Προτάσεις για ρύθμιση και επανακαθορισμό ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων προς το ΕΤΑΑ

Ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας συνυπέγραψε ερώτηση μαζί με άλλους 23 βουλευτές και πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Αχαΐας Αθανάσιο Νταβλούρο, σχετικά με τη ρύθμιση και τον επανακαθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων προς το ΕΤΑΑ.

Στην ερώτηση τους οι 24 Βουλευτές αναφέρουν πως κάθε χρονιά που περνάει όλο και περισσότεροι Δικηγόροι, κυρίως
νέοι, αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και συσσωρεύονται δυσβάσταχτα ποσά από προηγούμενα έτη.Υποστηρίζουν πως για λόγους συλλογικότητας και ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ με τους ασφαλισμένους άλλων ασφαλιστικών φορέων (π.χ. ΙΚΑ), στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα με την ένταξή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου 21 του Ν.4038/2012 να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με σημαντική έκπτωση και να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα, καθίσταται αναγκαίο να ισχύσει το ίδιο και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Επιπλέον πρέπει να γίνει επανακαθορισμός των ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Προς τους Υπουργούς:

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη

Οικονομικών κ. Χαρδούβελη Γκίκα

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αθανασίου Χαράλαμπο

Θέμα: «Προτάσεις για ρύθμιση και επανακαθορισμό ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων προς το ΕΤΑΑ»

Α- Το 60% των δικηγόρων της περιοχής μας (Αχαίας,Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας) δεν κατέβαλλαν στο ΕΤΑΑ το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση, και στο σύνολο των δικηγόρων της χώρας. Σχεδόν όλοι έχουν οφειλές και από προηγούμενα χρόνια.

Κάθε χρονιά που περνάει αφενός μεν όλο και περισσότεροι Δικηγόροι, κυρίως νέοι, αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αφετέρου συσσωρεύονται δυσβάσταχτα ποσά από προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα εύλογα να οδηγούνται σε αδιέξοδα.

Όπως γίνεται αντιληπτό είναι αναγκαίο να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση των οφειλών των δικηγόρων προς το ΕΤΑΑ στην οποία να προβλέπεται:

«Οι κάθε είδους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ) των μελών του Ταμείου, είτε προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές, είτε από άλλη αιτία (π.χ. δάνεια προς νέους επαγγελματίες δικηγόρους, δάνεια προς σεισμόπληκτους ή πυρόπληκτους δικηγόρους κλπ.), υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 21&1 εδάφιο β” του νόμου 4038/2012 όπως αυτό έχει τροποποιηθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο παραπάνω άρθρο. Στην περίπτωση των ληξιπρόθεσμων δανείων, οι στο νόμο αναφερόμενες κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις αφορούν τους τόκους υπερημερίας των δανείων αυτών».

Β- Αιτιολογία προτεινόμενης ρύθμισης:

1) Με την παρούσα οικονομική κρίση και συρρίκνωση του επαγγέλματος του δικηγόρου καθίσταται δυσβάστακτη η εξόφληση παλαιών οφειλών δικηγόρων όλης της χώρας προς τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα.

Για λόγους συλλογικότητας και ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ με τους ασφαλισμένους άλλων ασφαλιστικών φορέων (π.χ. ΙΚΑ), στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα με την ένταξή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου 21 του Ν.4038/2012 να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με σημαντική έκπτωση και να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα καθίσταται αναγκαίο να ισχύσει το ίδιο και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Μέχρι σήμερα τέτοια δυνατότητα δεν έχει προβλεφθεί από κανένα νόμο.

2) Ληξιπρόθεσμα δάνεια το ΕΤΑΑ προς νέους δικηγόρους και σεισμόπληκτους ή πυρόπληκτους δικηγόρους διαφόρων περιοχών (π.χ. Αιγίου, Πύργου κλπ.) για τα οποία στο παρελθόν παρότι είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα, δεν είχαν ακολουθήσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των αντιστοίχων δανείων άλλων κατηγοριών επαγγελματιών των ίδιων περιοχών, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο,παρότι είναι γνωστό ότι δεν υφίσταται Επιμελητήριο για τους δικηγόρους, έχουν ήδη επιβαρυνθεί με υπέρμετρους τόκους υπερημερίας και παρότι υπάρχει η πρόθεση εξόφλησης δεν προβλέπεται κανένας τρόπος ρύθμισης των οφειλών αυτών εκ μέρους του ΕΤΑΑ, παρά μόνο η εφάπαξ εξόφληση.

Προφανείς λόγοι αναλογικότητας και ίσης μεταχείρισης με τους οφειλέτες άλλων ασφαλιστικών ταμείων υπαγορεύουν την υπαγωγή των περιπτώσεων των ληξιπρόθεσμων αυτών δανείων στις παραπάνω ρυθμίσεις του άρθρου 21 Ν.4038/2012.

3) Επιπλέον πρέπει να γίνει επανακαθορισμός των ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια.

Είναι δεδομένο με την παρούσα οικονομική κρίση ότι εάν δεν γίνει καθορισμός ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια το πρόβλημα θα διογκωθεί. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις θα συμβάλλουν σαφέστατα στην ανακούφιση όλων των δικηγόρων στα θέματα που σχετίζονται με την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Άλλωστε οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συνάδουν με το όραμα της ανάπτυξης που έχει η Ελληνική Πολιτεία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με τις παραπάνω προτάσεις;

Οι υπογράφοντες βουλευτές

1. Νταβλούρος Π. Αθανάσιος
2. Υψηλάντης Βασίλειος Νικόλαος
3. Καραμανλή “Αννα
4. Κοψαχείλης Τιμολέων
5. Αναγνωστόπουλος Γεώργιος
6. Δήμας Χρίστος
7. Μαρτίνου Γεωργία
8. Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος
9. Βλάχβεης Μενέλαος
10.Χριστογιάννης Δημήτριος
11.Βογιατζής Παύλος
12.Αραμπατζή Φωτεινή
13. Αυγερινοπούλου Διονυσία- Θεοδώρα
14. Αντωνίου Μαρία
15. Μάνη Παπαδημητρίου Άννα
16. Μαρίνος Ανδρέας
17. Μπατσαρά Γεωργία
18. Καρματζής Σταμάτης
19. Τζαβάρας Κωνσταντίνος
20. Βλαχογιάννης Ηλίας
21. Σκόνδρα Ασημίνα
22. Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος
23. Ιακωβίδου Παναγιώτα (Τάνια)
24. Γεωργαντάς Γεώργιος

Σχόλια