Τι είναι το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Εντός του 2014 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA.

Ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ότι για τον ορισμό των δικαιούχων θα ληφθούν υπόψη και περιουσιακά κριτήρια στη βάση της
παγκόσμιας περιουσίας.


Εκτίμησε ότι το όριο για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι περί τα 4.800 ευρώ, ενώ - διευκρίνισε- θα καταβάλλονται περίπου 400 ευρώ τον μήνα.

Τι είναι το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Μετά τη διανομή "κοινωνικού μερίσματος" η κυβέρνηση  υπόσχεται προεκλογικά και  "εγγυημένο εισόδημα" στους οικονομικά ασθενέστερους. Η καταβολή του θ' αρχίσει πιλοτικά εντός του τρέχοντος έτους. Η οικονομική ενίσχυση δεν θα είναι μόνιμη και θα συνδυάζεται με  ένταξη σε προγράμματα παροχής υπηρεσιών και κοινωνικής προστασίας. Θα παρέχεται για όσο διάστημα είναι απολύτως απαραίτητη. Παράλληλα θα γίνονται προωθητικές ενέργειες για επανένταξη στην αγορά εργασία και  σε προγράμματα όπως του επιδόματος θέρμανσης, του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ κλπ.

Το εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους εξετάζεται να τεθεί στα 4.800 ευρώ, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι θα είναι προφανώς λίγοι  κατά την πιλοτική  εφαρμογή, καθώς θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μικρές, επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναγνώρισε ότι το κράτος δαπανά πολλά χρήματα σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που δεν φέρνουν αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει στόχευση.

Σχόλια