Απεργίες και λουκέτα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ: Τι θα γίνει με τις εγγραφές;

Στο κόκκινο είναι το απεργιακό θερμόμετρο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς οι απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων και οι αποφάσεις των Συγκλήτων μεγάλων ιδρυμάτων για λουκέτο απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» τον προγραμματισμό δεκάδων χιλιάδων φοιτητών. Ήδη λόγω των κινητοποιήσεων δεν λειτουργούν, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Πατρών, Κρήτης και Αιγαίου, καθώς και το ΕΜΠ, το ΑΠΘ και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρότατα προβλήματα στις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών και την εξεταστική ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις και στην έναρξη του νέου...

ακαδημαϊκού εξαμήνου το οποίο τυπικά ξεκινά τη 1η Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οι κινητοποιήσεις έχουν ήδη «μπλοκάρει» τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, οι οποίες έπρεπε να γίνουν έως την Παρασκευή, αλλά και όσων φοιτητών έχουν πάρει το «πράσινο φως» για την μετεγγραφή τους και χρειάζεται να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες στις γραμματείες των σχολών τους. Ταυτόχρονα σε ορισμένα ιδρύματα έχουν ήδη δημιουργηθεί αρρυθμίες και στην ολοκλήρωση της εξεταστικής με αποτέλεσμα φοιτητές που βρίσκονται λίγο πριν το πτυχίο ή φοιτητές που ετοιμάζονταν για μεταπτυχιακό σε κάποια άλλη χώρα και υπολόγιζαν να δώσουν τα μαθήματα που χρωστούν σε αυτή την εξεταστική να βλέπουν τώρα τα σχέδιά τους να ανατρέπονται. Ακόμη, διαδικασίες όπως η έκδοση πτυχίων και πιστοποιητικών έχουν «παγώσει» σε κεντρικά Ιδρύματα της χώρας.

Τέλος, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αναστάτωσης ακόμη και του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου καθώς τα πανεπιστήμια Πάτρας και Κρήτης ήδη ανέβαλαν την έναρξή του ενώ αμφιβολίες για την έναρξη του νέου εξαμήνου εξέφρασε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης εκφράζοντας την αγωνία του πρωτίστως για τη διάσωση του ίδιου του ιδρύματος και στη συνέχεια του εξαμήνου.

ΥΠΕΠΘ: «Πάνω απ΄ όλα οι φοιτητές»

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Παιδείας αν και τηρεί στάση αναμονής απέναντι στις κινητοποιήσεις, προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της λήψης κάθε αναγκαίας πρωτοβουλίας για τη διασφάλιση των φοιτητών. «Τα Πανεπιστήμια δεν είναι μόνο οι καθηγητές και οι υπάλληλοι, αλλά και οι φοιτητές οι οποίοι αυτή τη στιγμή βλάπτονται και οικονομικά και ακαδημαϊκά. Η σιωπηλή μάζα των φοιτητών τάσσεται κατά της απεργίας και ζητά ανοικτές σχολές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Real.gr πηγή του υπουργείου.

real.gr

Σχόλια