Έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού

Αντιμέτωποι με τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να χτυπήσει… κόκκινο και ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη, από τη Δυτική Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος θα φθάσει κατά τόπους τους
33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η τμηματάρχης του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Χρυσούλα Πέτρου, η σημαντικότερη άνοδος της θερμοκρασίας θα καταγραφεί την Τετάρτη, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, με το θερμόμετρο να δείχνει στα ηπειρωτικά, κατά τόπους, 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη το κύμα του καύσωνα θα επεκταθεί στα ανατολικά και νότια της χώρας, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει έως τους 39 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, τον καύσωνα θα αισθανθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή κυρίως οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης.

«Είθισται στα τέλη Ιουνίου να έχουμε το πρώτο κύμα καύσωνα» υπογραμμίζει η κα Πέτρου, ενώ σχολιάζοντας την απότομη μετάβαση από το χαλάζι και τη βροχή των προηγούμενων ημερών στον επερχόμενο καύσωνα παρατηρεί: «Υπάρχει μια ροπή της ατμόσφαιρας προς τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή υπάρχει, αλλά δεν τη βλέπουμε συχνά στην καθημερινότητά μας. Συντελείται κυρίως στους πόλους της Γης, όπου οι επιπτώσεις είναι έντονες».

Η θερμοκρασία αναμένεται να επανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα το Σάββατο, οπότε προβλέπονται βόρειοι άνεμοι.

Ο καιρός του τριημέρου

Ειδικότερα, γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τρίτη και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και την Τετάρτη και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βορειοανατολικά κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια νότιοι 3 με 4 και στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

zougla.gr

Σχόλια