Με δάνεια στο κόκκινο μία στις δύο ΜμΕ

Το 47% των δανείων που έχουν δοθεί, μέχρι σήμερα, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκεται πλέον στο κόκκινο.
Το ποσοστό αυτό, το οποίο είναι εξωπραγματικό και απεικονίζει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την κατάσταση της οικονομίας και του επιχειρείν, αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ και κάτι παραπάνω και ουσιαστικά αποτελεί κόλαφο για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην
παραγωγική και εμπορική «ραχοκοκαλιά» της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται πλέον πέριξ του 35%, με το συνολικό υπόλοιπο, σε απόλυτους αριθμούς, να είναι υπερδιπλάσιο.

Το αποτέλεσμα; Η κατάσταση είναι τραγική, καθώς, αν 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπει τον τραπεζικό της δανεισμό στο κόκκινο και το ίδιο ισχύει για 1 στις 3 μεγάλες επιχειρήσεις, τότε, όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί το βασικό ζητούμενο, που είναι η ανάπτυξη και η συνεπακόλουθη αντιμετώπιση της ανεργίας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν για μεγάλο διάστημα ζητούμενο.

Κι αυτός είναι και ο λόγος στο υπουργείο Ανάπτυξης αναζητούν λύσεις για να ξεμπλοκάρουν από το αδιέξοδο, τουλάχιστον, τις καλές εταιρίες, υπό την έννοια αυτές που είναι βιώσιμες και εξακολουθούν, ακόμα και σήμερα, μετά πολλών κόπων και βασάνων να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

voria.gr

Σχόλια