ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων

Από το πέταμα Σκουπιδιών από τους Δήμους…                                               στη διαλογή και αξιοποίηση χρήσιμων Υλικών
από τους Δημότες/Πολίτες  

Ελπίδα, με τη δημιουργία τοπικών επιχειρηματικών σχημάτων κοινωνικής οικονομίας

Όπως σε όλη τη Ελλάδα έτσι και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Κυβέρνηση και Περιφέρεια, προωθούν τα σχέδιά τους ώστε να αναθέσουν μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ιδιώτες, με την κατασκευή συγκεντρωτικών και υπερδιαστασιολογημένων...
/φαραωνικών έργων με πανάκριβο από κάθε πλευρά κόστος. Εδώ λοιπόν, ο προσωρινός ανάδοχος έχει ήδη επιλεγεί από τα τέλη Ιουλίου και είναι η εταιρεία ΄΄ΤΕΡΝΑ΄΄.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου προβλέπεται η κατασκευή 3 μονάδων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων. Μία από αυτές θα κατασκευαστεί στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, μία στην Καλλιρόη Μεσσηνίας και η τρίτη στη Σκάλα Λακωνίας. Αρνητικές όμως αντιδράσεις εκδηλώνονται από τις τοπικές κοινωνίες για τα 2 πρώτα ως άνω αναφερόμενα έργα, ενώ στην τρίτη περίπτωση αναφύεται μία τοπική πρωτοβουλία σε αντιδιαμετρικά αντίθετη από την προβλεπόμενη στο ΠΕΣΔΑ κατεύθυνση (βλ. παρακάτω).

Μέχρι την κατασκευή των έργων και την έναρξη λειτουργίας του ΄΄ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων΄΄ θα παρέλθουν τρία τουλάχιστον χρόνια, δηλ. είναι αμφίβολο αν οι προαναφερόμενες μονάδες θα έχουν κατασκευαστεί και θα λειτουργούν το 2016.

Οι Δήμοι – περιμένοντας τα εργοστάσια που θα δεσμεύσουν τους πολίτες με διπλάσια-τριπλάσια τέλη αποκομιδής και διαχείρισης – εξακολουθούν (και θα συνεχίσουν ;) να διαχειρίζονται ή να μεταφέρουν σκουπίδια ΄΄προσωρινά και μέχρι νεωτέρας΄΄ από το ένα μέρος στο άλλο, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο και με πανάκριβο τίμημα.

Στο μεταξύ, κοινωνικές δυνάμεις αφυπνίζονται και αναλαμβάνουν τοπικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες κοινωνικής βάσης για το ΄΄κόψιμο του γόρδιου δεσμού΄΄ των σκουπιδιών με τη μόνη από κάθε πλευρά (οικονομική, κοινωνική, οικολογική, πολιτισμική) ενδεδειγμένη μέθοδο,  την ΄΄Διαλογή στην Πηγή΄΄ και τη Διαχείριση χρήσιμων υλικών και όχι σκουπιδιών, ήτοι την :


 Πρόληψη δημιουργίας – Επαναχρησιμοποίηση –   Διαλογή στην Πηγή
–     Ανακύκλωση/Κομποστοποίηση – ή και
Παραγωγή Βιοαερίου – Ενεργειακή Αξιοποίηση –
Υγειονομική Ταφή Υπολειμμάτων
(μέχρις ότου αυτά, τα υπολείμματα, καταστούν μηδενικά)

Στα αδιέξοδα που δημιουργούν οι επιλογές κράτους-περιφέρειας-δήμων, εκείνες που οφείλουν, πρέπει και μπορούν να βάλουν στην πράξη την παραπάνω λύση είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από δράσεις, φορείς και εταιρικά σχήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό, οι δημότες/πολίτες κάθε περιοχής μπορούν να γίνονται κοινωνοί του εταιρικού έργου, με συνέπεια τα πολλαπλά οφέλη (οικονομικά, κοινωνικά, οικολογικά, πολιτσμικά) να διαχέονται αντίστοιχα στην τοπική κοινωνία.

Μιλάμε με άλλα λόγια, για την Κοινωνικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με οικολογική συμβατότητα και με ενεργό συμμετοχή των πολιτών (συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται για υλικά-προїόντα που ανήκουν στον κάθε έναν παραγωγό-δημότη/πολίτη και όχι για σκουπίδια που ανήκουν στη δημοτική αρχή) !

Η πραγματικότητα αυτή έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στη Σπάρτη-Λακωνία και στην Τρίπολη-Αρκαδία, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται εταιρικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας.

Από την πλευρά των Δήμων, αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία: Ξεκίνησε πρόσφατα σε συνεργασία με την λακωνική εταιρεία κοινωνίας βάσης πιλοτικό πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή ανακυκλώσιμων υλικών.
Τίθεται εν προκειμένω ένα γενικότερο ερώτημα : Η Αυτοδιοίκηση θα στηρίξει ανάλογες προσπάθειες επιλέγοντας τελικά Συμπράξεις Δημοτικού – Κοινωνικού Τομέα και όχι Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ; Θα χρηματοδοτήσει την ομολογουμένως πολύπλευρα καινοτόμα κοινωνική επιχειρηματικότητα εν προκειμένω, με πόρους που τους έχει διαθέσιμους γιατί καταβάλλει ετησίως η ίδια η κάθε τοπική κοινωνία μέσω των ανταποδοτικών τελών (βλ. για την αποκομιδή και το πέταμα σκουπιδιών χρόνια τώρα) ; Ή θα χάσει ξανά το τρένο ;                                                                                                         

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου δηλώνουμε  συμπαραστάτες και υποστηρικτές κάθε πρωτοβουλίας πολιτών στην παραπάνω κατεύθυνση : την κατεύθυνση της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων ως υλικών-προїόντων με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών μέσα από εταιρικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας.




Με φόντο την ολόπλευρη – και όχι μόνον την σχετιζόμενη με τα σκουπίδια – κρίση, η χώρα το έχει τόσο πολύ ανάγκη.


                                                                        24 Νοεμβρίου 2013

Βασίλης Γιόκαρης



Σχόλια