“Ο σεβασμός για το Περιβάλλον είναι σεβασμός για τη ζωή“

της  Φωτεινής Ασημακοπούλου 

Η διαφύλαξη και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά όλους τους λαούς και τις κυβερνήσεις του πλανήτη. Δυστυχώς, σήμερα, όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την παράλογη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τον ίδιο τον
άνθρωπο, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται πως έτσι καταστρέφει το "μεγάλο σπίτι" μέσα στο οποίο ζει η ανθρωπότητα αλλά και ο ίδιος. Μπροστά μας λοιπόν, προβάλλει η ανάγκη για προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος για να μπορέσει η ανθρωπότητα να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Στόχος της νέας γενιάς, όπου πλέον είναι αρκετά ενημερωμένη, είναι να διδάξει τις παλαιότερες γενιές και με μεγάλο αγώνα να προσφέρουν μαζί στους απογόνους τους το περιβάλλον που τους αξίζει.
Ο τομέας του περιβάλλοντος είναι πολύ μεγάλος, εξίσου μεγάλη όμως είναι η θέληση και το πείσμα μας για να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για ένα πραγματικό αποτέλεσμα.
Μία καλή αρχή σε αυτό τον αγώνα είναι η ανακύκλωση.
Η ανακύκλωση των απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία διαχωρίζονται και αξιοποιούνται εν μέρει ή ολικά, οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στη μορφή που είναι, δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στη διαδικασία αυτή, συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.
Στην Κορινθία έχουμε κάνει το πρώτο σοβαρό βήμα με τους μπλε κάδους όπου συλλέγεται χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό και μεταφέρεται από τους δήμους στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της EcoRap Α.Ε. των αδερφών Ραψωματιώτη, όπου γίνεται ο διαχωρισμός των υλικών.
Η σημασία της ανακύκλωσης
Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισης τους.
Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι , που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.
Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.
Σώζεται η υγεία των κατοίκων και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.
Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για τη διάσωση του πλανήτη.
Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στη βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.
Όλοι μαζί μπορούμε, άλλωστε αυτό είναι το καθήκον μας.
Αφού διαβάσετε αυτές τις σελίδες σχολαστικά ή επιφανειακά θα ήταν μία καλή αρχή να δώσετε αυτά τα φύλλα στην ανακύκλωση από το να τα πετάξετε στα σκουπίδια.

Ασημακοπούλου Φωτεινή
Γεωτεχνολόγος , Μηχανικός Περιβάλλοντος

Σχόλια