Α. Παπαφωτίου: «Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο για την ανακύκλωση δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά»

Από τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παπαφωτίου αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δελτίο τύπου: «Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στο Συνέδριο με τίτλο: Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ το 2014. Η κατάσταση σήμερα, τα προβλήματα, οι προτάσεις, οι λύσεις. Αυτό πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου 2014, στην Αθήνα.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το περιοδικό
Ecotec.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Συστημάτων Ανακύκλωσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων της αγοράς, τις οικολογικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι και επικοινωνιολόγοι.

Κύριο θέμα που απασχόλησε το συνέδριο ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της ανακύκλωσης και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον πιο σημαντικό χώρο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο για την ανακύκλωση δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες και ενέργειες στον τομέα αυτό.

Βασικός στόχος της ανακύκλωσης είναι ότι αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη και κυρίως να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πλευρά της. Αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των αποβλήτων διότι επιτυγχάνει οικονομικά οφέλη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και διασφαλίζει κοινωνική ισότητα και θέσεις εργασίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κος Απόστολος Ε. Παπαφωτίου στην ομιλία του ενημέρωσε τους συμμετέχοντες του συνεδρίου για τις δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα για το έργο πιλότο της χώρας δηλαδή για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ, έργο αυστηρά περιβαλλοντικό, με τεχνολογία αιχμής, όπου πρόσφατα απέκτησε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ και το οποίο έχει λάβει 22 θετικές γνωμοδοτήσεις από διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες.

Για το έργο αυτό έχουν προβλεφθεί οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι στην Ευρώπη. Επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στις καινοτομίες του έργου όπως είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε ιδιωτική χωροθέτηση. Ακόμα τόνισε τις ασφαλιστικές δικλείδες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, όπως τους τέσσερις διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη διασύνδεση της χρηματοδότησης με την τήρησή τους.

Επίσης ανέφερε ότι το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανακύκλωση βασίζεται σε 6 άξονες:

Θα πρέπει σταδιακά να εφαρμόζονται μέθοδοι εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών με Διαλογή στην Πηγή σε τουλάχιστον 4 χωριστά ρεύματα, δηλαδή χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί σύμφωνα με την οδηγία 2008/98/ΕΚ.
Θα πρέπει να συλλέγεται χωριστά το 20% του οργανικού που παράγεται με έμφαση στα απόβλητα «κουζίνας» μεγάλων παραγωγών (ξενοδοχεία, εστιατόρια, στρατόπεδα, κλπ). Η αποκομιδή πρέπει να οργανωθεί σε επίπεδο Δήμων ταυτόχρονα με την χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων.
Τα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευασιών που θα αναπτυχθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να μην απαιτούν καμία επιβάρυνση, ούτε οικονομική ούτε σε ανθρωπίνους πόρους, για τους Πολίτες.
Τα προγράμματα ανακύκλωσης που θα εφαρμοστούν θα πρέπει να έχουν διακριτή, και αρκετά ανεπτυγμένη, δράση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με έμφαση στους νέους ανθρώπους και κυρίως στους μαθητές.
Τα προγράμματα ανακύκλωσης που θα εφαρμοστούν θα πρέπει να αναπτυχθούν αμέσως σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας.
Θα πρέπει να υπάρξει με την συμμετοχή της Πελοπόννησος ΑΕ ένα εκτενές πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και μία συνεχής μέτρηση της επίτευξης των στόχων…».

Σχόλια