Απόρριψη της πρότασης μομφής του Τσίπρα. Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την αιφνιδιαστική πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από λίγα λεπτά αποχώρησε από την αίθουσα σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς απορρίφτηκε  η πρόταση μομφής και η ψηφοφορία του Πολυνομοσχεδίου θα διεξαχθεί κανονικά.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα πραξικόπημα μια δημοκρατική εκτροπή, για να μη συζητηθεί η ουσία του...

πολυνομοσχεδίου. Ως εκ τούτου δεν την αναγνωρίζουμε και δεν την νομιμοποιούμε», δήλωσε ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας με αφορμή την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου ζήτησε από το Προεδρείο της Βουλής να απορριφθεί η πρόταση ως απαράδεκτη βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος που αναφέρει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής  εάν δεν παρέλθει 6μηνο μετά την κατάθεση της προηγούμενης, η οποία είχε κατατεθεί πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ.Τσίπρα ο οποίος είπε ότι αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας κατά του Στουρνάρα τότε θα καταθέσει νέα πρόταση αυτή την φορά κατά του προεδρείου της Βουλής δείχνοντας ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διακοπεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και να εμποδιστεί η ψήφισή του σήμερα τα μεσάνυχτα.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «Εάν αποδεχθείτε Πρόεδρε την πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκειμένου να μην γίνει δεκτή η συζήτηση της πρότασης θα πρόκειται για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που στοχεύει στην προστασία της κυβέρνησης από μια συντριπτική ήττα. Υπάρχουν όρια στους εκβιαστές των δανειστών. Σας δηλώνω ότι αν εσείς δεν τηρήσετε το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής η ΚΟτου ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου με βάση το άρθρο 150 του ΚτΒ. Δεν θα τα κάνετε κουρέλια επειδή έτσι σας ορίζουν οι δανειστές».

Στην Ολομέλεια της Βουλής παρέπεμψε τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αν και ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της απόρριψής της.

«Εγώ θεωρώ ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί. Επειδή όμως με εξέλεξε η Βουλή, καλώ την Ολομέλεια να πάρει θέση» τόνισε.
Εξήγησε ότι για να κατατεθεί νέα πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης σε διάρκεια μικρότερη του εξαμήνου η πρόταση μομφής θα έπρεπε να είχε να κάνει με λόγο προσωπικό κατά του υπουργού.
Επεσήμανε ότι η προηγούμενη πρόταση μομφής είναι όμοια με την σημερινή, καθώς καλύπτει και τους υπουργούς όταν αυτοί ασκούν κυβερνητική πολιτική, όταν είναι εκτελεστές κυβερνητικής πολιτικής.


«Η άποψη μου δεν επηρεάζεται από τις κορόνες περί πρότασης μομφής κατά του προεδρείου. Νομίζετε ότι θα φοβηθώ την πρόταση μομφής ή θα μού προκαλέσετε την απόφαση;» σημείωσε.
Αν και νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Δ.Σταμάτης είχε δώσει την εντύπωση ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται αποδεκτή, όταν πήρε στην συνέχεια το λόγο εξήγησε ότι στην αρχική του τοποθέτηση είπε ότι «η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημά σας εφόσον αυτό είναι νόμιμο».

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι η πρόταση μομφής πρέπει να γίνει αποδεκτή και να μην απορριφθεί. Το ίδιο υποστήριξε ο πρόεδρος του πολιτικού φορέα κ. Βύρων Πολύδωρας και ο εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής  κ. Ηλίας Κασσιδιάρης.

Υπέρ της απόρριψης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο κ. Φώτης Κουβέλης ,ενώ η κυρία Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ αν και επισήμανε ότι όλα γίνονται στην βάση ενός παραπλανητικού διπόλου που επιχειρεί να στήσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως πρέπει να συζητηθεί η πρόταση μομφής.

Αυτή είναι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ


madata.gr

Σχόλια