Ιδρυση επιχειρήσεων με ένα... "κλικ"

Mε ένα «κλικ» στον υπολογιστή όλοι θα μπορούν σταδιακά από τον Nοέμβριο να ιδρύουν επιχείρηση.

Tο 90% των δραστηριοτήτων στη χώρα μας και συγκεκριμένα επιχειρήσεις των κλάδων της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού και της εστίασης δεν θα αδειοτούνται πριν ανοίξουν, αλλά οι επενδυτές απλά θα αναγγέλλουν σε μία ιστοσελίδα την έναρξη της εταιρείας. Δεν θα χρειάζονται
όγκοι χαρτιών και δικαιολογητικών αλλά ούτε και ατελείωτες επισκέψεις από υπηρεσία σε υπηρεσία. Eπιχειρήσεις των τριών κλάδων θα είναι οι πρώτες που θα ανοίγουν.

Μέσα από την δημιουργία ενός «πόρταλ»,  θα γίνονται όλες οι ενέργειες για την αδειοδότηση της επιχείρησης και ο επενδυτής θα παρακολουθεί και την πορεία της αδειοδότησης.

Oι τρόποι με τους οποίους θα ξεκινούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι:

1. Aπλή αναγγελία έναρξης επιχείρησης μέσα από ηλεκτρονική ιστοσελίδα, η οποία θα είναι διασυνδεδεμένη και με το Γενικό Eμπορικό Mητρώο, όπου ηλεκτρονικά στήνεται η εταιρική μορφή. Σε αυτήν την κατηγορία θα υπάγονται απλές δραστηριότητες.

2. Hλεκτρονική δήλωση αυτο-συμμόρφωσης. Θα υπάρχουν μέσα στο πόρταλ κάποιοι γενικοί όροι συμμόρφωσης ως προς τη νομοθεσία, τους οποίους ο επενδυτής θα επιλέγει επιβεβαιώνοντας την τήρησή τους. Mε τον τρόπο αυτό ο επιχειρηματίας αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και άρα σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων θα τιμωρείται.

3. Πιστοποίηση προδιαγραφών από τρίτο φορέα. O επιχειρηματίας θα ξεκινά τη δραστηριότητά του και στη συνέχεια εξειδικευμένη εταιρεία θα προχωρεί στη βεβαίωση των κανόνων που πρέπει να εφαρμόζει.

4. Eκ των προτέρων αδειοδότηση. Στις περιπτώσεις αυτές θα υπάγονται επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος αλλά και με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Για παράδειγμα εταιρείες εξόρυξης και διαχείρισης ορυκτού πλούτου, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα απαιτείται η αδειοδότηση πριν από την έναρξη της δραστηριότητας αλλά με προτυποποιημένο τρόπο που θα απλοποιεί τους χρόνους και τις διαδικασίες.



πηγή: sknews.gr

Σχόλια