Αυτά είναι τα ονόματα που «παίζουν» για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Πρόσωπο στο οποίο δεν θα μπορεί να πει «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ο Σαμαράς.
Μπορεί να απέχουμε αρκετούς μήνες από τις διαδικασίες για τη ψήφιση νέου προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο η ονοματολογία έχει ξεκινήσει και τα πρόσωπα που ακούγονται είναι πολλά και για όλα τα γούστα.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι βουλευτές που θέτουν ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας το όνομα του
υποψηφίου. Ακόμη και από τους «γαλάζιους» βουλευτές.
Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Τραγάκης προτείνει τον κ. Κ. Καραμανλή. Άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές ωστόσο απορρίπτουν το ενδεχόμενο να δεχτεί ο πρώην πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να δηλώνουν ότι δεν θα τον ψηφίσουν.

Στη Συγγρού εκτιμάται ότι και ο κ. Τσίπρας δύσκολα θα απορρίψει αυτή την υποψηφιότητα, αφού διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, ουδέποτε του επιτέθηκε στη Βουλή, και μάλιστα είχε παραστεί και σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή.

Πέραν όμως του κ. Καραμανλή, υπάρχουν και άλλα ονόματα από τον χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων και βεβαίως της πολιτικής, τα οποία είναι κοινώς αποδεκτά από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Στο Μαξίμου τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε τακτική “Δον Κορλεόνε”, δηλαδή, “θα του κάνω μια προσφορά που δεν θα μπορέσει να αρνηθεί”.

Άλλωστε ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς προτιμά τις εκπλήξεις σε αυτές τις περιπτώσεις και ότι παλαιότερα είχε προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη.

Το όνομα για παράδειγμα του διεθνούς φήμης αστροφυσικού κ. Δ. Νανόπουλου, ερευνητή στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και σε πολλά πανεπιστήμια, ανάμεσά τους και το Χάρβαρντ, δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο και είναι πρόσωπο στο οποίο δύσκολα θα πει “όχι” η Κουμουνδούρου. Ή η υποψηφιότητα του κ. Λαοκράτη Βάσση (φιλολόγου, συγγραφέα και συγγενούς εξ αγχιστείας του κ. Τσίπρα). Οπως επίσης το όνομα του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά ή το όνομα του 55χρονου κορυφαίου επιστήμονα από την Κεφαλλονιά, μαθηματικού και ακαδημαϊκού κ. Αθ. Φωκά.

Στη λίστα της ονοματολογίας – η οποία θα μακραινει όσο περνάει ο καιρός – βρίσκονται επίσης τα ονόματα της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου και του σερ Β. Μαρκεζίνη. Αν εντούτοις επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο, ο Α. Σαμαράς έχει στο μπλοκάκι του το όνομα του Κ. Καραμανλή, του Μ. Γλέζου, του Φ. Κουβέλη, του Κ. Σημίτη, του Γ. Σουφλιά, του Λ. Παπαδήμου, του Π. Πικραμμένου, αλλά και του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κωνσταντόπουλου.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2015 θα παίξουν βέβαια σημαντικό ρόλο οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και είναι δεδομένο πως η λίστα των ονομάτων θα αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός.

newsbomb.gr

Σχόλια