Οι κίνδυνοι από την κατάχρηση του κινητού

Πριν από λίγες εβδομάδες, μία νέα αμερικανική δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι ο ένας στους δέκα ενήλικες όλων των ηλικιών δεν μπορεί να αποχωριστεί ούτε στιγμή το κινητό του - ούτε καν όταν κάνει σεξ ή όταν πηγαίνει στο μπάνιο.

Η δημοσκόπηση, που τιτλοφορείται 2013 Mobil Consumer Habits και πραγματοποιήθηκε σε 1.102 εθελοντές, έδειξε πως ειδικά στις ηλικίες 18 έως 34 ετών το ποσοστό όσων κάνουν σεξ με το...
κινητό στο χέρι είναι το διπλάσιο, φθάνοντας το 20%.Το 33% των νέων, εξάλλου, κρυφοκοιτάνε τα κινητά τους ακόμα και όταν έχουν βγει ραντεβού με ένα νέο δυνητικό ερωτικό σύντροφο.

Συνολικά,πάνω από επτά στους δέκα (το 72%) δήλωσαν ότι μέρα-νύχτα βρίσκονται σε απόσταση κάτω του 1,5 μέτρου από το κινητό τους.

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και πρόσφατης ανάλυσης που έκανε ο διάσημος σύμβουλος κινητής τηλεφωνίαςΤόμιΆχονεν - ο άνθρωπος ο οποίος θεωρείται από το περιοδικό Forbes ως «η φωνή με τη μεγαλύτερη επιρροή στην τεχνολογία των κινητών». Σύμφωνα με την ανάλυσή του, ο ένας στους τρεις χρήστες κινητών το κοιτάει κατά μέσον όρο 150 φορές τις ώρες που είναι ξύπνιος - ή μία φορά κάθε 6,5 λεπτά.

Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνουν όλ’ αυτά για την υγεία; Οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις - και δεν είναι επακριβώς ενθαρρυντικές.

* Μάτια. Αν στο τέλος της μέρας νιώθετε ενοχλήσεις στα μάτια σας, δεν θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι η πολύωρη εστίαση σε μικρά αντικείμενα, όπως οι οθόνες των κινητών, προκαλεί ξηρότητα στα μάτια, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και μολύνσεις.

Ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους ένας πρόσθετος κίνδυνος είναι η εμφάνιση μυωπίας, ενώ για τους ενήλικες ορατό είναι το ενδεχόμενο να εμφανίσουν πρεσβυωπία πριν την ώρα τους, κατά τον δρα Άλαν Μπαρσάμ, οφθαλμίατρο-χειρουργό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λιούτον.

* Σπονδυλική στήλη. Η πολύωρη χρήση του κινητού αλλάζει ακούσια την στάση του σώματος και έτσι οι ειδικοί βλέπουν ολοένα περισσότερους νέους με πόνους στον αυχένα ή τους ώμους.

Όπως εξηγεί η κυρία Κίρστεν Λορντ, φυσιοθεραπεύτρια στο Λονδίνο, όταν διαβάζουμε κάτι στο smartphoneή το tablet τείνουμε να σκύβουμε το κεφάλι μας προς τα εμπρός, με συνέπεια να πιέζεται το πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης και να συμπιέζονται τα νεύρα που οδηγούν στο κεφάλι.

Για τον ίδιο λόγο μπορεί οι μανιώδεις χρήστες τους να εκδηλώνουν συχνά πονοκεφάλους ή να νιώθουν «πιασμένοι».

* Ακοή. Η έκθεση σε δυνατούς ήχους αποτελεί πλέον μία από τις κυριότερες αιτίες πρόωρης βαρηκοΐας - τόσο πρόωρης ώστε αφορά ακόμα και 20άρηδες.

Όπως εξηγεί η δρ Κάρεν Φιντς, από το Κέντρο Φροντίδας Ακοής του Ίπσουϊτς, θα καταλάβει κανείς ότι έχει υποστεί βλάβες από τη μουσική που ακούει στη διαπασών με ακουστικά όταν θα αρχίσει να λέει αρκετά «τι» στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του σε δημόσιους χώρους.

* Φυσική κατάσταση. Η πολύωρη ακινησία που προϋποθέτει η χρήση του κινητού πλήττει την φυσική κατάσταση και ανοίγει τον δρόμο στην παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Κεντ, στο Οχάιο.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 300 φοιτητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ φυσικής κατάστασης. Όσοι περνούσαν καθημερινά τις περισσότερες ώρες ασχολούμενοι με το κινητό τους, είχαν σημαντικά χειρότερη φυσική κατάσταση απ’ ό,τι όσοι περνούσαν τις λιγότερες, όπως έγινε αντιληπτό όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους φοιτητές να τρέξουν σε κυλιόμενο διάδρομο.

Είναι, εξάλλου,καλά τεκμηριωμένο ότι ακινησία σημαίνει κατακόρυφη αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας.

* Στρες. Όσοι «πετάγονται» ολημερίς για να διαβάσουν ακαριαία κάθε μήνυμα, alert ή bing στο κινητό τους, έχουν αυξημένα επίπεδα στρες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ουόρτσεστερ, στην Αγγλία.

Για να διερευνήσουν πως επηρεάζει το στρες η χρήση των iPhones, των androids, των blackberries και άλλων αντίστοιχων κινητών, ο δρ Μπόλντινγκ και οι συνεργάτες του υπέβαλλαν σε ψυχομετρικά τεστ περισσότερους από 100 εθελοντές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν φοιτητές, εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο και δημόσιοι υπάλληλοι.

Αποτέλεσμα: όσοι ασχολούνταν νυχθημερόν με τα κινητά τους για προσωπικούς λόγους και όχι για επαγγελματικούς, παρουσίαζαν ολοένα εντεινόμενο στρες.

Μάλιστα όσοι από αυτούς ανέπτυξαν το εντονότερο στρες, έφτασαν στο σημείο να νομίζουν συχνά-πυκνά ότι λαμβάνουν ειδοποιήσεις οι οποίες απλούστατα δεν υπήρχαν (κάποιοι λ.χ. ανέφεραν πως νόμιζαν ότι δονείται το κινητό τους, όταν αυτό δεν συνέβαινε).

* Ρυτίδες. Ο πλαστικός χειρουργός δρ Ζαν-Λουϊ Σεμπά, ένας φημισμένος ειδικός στην αντιγήρανση που μοιράζει το ο χρόνο του ανάμεσα στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο πελατολόγιό του έχει διασημότητες όπως το πρώην τοπ μόντελ Σίντι Κρόφορντ, υποστηρίζει πως όταν κοιτάζει κανείς με τις ώρες μια μικρή οθόνη, το πρόσωπό του συνοφρυώνεται, δημιουργώντας μια περιοχή έντασης γύρω και ανάμεσα στα φρύδια που τελικά οδηγεί σε πρόωρες ρυτίδες.

* Σπυράκια. Ανάλυση που πραγματοποίησε προ καιρού το περιοδικό Which? Σε 30 κινητά έδειξε ότι το ακουστικό τους διαθέτει, κατά μέσον όρο, 18 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι η λαβή στο... καζανάκι μιας δημόσιας τουαλέτας! Αν κάποιος έχει ευαίσθητο δέρμα, είναι ό,τι πρέπει για να βγάλει σπυράκια.

Πηγή: tanea.gr

Σχόλια