Κινητοποίηση της Ε.Α.Σ. Νεμέας για την καταγραφή των ζημιών από το χαλάζι

Η ξαφνική χαλαζόπτωση που, σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, έπληξε σφοδρά τα ξημερώματα της Κυριακής 27-04-2014 την ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες των παραγωγών της Αρχαίας Νεμέας, των Δερβενακίων και των Αρχαίων Κλεωνών.  Το μεγαλύτερο ποσοστό των ζημιών εντοπίζεται τόσο στα αμπελοειδή, στις ελιές και στα κηπευτικά όσο και στα εσπεριδοειδή και στις βερικοκιές. Το γεγονός ότι
πρόκειται για καλλιέργειες που ήταν στην φάση της ανθοφορίας τους αλλά και η ένταση με την οποία δέχτηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι σίγουρο πως θα επηρεάσουν την καρποφορία της τρέχουσας αλλά πολύ πιθανόν και της επόμενης χρονιάς, προξενώντας κατακόρυφη πτώση στο εισόδημα του παραγωγού καθώς και έλλειψη των προϊόντων αυτών στις αγορές. 


Ύστερα από την κινητοποίηση του Δ.Σ. της Ε.Α.Σ. Νεμέας, μέλη του οποίου επισκέφτηκαν άμεσα τα πληγέντα αγροτεμάχια, χαρτογραφήθηκε η περιοχή που σημειώθηκε η χαλαζόπτωση και καταγράφηκε μια ενδεικτική λίστα με παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες είναι πλέον κατεστραμμένες. Τα συγκεντρωθέντα αυτά στοιχεία θα προσκομιστούν αύριο στον ΕΛ.Γ.Α. από αντιπρόσωπο της Ε.Α.Σ. Νεμέας ώστε, αφού γίνει μια πρώτη αξιολόγησή τους από τους αρμόδιους γεωπόνους, να δοθεί η ανάλογη εντολή στους επόπτες του ΕΛ.Γ.Α. να προχωρήσουν σε αυτοψίες των ζημιών.
Αίτημά μας είναι η άμεση καταγραφή των πληγέντων αγροτεμαχίων και η όσο το δυνατόν ταχύτερη κοινοποίηση των πορισμάτων εκτίμησης ζημίας, ώστε να γίνει η αποζημίωση των παραγωγών με το δικαιότερο τρόπο και στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Γι' αυτό, και για την πιο σίγουρη ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση ανταπόκριση των βουλευτών του νομού μας, χρέος των οποίων είναι να σταθούν δίπλα στον πολλαπλά δοκιμαζόμενο Κορίνθιο αγρότη. 
Τέλος, ως ένα επιπλέον μέτρο για να ελαφρυνθούν οι πληγέντες παραγωγοί, προτείνουμε σαν Ε.Α.Σ. Νεμέας η καταβολή αμοιβής για τη δήλωση ΟΣΔΕ να είναι προαιρετική για το έτος 2014, η υποβολή της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς.


ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΕΜΕΑΣ

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σχόλια