα επιλέξουν τελικά «στρατόπεδο». Με ποιον εκλέγονται και σε ποια περιφέρεια.

Από την αποστρατεία στην εκλογική μάχη!

Πριν από το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα κομματικά επιτελεία είχαν τεθεί σε προεκλογικό συναγερμό. Ο «πυρετός των εκλογών» είχε ξεκινήσει επί της ουσίας από την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για εκλογή νέου Προέδρου.

Η πιο δύσκολη αποστολή των κομματικών επιτελείων είναι να βρουν αξιόλογους υποψηφίους για τα ψηφοδέλτια. Δεν υπάρχει η …προσφορά άλλων εκλογικών αναμετρήσεων.

newsit.gr

Σχόλια