ΦΕΝΕΟΣ: Μία σημαντική ανακάλυψη

Από το γραφείο τύπου του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Γ. Δέδε αναφέρεται: «Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γ. Δέδες, ύστερα από πρόσκληση του Προϊστάμενου της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Κ. Κίσσα και του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Karl- Franzens του Graz της Αυστρίας, επισκέφτηκε τον Αρχαιολογικό χώρο του Φενεού, όπου η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων σε ισότιμη συνεργασία με την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Graz της Αυστρίας πραγματοποιούν τις ανασκαφές στα τείχη της Αρχαίας Φενεού. Τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, συνόδευσαν ο...
Δήμαρχος Σικυωνίων, κ. Σ. Σταματόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Α. Παπαγγελόπουλος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σικυωνίων.
Στον Αρχαιολογικό χώρο πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και για πρώτη φορά δημόσια ανακοινώθηκε μια σημαντική δήλωση που αφορά ιδιαίτερης σημασίας ανακάλυψη για την περιοχή. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Ιστορίας, κ. Τάουνσεντ, ανακοίνωσε ότι τα τείχη της Αρχαίας Φενεού, χρονολογήθηκαν με βεβαιότητα στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. και είναι τείχη που κατασκευάστηκαν από το Μακεδόνα Στρατηγό Αντίπατρο, με εντολή και χρηματοδότηση του Βασιλιά της Μακεδονίας, Μ. Αλεξάνδρου.
Ο κ. Δέδες συνεχάρη κι ευχαρίστησε τον κ. Κίσσα και τους Αυστριακούς Καθηγητές,  υπογράμμισε πως η κρίση θα πρέπει να αφήσει ανεπηρέαστο το τεράστιο έργο του πολιτισμού στην Κορινθία και δεσμεύτηκε στην ετήσια οικονομική συνεισφορά της Περιφερειακής Ενότητα Κορινθίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις ανασκαφές της Αρχαίας Φενεού, ώστε με περισσότερα διαθέσιμα μέσα, υλικά κι έμψυχο δυναμικό να προχωρήσουν οι ανασκαφές πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο της Αρχαίας Φενεού, όπου και πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ανακοινώσεις. Ο κ. Κίσσας, ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την παρουσία του και την ουσιαστική βοήθεια που παρέχει στον τομέα του πολιτισμού και ανακοίνωσε την ένταξη του έργου της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» με το ποσό του 1.000.000 ευρώ.
Με αφορμή την επικείμενη ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση του Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, ο κ. Δέδες πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση που αφορά στην απόφαση της Περιφερειακής Ενότητα Κορινθίας, να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μελέτης για την ανάταξη των Δίδυμων Κούρων, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες, να έχουν σύντομα την ευκαιρία να τους δουν να εκτίθενται στο ανακαινισμένο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου».

Σχόλια