Ο Ασωπός και η οικολογική μας ευθύνη

Ετοιμάζεται μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για τον καθαρισμό του ποταμού Ασωπού στη Νεμέα την ερχόμενη Κυριακή 6 Απριλίου. Η συμμετοχή των συλλόγων και των φορέων είναι συγκινητική και καταδεικνύει την κοινωνική και οικολογική ευαισθησία των ανθρώπων που ζουν στη ροή του ιστορικού αυτού ποταμού.
Η κινητοποίηση όλων αυτών των φορέων συντελεί στο συμπέρασμα ότι δεν χάθηκαν όλα και ότι ακόμα «ακούμε» τη φωνή του...
νερού (όπως έλεγε και ο ποιητής) να μας καλεί για βοήθεια!  Ο κάτοικος της περιοχής αντιλαμβάνεται την ανάγκη να επιστρέψει στη φύση λίγα από αυτά που ο ίδιος της στερεί: την καθαριότητα και το κάλλος που από μόνη της και χωρίς την ανθρώπινη καταλυτική παρουσία έχει σε περίσσευμα.

Η διοργάνωση ενός τέτοιου μεγάλου γεγονότος είναι σίγουρα από μόνη της μια σημαντική διαδικασία για την περιοχή μας.  Ο συντονισμός και η εκτέλεση μιας τέτοιας κίνησης απαιτούν πραγματικά πολύ δουλειά και μπράβο στους ανθρώπους και γενικά στους συλλόγους και τους φορείς, που θα χαρτογραφήσουν την περιοχή, θα μοιράσουν αρμοδιότητες και υλικά συγκομιδής σκουπιδιών (γάντια, σακούλες κτλ), θα φροντίσουν για την οργάνωση και πληροφόρηση των εθελοντών, θα φροντίσουν για τα κεράσματα και το ξεδίψασμά τους, για την εμπειρία της προσφοράς και για την ευδαιμονία που θα λάβουν από το αποτέλεσμα.
Κάθε κίνηση επιστροφής της ευγνωμοσύνης μας προς τη φύση οφείλει να γίνεται οργανωμένα και με στόχο συγκεκριμένο, όπως θαρρώ γίνεται και με τούτη τη μεγάλη διοργάνωση.

 Μετρούμε πάνω από 30 φορείς που συμμετέχουν και αντιλαμβανόμαστε το τεράστιο μέγεθος της διοργάνωσης. Ωστόσο, φέτος ο ετήσιος καθαρισμός του Ασωπού γίνεται πολύ νωρίτερα από ότι πέρσι. Προφανώς οι διοργανωτές έχουν διαγνώσει την ανάγκη για να γίνει αυτό τώρα, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά που το ίδιο γεγονός έγινε στις αρχές του καλοκαιριού.

Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν  είναι και τα σχολεία, ακόμα και τα νήπια. Σκοπός προφανώς η ευαισθητοποίηση των μικρών κατοίκων και η συμμετοχή τους σε μια μεγάλη κινητοποίηση-διοργάνωση όπως αυτή της ερχόμενης Κυριακής. Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην παρατηρήσουμε το εξής:
Είναι γνωστό σε όλους πως όχι μόνο ο Ασωπός, αλλά και ΚΑΘΕ ποτάμι που διατρέχει τόσο μεγάλες χιλιομετρικά αποστάσεις μπορεί να «κρύβει» κινδύνους. Είναι γνωστό πως ζούμε σε μια αγροτική περιοχή, όπου οι ψεκασμοί, οι λιπάνσεις και πολλές φορές τα «υπόλοιπά» μας (οικιακά και μη) καταλήγουν στο νερό. Και δη σε ένα ποταμό εκτεθειμένο στο έλεος των συνειδητοποιημένων αλλά και των ασυνειδήτων.

Δεν είναι λίγες φορές που συσκευασίες από φυτοφάρμακα, οικιακά και μη λήμματα, απομεινάρια τυχαίων κατασκηνωτών (ειδικά περαστικών εργατών από άλλες περιοχές), ακαθαρσίες κτλ «κοσμούν» τις όχθες του Ασωπού. Οφείλουμε να έχουμε οικολογική συνείδηση αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης για κάθε μας κίνηση.
 Δεν είναι λίγες οι φορές που η συμμετοχή σε τέτοια γεγονότα, παιδιών, έχει καταλήξει σε εκζέματα, δερματοπάθειες και δηλητηριάσεις… Γεγονότα υπάρχουν πολλά και δημοσιογραφικά καταγεγραμμένα.
Ίσως οι διοργανωτές θα πρέπει να θέσουν το θέμα της συμμετοχής των πολύ μικρών παιδιών… αν μη τι άλλο. Άλλωστε η συμμετοχή ενός νηπίου μάλλον συμβολική είναι παρά ουσιαστική, η έκθεσή του σε κίνδυνο όμως δεν ισοσταθμίζεται από το βίωμα που θα αποκομίσει.

Και επειδή το να εντοπίζεις κάτι δεν αποτελεί γόνιμη θέση,  θα παραθέσουμε και μια πρόταση εποικοδομητικής και αποτελεσματικής έκφρασης της όλης κίνησης.
Γιατί δεν γίνεται ένας μεγάλος διαγωνισμός κατασκευής-ζωγραφικής με θέμα ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΣΩΠΟΣ σε συνεργασία με τους δασκάλους μας, αφού όλα τα σχολεία συμμετέχουν;
Οι ζωγραφιές που θα ξεχωρίσουν μπορούν να τυπωθούν σε αδιάβροχο υλικό και να κοσμήσουν τις όχθες του ποταμού με μηνύματα, που θα αποτρέπουν τους «επισκέπτες» να βρωμίζουν τις όχθες και να αποθέτουν λογής λογής σκουπίδια στον όμορφο Ασωπό μας!

Άλλωστε όπως λένε οι οικολόγοι, ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ! Αν αυτή δεν εδραιωθεί, κάθε χρόνο θα μαζεύουμε σκουπίδια και πάλι, ως άλλοι Σίσυφοι θα χαθούμε σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς αρχή και τέλος!

Μ.Π.

Σχόλια