Ερώτηση στη Βουλή για την έλλειψη προσωπικού στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Νεμέας

Κώστας Κόλλιας: «Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα και με ασφάλεια»

Ερώτηση για την έλλειψη προσωπικού στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας κατάθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού την άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό για τη επαρκή φύλαξη και την απρόσκοπτη λειτουργία του. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο
της ερώτησης.
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
Ερώτηση: Έλλειψη προσωπικού στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας

Κύριε Υπουργέ,
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας, ένας από τους ομορφότερους και σημαντικότερους της Ελλάδας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον περίφημο Ναό του Διός, το αρχαίο στάδιο, καθώς και Μουσείο που φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα τόσο από την αρχαία Νεμέα, όσο και από παρακείμενους αρχαιολογικούς χώρους. Επισημαίνω δε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναστήλωσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και στο στάδιο και στο Ναό, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του χώρου και την προσέλκυση επισκεπτών.
Οι χώροι σήμερα φυλάσσονται από επτά αρχαιοφύλακες, από τους οποίους δύο συμβασιούχοι φεύγουν στις 10 Οκτωβρίου, δύο ακόμη στις 15 και από τους τρεις μόνιμους που απομένουν ο ένας πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί άμεσα. Είναι ευνόητο ότι ένας εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος, όπου λειτουργεί και Μουσείο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με δύο άτομα. Ούτε η φύλαξη του χώρου διασφαλίζεται, ούτε βεβαίως γίνεται δύο άτομα να εξυπηρετήσουν όλους τους επισκέπτες. Κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι τις ώρες που είναι κλειστός ο χώρος επαρκούν δύο άτομα για τη φύλαξη, τις ώρες λειτουργίας απαιτούνται τουλάχιστον έξι.
Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, η «λύση» που βρέθηκε ήταν να μείνει κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας, και μάλιστα Σαββατοκύριακο, που η κίνηση ήταν αυξημένη. Στο πρόσφατο παρελθόν, χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου έφταναν στην Αρχαία Νεμέα και έβρισκαν κλειστές τις πόρτες.
Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δεν είναι δυνατόν να θέτουμε ως εθνικό στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά να βάζουμε λουκέτο σε σημαντικά μνημεία λόγω έλλειψης κονδυλίων για προσωπικό. Επίσης, αποτελεί αντίφαση να διαθέτουμε σημαντικά ποσά για να αναδείξουμε νέα ευρήματα και μνημεία, αλλά ταυτόχρονα να αμελούμε και να κρατάμε κλειστούς χώρους πλήρως επισκέψιμους, και μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ούτε βεβαίως μπορούμε να αφήνουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και ιδιαιτέρως τα σπάνια, πολύτιμα ευρήματα που φιλοξενούν τα Μουσεία, βορά στους αρχαιοκάπηλους.
Επειδή η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Αρχαίας Νεμέας είναι κρίσιμη και για την οικονομία της περιοχής, αλλά και για την εικόνα που θέλουμε να εκπέμψουμε ως χώρα που σέβεται τον πολιτισμό και τον επισκέπτη, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεστε να καλύψετε της ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Νεμέας σε προσωπικό για τη επαρκή φύλαξη και την απρόσκοπτη λειτουργία του;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ


Σχόλια