Τσαυτάρης: Ο αγρότης δεν πρέπει να φοβάται τα βιβλία εσόδων-εξόδων

Μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του μέτρου πρότεινε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης

Ο καλός και συνετός αγρότης δεν πρέπει να φοβάται τα βιβλία εσόδων-εξόδων, τόνισε χθες στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στα εγκαίνια της 25ης έκθεσης Αgrotica.

Ο κ. Τσαυτάρης αναφερόμενος έμμεσα στις αντιδράσεις αγροτών και για τα...
νέα φορολογικά μέτρα, είπε ότι γύρω στα 100.000 άτομα που είναι πραγματικοί επιχειρηματίες αγρότες κρατούν ήδη βιβλία εσόδων-εξόδων, γεγονός που όπως επισήμανε ελάχιστοι το γνωρίζουν και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για την καλύτερη εφαρμογή του φορολογικού αυτού μέτρου.

Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους αγροτών και φορέων, τόνισε ότι μέχρι τώρα οποιοσδήποτε ήθελε μπορούσε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης έκτασης να παράγει ένα τόνο ντομάτες, να ελληνοποιεί παράνομα άλλους 99 και ταυτόχρονα να εισπράττει και επιστροφή φόρου. «Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση», αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που έδωσε στον τοπικό ραδιοσταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη», αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, παραδέχτηκε ότι οι αγρότες έχουν δίκιο σε ό,τι αφορά την πολυπλοκότητα. «Έχουν δίκιο σε ό,τι αφορά την πολυπλοκότητα, την καθυστέρηση στην πληροφόρησή τους, εμείς σαν υπουργείο το βλέπαμε αυτό και το είπαμε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, γιατί σας θυμίζω ότι το θέμα της φορολογικής πολιτικής είναι θέμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης.

Στο μεταξύ, στην ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως αν η Ελλάδα στηριχθεί στη γεωργία θα τα καταφέρει να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και διαβεβαίωσε ότι στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου η «κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι από τους αγρότες».

Έκανε επίσης γνωστό πως σήμερα η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξε σε συμφωνία για τη νέα κοινή αλιευτική πολιτική της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας μάλιστα τη σημασία των ιχθυοκαλλιεργειών για τις ελληνικές εξαγωγές.

«Σας είχα υποσχεθεί πως η στρατηγική μας επιλογή ήταν να στρέψουμε την ελληνική γεωργία από μια γεωργία χαμηλού κόστους σε μια γεωργία ποιότητας» σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι άνθρωποι του αγροτικού κλάδου. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως δρομολογείται προκήρυξη για την απασχόληση 100 ερευνητών στην εφαρμοσμένη γεωργική έρευνα.

Ακόμα, επισήμανε τη σημαντική αύξηση των μεγεθών της φετινής Agrotica, σημειώνοντας πως η επιτυχία της είναι προδιαγεγραμμένη.

Νωρίτερα, ο υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτών από την περιοχή της Χαλκιδικής (κυρίως ελαιοπαραγωγούς) και μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο και ότι προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε πως η 25η Agrotica θέτει τις βάσεις και τους κανόνες για μια νέα διαχείριση της αγροτικής γης, η οποία, όπως είπε, θα βασίζεται εξ ολοκλήρου στην εφαρμογή σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών και μεθόδων, παρέχοντας κίνητρα για τη στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την προώθησή της στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Εξάλλου, την εκτίμηση ότι οι επισκέπτες της φετινής έκθεσης θα ξεπεράσουν τις 100.000 διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, παρουσιάζοντας τα διπλάσια μεγέθη της φετινής Agrotica, σε εκθεσιακό χώρο και σε εκθέτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια